Hlavní navigace

Placené aplikace pro Linux

19. 9. 2010 16:20 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Tohle téma mám v hlavě už delší dobu, teď mě postrčila zprávička o první placené aplikaci v blížícím se vydání Ubuntu (další odkaz). Další motivací jsou v poslední době debaty ohledně placených her pro linux.

Takže nejprve můj názor na toto téma, pak přidám mou první zkušenost: Linux jsem začal používat, protože můžu používat zdarma a legálně to, co pro běžný počítačový provoz potřebuji. Zároveň jsem během několika let narazil na oblasti, kde kvalitní software prostě chybí, dále pak na spoustu „svobodných“, nedodělaných aplikací, které svou funkci plní špatně a nedá se na ně spolehnout. Takže možnost platit za software pro linux bych uvítal a věřím, že by linuxu obecně k většímu rozšíření pomohla.

A tak jsem si koupil svůj první program – nejde ani tak o aplikaci, bez které bych nemohl žít, spíše se mi ten soft prostě hodně líbil a chtěl jsem touto formou podpořit tvůrce v dalším vývoji. Jde o program Renoise pro skládání hudby ve stylu trackerů z pravěké Amigy. Jde o velmi propracovaný, stabilní program, který můžete používat zdarma a koupí získáte něco navíc.

Jsou ale aplikace, za které bych si zaplatil raději – například stabilní funkční program pro střih HD videa (důkladně jsem vyzkoušel snad všechny dostupné programy, ale opravdu žádný se kvalitou ani stabilitou nevyrovná Pinnacle nebo Cyberlink PowerDirectoru, o Adobe Premiere vůbec nemluvím). Také bych si rád pro práci koupil soft od Adobe pro vývoj flash-aplikací. Kdybych byl hráč a CrossOver mi zpřístupnil nejnovější hry, určitě bych také neváhal s koupí licence, kdyby nestála půlku nákuní ceny WinXP.

Pak jsou placené aplikace, které pro linux dostupné jsou, principiálně mě to těší, ale určitě si je nekoupím – například Nero for Linux. Možná jsem úplně nepochopil jakou přidanou hodnotu nabízí, pohodlně si vystačím s Brasero případně k3b. Naopak je mi líto, že některé programy dříve pro linux vycházely a teď už tomu tak není – např. vektorový grafický program CorelDraw. Linuxový ekvivalent Inkscape je sice použitelný a je zdarma, kvalit Corelu ale zatím opravdu nedosahuje.

Celkem chápu, že drahý software (AutoCAD, Photoshop,…) je dnes kvůli minimálnímu zájmu v nativní verzi pro linux chiméra, ale snadný přístup k levným licencím do 1000 Kč by podle mě linuxu a hlavně nám, jeho uživatelům, prospěly. Každému, kdo nějakou dobu používá open source je snad jasné, že některé věci prostě zdarma a kvalitně nedostaneme.

Sdílet