Hlavní navigace

eHealth

  • Vakcína na 95 %

    Lidé po sobě odjakživa házejí čísla. Pandemie dala světu zbrusu nová čísla, o které se lze přít a kterými po sobě můžeme házet. Jenže denní přírůstky už nikoho nezajímají, a tak se na scéně objevila účinnost vakcín. Jenže: co to je účinnost vakcíny? Na výběr je nepřeberně možností! Říká snad 95% účinnost vakcíny, že…
    31. 1. 2021 8:49 (aktualizováno)
  • Jak zabalit kolegům data do balíčku v R

    Je fajn mít veřejně přístupná data, která mohou všichni libovolně třídit, tříbit, tepat a vizualizovat. Někdy jsou data sice dostupná, ale nejsou veřejná nebo není jejich získání úplně snadné nebo přímočaré. Pokud pracujete v R, můžete svým kolegům data zabalit do balíčku a distribuovat třeba přes git.
    27. 1. 2021 18:05 (aktualizováno)
  • Máte třetí vlnu? A mohl bych ji vidět?

    Pandemické vlny zřejmě nemají žádnou definici. Jde vlastně jen o shodu vlády, médií, lidu, že tomuhle kopečku na grafu budeme nějak říkat. Pojmenování vyvolává dojem, že jsme něco poznali a provedli nějakou akci (aspoň tedy ono pojmenování). No a tak se stalo, že se pacienti ptají, jestli bude čtvrtá vlna.
    22. 1. 2021 21:02 (aktualizováno)
  • Instalace Kali Linuxu na WSL2 ve Windows 10

    Kali Linux je distribuce založená na Debianu. Hlavně je používaná pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování. Nicméně je zajímavá i pro laiky. Tím, že balíčky odvozuje od testovací verze Debianu, tak je vlastně aktuálnější, než klasický Debian bývá. A navíc obsahuje šikovné nástroje pro získávání informací, takže se hodí i na takové lehké domácí oťukávání vlastních sítí.
    13. 1. 2021 10:43 (aktualizováno)
  • Nenechte se zmást odstíny růžové aneb pozor na pandemické grafy

    Data by se neměla skrývat, proto je taky fajn mít otevřená data. A je dobře, když jsou k nim přibaleny hezké vizualizace. Jenže co když nás ty grafy matou? Na jaře letošního roku jsem byl docela nadšený sledováním dat ohledně pandemie. Tedy, jsou to z mnoha důvodů dost nepřesná data, která slouží spíše k velmi hrubé orientaci. Nicméně je ohromně fascinující si natáhnout všechna letošní čísla do R a prozkoumat.
    21. 9. 2020 12:58 (aktualizováno)
  • Čekáme na plochou křivku, pojďme si ji zatím nakreslit

    Zaslechl jsem zprávu, že cílem karantény a dalších opatření je oploštit křivku. Co tedy dělat, když máme domácí úkoly hotové, látkové roušky ušité a internet pod náporem nadšených homeofficáků kolabuje? Můžeme si kreslit. Tahle pandemie je skvělá v tom, jak máme takřka real-time data. Nebudu tady hořekovat nad tím, jak jsou nepřesná. Nebo… trochu si tedy zalamentuji…
    29. 12. 2020 17:47 (aktualizováno)
  • Apify: taháme data z webu (aneb jak na kalendář ČLK)

    Znáte to… chodíte na web, který sice obsahuje užitečné informace, ale ty se nedají rozumně filtrovat a procházet. Žádné API nemají (nebo jej neznáte) a rádi byste si usnadnili práci s jejich daty. Takový problém jsem měl třeba s kalendářem akreditovaných vzdělávacích akcí pro lékaře na webu České lékařské komory. Obsahuje hromady akcí, ale filtrovat se dají jen podle data, čísla akce (???) a fulltextu…
    27. 11. 2018 13:55 (aktualizováno)
  • Shodan: Vysokým školám dochází toner!

    Ano, je to tak. Podfinancované vysoké školství a vysoká administrativní zátěž způsobuje, že akademickým institucím zřejmě pomalu dochází tonery. Ale dost legrace, jdeme si hrát se Shodanem. :-) Nástroj Shodan.io jsem měl v hledáčku už dávno. Nyní jsem využil výhodné nabídky a toho, že jsem po škole zůstal půlkou nohy na akademické půdě, a zažádal jsem si o akademickou licenci, abych si mohl zkusit něco nového.
    23. 11. 2018 17:10 (aktualizováno)
  • Chromebook jako primární (a jediný) laptop?

    Na většinu hloupých otázek z titulku článku se většinou odpovídá „ne“, přestože se často článek snaží vyznít obráceně. Nicméně se mi podařilo nastavit Chromebook do té míry, že jej bez uzardění mohu používat pořád i na složitější úkoly. A to i na veřejnosti! Mýtus: Chromebook jako online psací stroj
    17. 10. 2018 21:41 (aktualizováno)
  • Analýza úniků zdravotnických dat v USA: přibývá vzdálených útoků po síti

    Před pár dny vyšel v americkém časopise Journal of Americal Medical Association (JAMA) třístránkový článek analyzující dostupné statistiky úniků dat ve zdravotnictví v USA. Celkem očekávatelně a logicky se ukazuje, že klesá počet úniků způsobených ztrátou či krádeží fyzického zařízení (počítače, flashky) či zcizením papírových záznamů a naopak stoupá počet úniků elektronických dat způsobených vzdáleným přístupem k serveru či e-mailové schránce.
    1. 12. 2018 21:53 (aktualizováno)