Hlavní navigace

A medaili za nejlepší podporu standardů věnuji prohlížeči...

15. 9. 2010 14:24 Martin Hassman

Svět Webu, webových prohlížečů a webových standardů musí pozorovateli připadat poněkud bláznivý. A nepředvídatelný.

Platí to už od devadesátých let. Jednou jste se na Web podívali a připadal vám jasný. Všemu vévodí prohlížeč Netscape. Řada stránek se dělá prakticky pro něj. Jeho pozice se zdá tak jistá, že se na ní snad nic nemůže změnit. Jen si ale na chvilku odskočíte (a byla to opravdu chvilka) a podíváte se na Web znovu a zjistíte, že teď mu vévodí jakýsi Internet Explorer. Všichni dělají stránky jen a jen pro něj. Nevadí, když nikde jinde nefungují. A zdá se, že dělají dobře. Ono po nějakém Netscapu či jiných prohlížečích ani památky.

Pak si zas na chvíli odskočíte (tahle chvíle na sebe nechala trochu čekat) a Web je k nepoznání jiný. Je plný kupy prohlížečů, vévodí jim IE a Firefox. Lidé píší stránky, aby se zobrazili minimálně ve 2–3 prohlížečích, vychvalují si nástroje, které jim je kontrolují proti jakýmsi webový standardům.

Proč tohle píšu? Možná se vám zda, že Web, jak ho dnes známe, je víceméně stejný. Že základní pravidla, která dnes dodržujete, budou platit i za dva tři roky. Chyba lávky! Nic nemůže být dále od pravdy. Podívejte se na historii Webu. Poučte se z ní. Web byl schopen se i jen za dva roky změnit k nepoznání. A může se změnit znovu. Třeba desetkrát za sebou. A změna může přijít dost nečekaně. (Kolik lidí asi předvídalo dominantní postavení IE takové dva roky před jeho nástupem?)

Ale slíbil jsem udělit medaili. Virtuální medaili. Medaili za podporu standardů. Kterému prohlížeči bychom ji dnes měli udělit? Moc jsem neváhal, mám jasného favorita. Za chvíli ho prozradím.

Ono v takovém závodu nás snadno upoutají ti úplně první, co běží hned v čele. Ale to vůbec nemusí být ti, kdo nakonec vyhrajou. Důležitější je, kdo jak rychle běží. On i takový úplně poslední běžec, pokud chytí druhý dech a poběží rychleji než ostatní, tak má slušnou šanci vyhrát, když to svoje tempo vydrží. Proto, když sázíte na vítěze, nehleďte jen na ty úplně vpředu, ale i na všechny ostatní. Matematicky bychom řekli, že nás při odhadování vítěze nezajímá jen hodnota uběhnutých kilometrů běžců, ale i její první derivace.

A proto svou virtuální medaili za nejlepší podporu standardů daruji Internet Exploreru. Ono totiž přes všechno špatné, co se o něm píše a tvrdí, udělal za poslední roky ze všech prohlížečů nejvíc. Jako ten nejposlednější běžec, co nasadil největší tempo.

Pokud nevěříte, pročtěte si dobře sami [1], [2], co všechno nového se v IE9 z pohledu webových standardů objeví (srovnejte si to s tím, co za tu dobu udělali ostatní prohlížeče a zjistíte, že se mohou tak leda závistivě dívat). IE9 zatím rozhodně není první v jejich podpoře (i když nám to můžou některé reklamy tvrdit), ovšem běží ze všech nejrychleji. A má za to můj obdiv, vděk i tu medaili.

Zatím se ta nová verze IE zdá v nekonečnu. V daleké budoucnosti. Dnes večer bude představena teprve první beta verze IE9 a my tu zatím máme stále kopy nainstalovaných IE6. Jenže tahle (zdánlivě) daleká budoucnost může být tou další změnou, kterou Web projde. Změnou, na kterou nemusíme zatím věřit (ono na odchod Netscapu tenkrát moc lidí taky nevěřilo), a která nás může (ať mile či nemile) překvapit.

Každopádně podpora standardů v prohlížeči nemá dnes přímý vliv na jeho rozšíření. Sama o sobě zdaleka nestačí. Jaké budou ty ostatní novinky – GUI a tak, to se snad dozvíme už dnes večer. Pokud se budete na to představení dívat, tak se zamyslete, zda tenhle hloupý, neohrabaný, zlý, nestandardní a nepoužitelný Internet Explorer (aspoň, tak ho dnes většinou voláme, nebo ne?), který bude večer představen, nemůže být tím dalším zlomem, který Web čeká. Možná ne, ale…

Sdílet