Hlavní navigace

xmonad, zpátky v dlaždicích

25. 8. 2010 12:47 (aktualizováno) Tomáš Ehrlich

Zhruba před půrokem jsem musel opustit oblíbený ion3, protože nepodporoval Xineramu (teď jsem zjistil, že projekt nejspíš umřel úplně, viz link). Po krátké pauze v KDE jsem se konečně donutil vrátit zpět k dlaždicím, tentokrát vyhrál xmonad.

Než jsem zůstal u tohoto wm, zkusil jsem i jiné ze seznamu. Většinou jsem hledal statické dlaždice, jak jsem byl zvyklý z ionu, ale dynamický způsob správy oken xmonadu mě nakonec překvapil.

Konfigurace xmonadu je jednoduchá, dokumentace a ukázkové konfiguráky snadno dostupné, takže nic nebránilo kvalitni kutbě, aby začla (kutba od slova kutit). xmonad, doplnil dzen2, do kterého pajpuje conky, klasika ncmpc vystřídala amarok a po dlouhé době jsem spokojený. Konfigurák dodám až najdu slušné místo, kam ho uložit. Ale stejně je to jen další nechutný bastl, který nikoho nezajímá.

[gallery columns=„2“]

Ps: Tak mě napadá, že to možná bude číst někdo, kdo nikdy o dlaždicovém okenním manažeru neslyšel…

Dlaždicový wm (tilling wm) rozdělí plochu na několik rámu, které plně vyplňují obrazovku. Využíváte tedy maximálně prostor, bez zbytečného přesouvání oken myší. Dymanické tilling wm navíc vytváří tyto rámy dle potřeby. Pokud máte otevřené jedno okno, vetšinou zabere celou obrazovku. Pokud otevřete další, podle použitého modelu dlaždicování se obrazovka rozdělí na dvě části, atd. Modelů rozložení je spousta, další si můžete dopsat. Používam jednoduchý, kdy cca 3/4 obrazovky zabírá master window, a o zbylý sloupec se spravedlivě dělí ostatní okna. Pouze pro plochu, kde spouštím gimp, jsem vytvořil kombinaci několika layoutů, aby se mi staraly o všechny panely.

Pokud vám toto chování začne vadit, můžete mít klasické plovoucí okno, které ignoruje dlaždicování. Ale kromě mplayeru a dialogových oken, proč by to někdo dělal :)

Možná to zní trochu šíleně, ale po chvilce zvyku začne znít mnohem víc šíleně klasícká práce s okny. Pokud neusnete bez KDE, GNOME nebo jiných desktopových prostředí, můžete xmonad spouštěd přímo v nich. K takové zvrácenosti jsem se sice neodvážil, ale několik screenshotů dokazuje, že i to funguje.

A co by to byla za upoutávka bez ukázkového videa a eye-candy compizu…

Sdílet