Hlavní navigace

Blogy

  • Unit testování v PHP

    Naučte se psát kód, kterým předejdete většině chyb už při vývoji, zabraňte opakování se chyb, najděte cenného pomocníka při lokalizaci nově nalezených chyb, získejte spustitelnou dokumentaci kódu a usnadněte začleňování práce nových kolegů. Díky novému školení Jiřího Knesla můžete úplně změnit svůj pohled na vývoj. Postupy školené Jiřím Kneslem šetří čas při hledání chyb…
    12. 12. 2011 15:22 (aktualizováno)
  • Svobodná kultura pro mobilní čtení

    Kniha Svobodná kultura byla zatím k dispozici jen ve formátu PDF. Ten se ale příliš nehodí pro čtení na různých čtečkách, PDA a mobilech. Připravil jsem proto vhodné formáty. Před několika málo dny byl dokončen tříletý projekt překladu knihy Svobodná kultura, jejímž autorem je Lawrence Lessig. Vše je hotovo a dokompilováno a PDF si můžete stáhnout v naší knihovně.
    18. 5. 2010 11:16 (aktualizováno)
  • Ninite.com: jak jednoduše instalovat ve Windows

    Tohle je pro mě velmi netradiční zápisek o Windows. Občas po mě někdo chce něco na Windows doinstalovat. A bez balíčků je to utrpení. Windowsáci nemají balíčkovací systémy. Chudáci. Reinstalace systému je tak utrpením, vím jak různí lidé kolem mě tráví hodiny tím, že do čistého systému doinstalovávají haldy různých programů. Tohle není nic pro mě. Naštěstí Windows nikde na počítačích nemám a nemusím se o ně tudíž starat.
    18. 5. 2010 12:34 (aktualizováno)
  • Jak se stát obětí sociálních sítí ve 3 krocích

    Napřed varování. Tento postup není bezpečný a NIKDY jej doma nezkoušejte! Krok první Musíte mít kamarádku schopnou čehokoliv. V mém případě to byla @pampalinka. Krok druhý Máte-li kamarádku schopnou čehokoliv, musíte jí v nepředložené chvíli, kdy myslíte na něco úplně jiného, dát slib zahrnující sehnání velkého počtu lidí.
    17. 5. 2010 1:26 (aktualizováno)
  • Geometrická úloha na víkend

    Napadla mě geometrická úloha, tak se tady s ní chci podělit a zjistit jestli má nějaké zajímavé řešení. Máte úsečku 18 cm. Máte běžné rovné (bez pravého úhlu) pravítko přibližně délky 30cm. Na pravítku však nejsou klasická označení mm a cm. Máte tužku a kružítko. Výsledkem úlohy by měly být dvě úsečky: jedna 10cm a druhá 1cm a to přesně. Nesmíte použít žádné měřidlo, ale pouze kružítko, tužku a pravítko bez značení cm a mm. Proveďte důkaz vzorcem.
    15. 5. 2010 11:49
  • Prezi a Linux: přehrávání offline

    Martin tu nedávno psal o skvělém presentačním nástroji Prezi. Moc se mi líbil, ale byl pro mě nepoužitelný kvůli jedné věci – chybějící offline presentaci v Linuxu. Vyřešil jsem to! Martin Hassman psal nedávno ve svém blogu o presentačním systému Prezi. Rozhodně si ten blogpost přečtěte, protože je to velmi zajímavé a motivující.
    9. 5. 2010 16:04 (aktualizováno)
  • Prezentace a zen (recenze)

    Překlad knihy Garra Reynoldse češtiny mne zaujal. Už jen proto, že v češtině toho o prezentacích moc nenajdeme a já se o tuhle oblast tak trochu zajímám. Podotýkám, že název knihy není žádný laciný trik, najdeme v ní totiž něco o prezentacích i o zenu. Kniha je nejen pozastavením se na tím, proč je většina dnešních prezentací zcela špatně (s čímž se ztotožňuji), ale také ukázkou cesty, jak je dělat lépe. Jedná se o svěží čtení plné ukázek a inspirace.
    9. 5. 2010 11:12 (aktualizováno)
  • Shoda přísudku s podmětem aneb květinářky stáli

    Další češtinářsky osvětový článeček. Ve shode přísudku s podmětem se opravdu hodně často chybuje. A přitom je to tak strašně jednoduché. Shoda přísudku s podmětem je snad nejčastější a zároveň nejviditelnější prohřešek, kterého se můžete při psaní dopustit. Vidím to denně v komentářích pod články, často za to peskuji své redaktory a učím to pořád dokola lidi kolem sebe.
    22. 11. 2011 13:01 (aktualizováno)
  • Nečekané vlastnosti mého spam filtru

    Kdysi jsem tu psal o smíšených pocitech programátora při prvním zkušebním spuštění svého algoritmu ve hře Kameny a sám jsem byl poražen svým algoritmem. Po pár letech využívání svého spam filtru jsem však narazil na nečekané vlastnosti tohoto filtru, které jsou daleko zajímavější, než to, že vás porazí vlastní výtvor umělé inteligence.
    7. 5. 2010 9:51
  • Přešel jsem na IE8

    Ne, nelekejte se. Na Internet Explorer jsem přešel, ale jen v rámci mého pracovního zařazení. Jsme totiž jedna z těch velkých firem s mnoha interními projekty postavenými na Microsoft technologiích, které korektně fungují jen v IE6. nyní jsem se dostal do stavu, kdy některé využívané stránky prostě odmítají s IE6 pracovat, proto mi byl nainstalován a povolen IE8.  Jak obstojí v konkurenci s Firefoxem?