Hlavní navigace

Jabbim se mění na placenou službu

16. 9. 2010 14:17 (aktualizováno) Petr Krčmář

Po dlouhé době velkých finančních problémů přichází změna. Změna možná nepříjemná pro uživatele, ale rozhodně potřebná.

Na začátku musím přiznat, že Pinkyho osobně znám a považuji ho za velmi schopného a šikovného člověka. Navíc je mi sympatický i lidsky, i když většina lidí, kteří ho znají jen po internetu si o něm myslí různé věci. Tak už prostě neosobní komunikace funguje.

Každopádně už dlouho si Pinky „stěžuje“ na to, že Jabbim nevydělává, že se nedaří tu službu dostat do plusu a je třeba ji dotovat. Zmínil to i v rozhovoru, který jsme spolu dělali před dvěma lety: „V současné době zaplatí VIP uživatelé podstatnou část provozních nákladů. Jsme za to vděční, je to velká pomoc. … Jabbim je v současné době prodělečný. Předpokládáme, že tomu bude tak i nadále…“.

Situace se teď navíc změnila i ve společnosti HumboldTec, která Jabbim provozuje. Výsledkem je, že se Pinky stal jediným zaměstnancem a zároveň jediným člověkem, který se o Jabbim stará na plný úvazek. Vím o té situaci už delší dobu, Pinky se zmínil. Teď přišlo oficiální oznámení: Jabbim bude placený.

Základní služby zůstanou zdarma, vše ostatní bude zpoplatněno cenou 190 Kč za rok. Je jasné, že to není veselá zpráva pro uživatele, ale je třeba pochopit, že servery s 30 000 uživateli se prostě nedají dělat zadarmo. I Root stojí hromadu peněz a musí si na sebe vydělat. A pokud se to Jabbimu nepodařilo za ty roky udělat jinak, jsou dvě varianty: zabalit to nebo to zpoplatnit.

Pro uživatele Jabbimu: Co uděláte?

Já mám v tomhle naprosto jasno, už několik let (čtyři?) jsem VIP uživatelem, přestože nepoužívám žádnou z nadstandardních služeb. Mám jen XMPP (čili Jabber) a ICQ transport. Žádné slovníky, odesílače SMS ani další věci nepoužívám. Přesto mi není líto těch pár (doslova) stovek ročně poslat. Jabber je pro mě klíčová služba a chci ji podporovat alespoň tímto.

Každopádně je jasné, že to bude znamenat odliv uživatelů ke konkurenci a zároveň se výrazně sníží příliv nových uživatelů. Rozvoji Jabberu v Česku to tedy jistě nepřispěje, protože potenciálně nový uživatel se zeptá: „Proč si mám vybrat Jabber, když ICQ, MSN, Skype, Facebook… jsou tu zadarmo?“ Bohužel to asi jinak není možné.

Ale možná to i na tohle bude mít nakonec zajímavý vliv. Zřejmě vznikne větší množství malých soukromých servříků, které si budou provozovat menší komunity a případně tam pustí další uživatele. Takový server s pár stovkami uživatelů se určitě financuje a spravuje výrazně lépe a hlavně levněji. Nezbývá tedy než provolat: Ať žije Jabbim a Jabber!

Sdílet