Hlavní navigace

Tomas M

  • Mini Commander: Klon Midnight Commanderu vytvořený umělou inteligencí

    V dnešním článku si představíme zajímavý software nazývaný Mini Commander. Jedná se o klon známého Midnight Commanderu, který je oblíbený mezi uživateli Linuxu a Unixu. Co jej však dělá zajímavým je fakt, že většina jeho kódu byla generována umělou inteligencí GPT-4.
    26. 10. 2023 14:13 (aktualizováno)
  • Sledování pohybu osob v mapách.cz

    Seznam integroval do své mobilní aplikace mapy.cz funkci pro sledování polohy nazvanou ZASTAV COVID, která má pomáhat uživatelům v těchto „nebezpečných“ virových dnech. Popravě úplně nerozumím, jak by mohla komukoli pomoct notifikace, že předevčírem prošel okolo nakažené osoby, protože bez indikace od praktického lékaře nebo hygienické stanice stejně nikdo nikoho neotestuje. Ale to nechme stranou…
    27. 3. 2020 13:28 (aktualizováno)
  • Oživte si svůj Debian (i Ubuntu)

    Skripty pro vytvoření „živé“ linuxové distribuce z aktuálně nainstalovaného systému jsou již řadu let k dispozici na www.linux-live.org. Vždy byly primárně určené hlavně pro vyrobení Slaxu ze Slackware. Nyní došlo na několik potřebných úprav, které umožňují snadné použití skriptů na Debianu a Ubuntu.
    9. 6. 2017 10:43 (aktualizováno)
  • Grafický spouštěč aplikací pro X11 pod 25KB

    Používáte grafické rozhraní, a přesto preferujete minimalistická řešení na desktopu? Líbí se vám, když věci fungují optimálně a přitom je potěšení se na ně i koukat? Pak právě vás by mohl zajímat nový projekt xlunch. V některém dalším blog postu napíšu o tom, jak jsem se za 4 dny znovu naučil základy zapomenutého Céčka, jak programovat pro Xlib, a jak používat Imlib2. Ale dnes jen stučně představím výsledek své práce. Jak známo, obrázek vydá za tisíc slov…
    17. 12. 2016 13:04 (aktualizováno)
  • Sdílený cloud v prohlížeči přes WebRTC

    Základní potřeba lidí na internetu je sdílení dat – k těm legálně šiřitelným patří třeba fotky a videa z dovolené či opensource software, k těm méně legálně distribuovatelným pak filmy, muzika, porno (byť i vlastní). Až doteď k tomu byl vždycky potřeba server – počítač stále připojený do internetu, kde byly sdílené data uložené. Jako příklad můžeme uvést třeba youtube.com. Cloud, jak ho známe, není defakto žádný obláček ve vzduchu, je to nějaká mašina u někoho ve firmě.
    3. 5. 2016 10:21 (aktualizováno)
  • PHP sessions v databázi, šifrovaně

    Sessions v PHP funguje defaultně tak, že se pro každý nový požadavek vygeneruje unikátní ID, které se pak posílá tam a zpět přes cookies. Na disku na serveru se pak obvykle v /tmp adresáři vytvoří soubor sess_$ID (takže třeba například /tmp/sess_vc816c8hj4o3ukpicaisa340d4) do kterého se ukládají data pro dané sezení. Při dalším přístupu toho stejného uživatele už se podle jeho session_id (z cookies) na disku načte ten správný soubor a z něj se data vytáhnou…
    7. 6. 2015 14:25 (aktualizováno)
  • Youtube SIGNED kiks

    I ve velkých firmách jako Google pracují obyčejní řadoví průměrní až podprůměrní programátoři. K takovému závěru jsem došel po přečtení článku v online verzi časopisu . Shrnuto jde o to, že hudební videoklip dosáhl až k hranici 2.1 miliardy shlédnutí (231), a údajně „zničil“ youtube. Bulvární titulek nesmíme brát vážně, co se přesně stalo to v článku uvedeno není. S největší pravděpodobností se počítání zaseklo na maximální hodnotě 2.1 miliardy, možná přeteklo a začalo ukazovat záporná čísla.
    19. 12. 2014 20:21
  • Ajťák smrdět nemusí

    Příčina zápachu potem mi není dost jasná ani po přečtení několika článků na tohle téma. Někde píšou, že za odér můžou bakterie, které se živí složkami potu, jinde zas, že pot v sobě obsahuje také látky (enzimy), které ho na povrchu pokožky rozkládají. Pravda může být někde uprostřed, nebo možná úplně jinde, ale je to asi jedno.
    10. 12. 2016 16:56 (aktualizováno)
  • Programátor motorkářem

    S krizí středního věku se každý muž vypořádává jinak. Někdo si najde milenku, jiný si koupí stroj o dvou kolech. To je také můj případ – sedění u počítače už mi připadlo dost jednotvárné, a tak ho občasně střídám se seděním na motorce. Hemeroidy nechť mi odpustí. Pořídil jsem si blíže nespecifikovaný motocykl Honda NC 750 S, a jako každý začínající motorkář se potkávám s kupou nových věcí, o kterých jsem dříve neměl ani ponětí. No posuďte sami.
    20. 10. 2014 9:54 (aktualizováno)
  • Detekce reklam v TV podle loga

    Všechny televizní stanice (alespoň ty které mám chuť někdy sledovat) do vysílaného programu do rohu obrazovky přidávají svoje logo, například Prima, ČT1, atd. Nicméně reklamy jdou zatím na všech stanicích bez loga. Proto se mi detekce loga jeví jako výborná možnost jak detekovat (alespoň s určitou nepřesnou přesností) kde jsou reklamy, a ty pak třeba přeskakovat či rovnou vystřihnout…
    10. 10. 2014 16:08 (aktualizováno)