Hlavní navigace

Zápisky z Garthu (i odjinud)

  • Evropský Parlament blokoval reformu Copyrightu 113% hlasů

    Jeden z klíčových výborů Evropského Parlamentu nedávno hlasoval o změkčující reformě kopírovacího monopolu umožňující opětovnou publikaci a přístup k tzv. osiřelým dílům, tedy k takovým částem kulturního dědictví, které nemají dohledatelného vlastníka autorských práv. V okamžiku kdy se dílo stane osiřelým, je v podstatě pro veřejnost ztraceným dokud nevyprší monopol (v současnosti 70 let po smrti autora). Tomu mělo učinit přítrž hlasování právního výboru (JURI) které proběhlo 1. března, na jehož
    16. 3. 2012 13:53 (aktualizováno)
  • Knižní pirátství - nebezpečí pro literaturu nebo její šance?

    Ve čtvrtek 8. března v 17:00 se ve Výstavním sále Galerie Klementinum (Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Praha 1, vstup z Mariánského náměstí vchod B2) koná panelová diskuse na výše uvedené téma. Mají elektronické knihy budoucnost, když se na internetu šíří tisíce knih zdarma? Kdo jsou vlastně knižní piráti a co chtějí? Je třeba s nimi bojovat?
    29. 2. 2012 17:39 (aktualizováno)
  • Válka o kopírovací monopol

    Mediální bouře kolem dohody ACTA vynesla na povrch (i do ulic) jeden z velkých problémů moderní doby: kopírovací monopol a koncept „duševního vlastnictví“ v informační společnosti. I když se stanoviska k problému  různí, jeden názor sdílejí všechny zainteresované strany – problém je závažný a je třeba ho řešit. Ale jak?
    15. 2. 2012 10:58 (aktualizováno)
  • Google Chrome OS, zabiják Windows.

    Google Chrome OS. Operační systém jehož osudem je navždy ukončit monopol Windows na desktopu. Podle ohlasů na internetu tomu ale věří jen hrstka lidí, a většina z nich pracuje pro Google. Nabízí se tedy otázka: jsou soudruzi z Google nenapravitelnými snílky bez kontaktu s realitou, nebo se většina populace šeredně mýlí? Odpověď je velmi jednoduchá. Dny dominance Windows jsou sečteny.
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Vývoj PowerConsole nabírá obrátky

    Už je to nějaký ten pátek co jsem zde představil projekt PowerConsole. Díky pracovnímu vytížení celý projekt poněkud usnul, a dlouhou dobu se vůbec, ale vůbec nic nedělo. Změna přišla před dvěma měsíci, kdy se díky chystaným změnám v aktivitách naší společnosti stala práce na PowerConsoli téměř přes noc jedním z mých prioritních úkolů. A protože mě práce na tomhle projektu neskutečně baví, výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.
  • Vydán Firebird 1.5.5

    Byl vydán Firebird 1.5.5 opravující několik (především bezpečnostních) chyb. S největší pravděpodobností je toto poslední verze Firebirdu řady 1.5.
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Firebird projektem měsíce na SourceForge

    Přestože je Firebird stabilně mezi stovkou nejaktivnějších projektů na SourceForge (v současnosti na 30 pozici), zůstával ze strany SourceForge dlouho bez povšimnutí. Teprve v okamžiku kdy získal ocenění SourceForge.net 2007 Community Choice Awards hned ve dvou prestižních kategoriích, se někdo u SourceForge probudil, a vyhlásil Firebird Projektem Měsíce.
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Firebird Developers' Day 2007

    Ve čtvrtek 1. listopadu proběhla v prostorách pražské Přírodovědecké fakulty UK jednodenní konference věnovaná Firebirdu pořádaná portálem Databázový svět, nazvaná příhodně Firebird Developers' Day 2007. Podzim u nás bývá tradičně docela hektický, takže kdyby nešlo o akci Databázového světa se kterým tradičně udržujeme přátelské vztahy, a kdyby se Marek Kocan soustavně nepřipomínal (ahoj Marku!), asi bych se z důvodu enormní zaneprázdněnosti této akce neúčastnil…
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Zápisky, proč ne, ale proč z Garthu?

    Zvídavost některých lidí nezná mezí. A protože mi nedávno v poště přistálo pár dotazů proč se můj blog jmenuje zrovna Zápisky z Garthu, rozhodl jsem se raději odpovědět přes blog, abych zamezil dalším zbytečným dotazům. Takže, mílí zvědaví přátelé, vězte, že Zápisky z Garthu jsou kniha. Nekecám. Jejím autorem je známý český spisovatel Jaroslav Velínský (aka Kapitán Kid). Zápisky z Garthu jsou jeho prvotina z roku 1969, a tudíž poměrně neznámé (i přes reedici v roce 1995)…
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Vydán Firebird 2.0.3

    Takže se nám konečně podařilo vykopat ze dveří verzi 2.0.3. Vedle opravy regrese kvůli které byla stažena verze 2.0.2 obsahuje samozřejmě vše co 2.0.2 a ještě pár dalších maličkostí. Bohužel v brzkých ranních hodinách někdo zahájil masivní DDoS útok na náš web server který v tuto chvíli (15:49 27.9.07) stále trvá, takže je nyní zbytečné chodit na www.firebirdsql.org. Doufejme, že to útočníky brzy přestane bavit. Mezitím můžete pro download zajít buď na naše stránky, nebo přímo na SourceForge…
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)