Hlavní navigace

Blogy

  • DLNA, Android a Linux

    Bude tu řeč o síťovém přenosu multimediálních dat pomocí DLNA do televize, která tento „protokol“ nepodporuje. Nejprve stručně popíšu, co je DLNA a jak funguje, pak se zaměřím na relativně novou krabičku HTC Media Link, kterou jsem si nechal poslat z UK a důkladně jí otestoval. Nakonec se podíváme na její použití s Androidem a Linuxem.
  • Jeden den v zemi Kanban

    Když jsem se rozhlížel, co bych si tak načetl o Scrumu, prolétl jsem článek na Zdrojáku, abych pak pokračoval do cizojazyčných vod. Vcelku záhy jsem narazil na knihu Scrum and XP from Trenches od Henrika Kniberga. Publikace popisuje konkrétní  implementaci Scrumu v jedné švédské firmě. Čtivou formou protáhne člověka jednotlivými prvky metodologie, aby ho na konci vyplivla s povšechnou představou o čem ten Scrum může být.
    13. 2. 2011 0:26
  • Jak vypadá připravovaný mobilní Root

    O mobilizaci Roota už mluvíme nějakou dobu, psal jsem o tom na různých místech a vlastně jsme se tím vůbec netajili. Už je k dispozici testovací verze a já jsem se rozhodl vám ukázat, jak vypadá. Když jsme začali o mobilní verzi Roota na poradách mluvit, rozdělili se příslušní kolegové na dva tábory: jeden tvrdil, že mobilní verze jsou důležité, protože mobilních zařízení přibývá. Druhá půlka tvrdila, že dnešní mobilní prohlížeče jsou natolik schopné, že nemá smysl pro ně dělat speciální weby.
    9. 2. 2011 12:28 (aktualizováno)
  • Lajkovací analytika aneb jak zjistit, co na vás Fejsbůčané milují

    Před časem jsem zveřejnil nástroj na sledování stránek, které na vašem webu uživatelé Facebooku lajkují -  najdete ho na like.met.cz. Karel Koliš dnes vytvořil trochu jiný a také užitečný nástroj, tzv. Aplikaci na analýzu popularity na Facebooku, která slouží k monitorování oblíbenosti konkrétních stránek. Lukáš Jirovský o něm hned napsal v souvislosti s Google Analytics a analýzou dat pomocí grafů.
    7. 8. 2011 11:42 (aktualizováno)
  • Veřejné IP adresy potřebujeme úplně všichni

    Dnes oficiálně došly na globální úrovni volné bloky IP adres. Někdo to považuje za banalitu, ale veřejné IP adresy potřebujeme úplně všichni. Dnes k tomu po letech slibů skutečně došlo – IP adresy došly. Samozřejmě bude ještě trvat řadu měsíců než se problém skutečně projeví, ale dnes nastal začátek konce. Tedy minimálně konce IPv4 adres. Nedojde samozřejmě k žádnému dramatickému kolapsu, ale časem se prostě dostaneme do nepříjemných problémů.
    3. 2. 2011 16:10 (aktualizováno)
  • Vývoj webových aplikací v Nette Framework

    Kurz je určen všem programátorům v PHP, kteří se chtějí naučit tvořit webové aplikace rychle a kvalitně, bez bezpečnostních děr. Jako aplikační rámec slouží Nette Framework. Kurz vám ukáže, že programování webů může být zábava efektivně vedoucí k hotovému produktu. Co se na školení naučíte Kurz vás naučí tvořit dokonalé webové aplikace a to „na počkání“. Aplikace čistě navržené z pohledu programátora, nedobytné z pohledu útočníka a skvěle použitelné z pohledu uživatele…
    12. 12. 2011 15:21 (aktualizováno)
  • Offline turistická navigace v mobilu

    Bez dlouhých úvodů – řeč bude o tom, jak si pro telefon s Androidem připravit offline turistické mapy v linuxu. Začínal jsem u multiplatformního prográmku TrekBuddy, kdtrý bych dnes už určitě nedoporučil, k dispozici je software s lepšími funkcemi a mnohem lepším ovládáním. Chci upozornit na tři (původně dvě, ale doplňuji z diskuze další) aplikace,  dostupné v Android Marketu. Umí online mapy a do každé z nich lze jiným způsobem nahrát i offline mapové podklady.
  • Riskuj už nikdy nebude jako dřív, vyhrávají počítače

    Společnost IBM oznámila další zajímavý průlom v oblasti umělé inteligence, když se jí podařilo vytvořit počítač, který umí hrát televizní soutěž Riskuj a ještě v ní vyhraje. Určitě znáte televizní soutěž Riskuj, která u nás běžela mnoho let. Hráči je předloženo několik různých okruhů otázek a v nich jsou ukryty otázky s různou obtížností. Podle obtížnosti jsou také otázky ohodnoceny finanční částkou. Hráč vybere okruh a částku a pak je položena otázka…
    16. 1. 2011 23:31 (aktualizováno)
  • Jak bojujeme proti spamu pomocí klíčových slov

    Spam, spam, spam. Už jsem tu o něm psal. Snažíme se bojovat dvěma způsoby a zdá se, že to funguje. Bohužel se občas objeví problémy, ale vy nám s nimi můžete pomoci. Už v létě jsem tu psal jeden rozhořčený článek, kde jsem se vyznal ke svému (temnému a zápornému) vztahu ke všem těm spammerským… však víte. Od té doby jsme začali intenzivně bojovat a to dvěma způsoby: jednak blokujeme IP adresy a nově také blokujeme klíčová slova…
    9. 1. 2011 13:56 (aktualizováno)
  • Mám nové tetování

    Tedy kecám. Jak jsem již zmíňoval jsem vlastníkem (spíše) low endového telefonu HTC Tattoo.  Je to poměrně dobrý kus HW za příznivou cenu. Výrobce mu do vínku dal OS Android 1.6 (Donut) a přislíbil upgrade na novější verzi. Ze slibu sešlo a tak jsem se začal poohlížet, co by se s tím dalo udělat. Narazil jsem na tzv. Custom ROM.