Hlavní navigace

Jak v Linuxu na tethering u iPhone

10. 10. 2011 11:28 (aktualizováno) Petr Krčmář

Pokud vlastníte iPhone a rádi byste jej někdy využili na cestách jako modem, mám pro vás pěkný jednoduchý návod, podle kterého můžete vše jednoduše připravit.

Před odjezdem na dovolenou jsem si říkal, že by bylo fajn mít k dispozici připojení k internetu skrze iPhone. Samozřejmě na něm mám zaplacený datový tarif, takže zbývalo jen zjistit, jak na to. Nakonec to nebylo vůbec složité. Potřebovat budete jeden iPhone, jeden USB datový kabel a počítač s USB. Na počítači pak předpokládáme Debian nebo Ubuntu a NetworkManager.

V první řadě je třeba nainstalovat ovladače, které si s iPhone rozumějí:

$ sudo aptitude install ipheth-dkms ipheth-util

Zásadní je první jmenovaný balíček, ten obsahuje samotný ovladač, který je potřeba pro komunikaci s iPhone. Ovladač má asi 70 KB a sám se po instalaci balíčku přeloží a zavede. Není třeba vůbec nic dělat, plná automatika.

Po instalaci už pak stačí jen v iPhone navštívit Nastavení → Obecné → Síť → Sdílení internetu a volbu zapnout.

Pak zbývá jen telefon připojit USB kabelem k počítači. Můžete si ověřit, zda počítač vše správně zdetekoval:

$ dmesg|grep iPhone
[1384567.347690] ipheth 2-1:4.2: Apple iPhone USB Ethernet device attached

Vidíte, že to dokonce poznalo, že se jedná o USB Ethernet zařízení. Před instalací zmíněného ovladače se telefon v dmesg hlásil jako Product: iPhone. Pokud je tedy všechno OK, stačí klepnout levým myšítkem na Network Manager a zvolit správné připojení.

Mě se připojený telefon hlásí jako další drátová síťovka (eth2) a stačí klepnout. Ikonka se zatočí, přijme DHCP odpověď a už to šlape.

Jak to chodí? S obyčejným GPRS to stahuje 6,6 KB/s, s EDGE pak 12 až 16 KB/s a konečně s 3G se dostanete na krásných 140 KB/s.

Sdílet