Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Software

  • Recenze: Chromebook Education 11 3189 2-in-1 (2017)

    Všiml jsem si, že již mnoho milionů na dotacích proteklo Agrofertem od doby, kdy jsem napsal poslední blogový zápisek a tak by to chtělo napravit, zvláště, když se blíží konec roku, jsou svátky a hlavně, mám novou hračku, o které mohu napsat :-) Úvod Co si člověk nenaježí sám, tak nemá a jelikož mi vznikla potřeba nějakého laptopu, který bude kompaktní, lehký, prostě jen takové zapisovátko, které dobře vypadá na stole, tak jsem se rozhodl jednat…
    7. 4. 2019 22:08 (aktualizováno)
  • Samsung Galaxy A5 2017 (zkušenosti uživatele)

    Po bídné smrti mého milovaného smartphonu Samsung Galaxy Note 4 jsem musel pořídit náhradu, která mi pomůže překlenout dobu, než na trh dorazí Note 8. Volba padla na čerstvě uvedený Samsung Galaxy A5 2017 a nebyla to volba špatná, i když nějaké ty mušky se také najdou. Malé upozornění, než budete číst dále – aby jste nebyli zklamáni, toto nebude recenze, to nechám povolanějším, třeba zde, ale spíše srovnání „user experience“ od člověka zhýčkaného top modelem od Samsungu.
  • Jak vypálit Blu-Ray video v Linuxu

    Už nějaký ten pátek mám v laptopu Blu-Ray palírnu, ale doposud jsem neměl příležitost (důvod) ji použít. Nicméně ta doba nastala nyní. Pořídil jsem si deluxe edici re-releasu vynikajícího alba Amused to Death od Rogera Waterse a protože muziku si člověk přehrává podstatně častěji než film, rozhodl jsem se, že by se mi hodila záloha, aby originál mohl zůstat pěkně v bezpečí krabičky.
    19. 8. 2016 20:26 (aktualizováno)
  • Změnila se doba, změnilla...

    Ne to není překlep a není to jen o jedné, z kdysi, vlajkových lodí open source. Ať dělám co dělám, tak už nemám kam utéct. Ne, opravdu neutíkám od Firefoxu definitivně, používám její unbrandovanou verzi Iceweasel na hlavním desktopu na webové rozhraní e-mailu na systému Debian Linux 7.x. Na notebooku testuji Debian Linux 8.x a na e-maily opět Iceweasel. Na ostatní browsení mám Chrome. Co však nechápu, je originální Firefox pro Android…
  • Black Tuesday shrnutí: nezáplatovaná 0day pro Flash a 16 bulletinů od Microsoft

    Tento měsíc se Adobe a Microsoft rozhodly vydat 45 aktualizací pro své produkty, záplatovaly vše co je možné. Adobe vydala 5 bezpečnostních bulletinů záplatujících 6 zranitelností v Adobe DNG SDK, Brackets, Creative Cloud and ColdFusion. Zero-day zranitelnost CVE-2016–4171, kterou objevila Kaspersky Lab, ještě nebyla záplatována. Dodavatel slíbil vydání aktualizace během tohoto týdne.
  • Já a elektronické knihy aneb přelomový rok 2016 : Výběr

    Čtu knihy. Čtu poměrně dost knih. Protože dojíždím do práce MHD a na cestě strávím cca 40 minut, je to denně docela dost času. Už před několika lety jsem si pro tyto „čtecí“ účely zakoupil čtečku elektronických knih na bázi e-inku. Byl jsem s ní poměrně spokojen, jenže se u ní projevily mechanické problémy – mačkání tlačítek pro obracení stránek ne vždy funguje a celkově byla už taková dýchavičná. Dozrál asi čas k tomu, vyměnit čtečku za novou. Ale za jakou? 
    15. 7. 2016 11:28 (aktualizováno)
  • Cesta do hlubin uživatelovy duše

    Otevřený, svobodný versus uzavřený. Tohle se neustále na odborných IT webech typu root.cz řeší. Jenže to řešíme my, podivínové z IT. Okolní svět to nezajímá. Má čerstvá zkušenost mi to jasně ukázala. Máte-li čas na trošku kontroverznější zamyšlení, pokračujte dál. Před mnoha lety jsem se rozhodl, že zkusím dát šanci svobodnému software. A vyhovuje mi to. V mém případě hlavně proto, protože dané produkty mají jistou kvalitu, kterou očekávám…
  • Emulátor Z80 na Motorole 680x0 z roku 1994 v dnešním kontextu

    Emulátor byl uložen v archívu a nebyl nikdy zcela dokončen. Projekt byl spuštěn v mých 19 letech, když jsem učil na střední průmyslové škole 16-leté studenty používání kancelářského softwaru na desktopu. Konkrétně ClarisWorks na počítačích Apple (16/20MHz 680×0). Počítače byly spojeny do sítě AppleTalk (fyzicky propojené klasickými telefonními kabely).
    11. 2. 2018 11:10 (aktualizováno)
  • COW filesystémy V praxi...

    V praxi… ZFS používám již asi 2 roky na několika serverech. Během této doby jsem se nesetkal s žádným problémem. Jeho nasazením jsem získal možnost inkrementálního zálohování a jednoduše nastavitelných kvót. ZFS jsem testoval také na portu Debian GNU/kFreeBSD. Ani zde se neobjevily žádné problémy.
    22. 10. 2014 12:36 (aktualizováno)
  • COW filesystémy BTRFS

    BTRFS je mladším kolegou ZFS. Stejně jako ZFS se snaží o implementování rozšířených vlastností s důrazem na toleranci chyb, opravy a jednoduchou administraci. Název může mít několik významů: BetterFS, BtreeFS, ButterFS, ButterFace. Nemá tak vysoké cíle jako ZFS. Chce být stejně tak dobré nebo dokonce lepší než stávající Linuxové systémy souborů (ext4, ReiserFS, XFS). Důraz klade na škálovatelnost a výkon. Používá pevnou velikost bloků, které seskupuje do extentů…
    22. 10. 2014 12:35 (aktualizováno)