Hlavní navigace

Já na bráchu, brácha na mě, Oracle na bráchu, brácha na Apple...

20. 11. 2010 20:17 (aktualizováno) Martin Hassman

Pokud dobře počítám, máme tu nyní už tři patentové soudní spory, jejichž výsledek může více či méně zahýbat softwarovým světem.

Eolas proti všem

Prvním sporem je Eolas, který loni na podzim zažaloval Adobe, Amazon, Apple, eBay, Sun, Yahoo, Google a mnohé další ohledně patentu na AJAX a na používání pluginů na webu. Dodali k tomu All we want is what's fair. O sporu nebylo v médiích téměř rok vůbec slyšet, tak to skoro vypadá, jakoby neexistoval, ovšem nezavírejme před ním oči. Žaloba byla podána a spor běží.

Oracle proti Googlu

Následovala již dobře známá žaloba Oraclu proti Google ohledně (ne)použití Javy v Androidu. Oproti Eolasu, který zde vystupuje jako klasický patentový troll, nemám na přístup Oracle zatím vyhraněný názor. Ano, nelíbí se, že Oracle napadá androidí platformu, kterou sám používám, ovšem Google na druhou stranu při jejím uvedení rizika dobře znal, dokonce se je snažil svým Dalvikem cíleně obejít. Zda se mu to (ne)povedlo, už bude na právnících. Výsledek sporu možná i odpoví na otázku, zda je rozumné v open source sázet na Javu. (Viz také článek Lukáše Zapletala.)

Paul Allen proti všem

Ten třetí spor je poměrně nový. Interval Research, jehož spoluzakladatelem je Paul Allen (mj. i původní spoluzakladatel Microsoftu), žaluje Google, Facebook, eBay, Yahoo, Apple a další. Vlastní žaloba se odvolává na několik patentů a když se do ní podíváte spíše připomíná klasického patentového trolla. Já si jinak obvinění takového typu vyložit neumím:  „YouTube is liable for infringing the ’682 patent under 35 U.S.C. § 271 by making and using websites and associated hardware and software to provide alerts that information is of current interest to a user as claimed in the patent.“ (Pozn: plný název patentu je Alerting users to items of current interest)

Další infromace najdete např. na The Register, o rozbor se pokouší Groklaw. (via Abíčko)

Je docela možné, že se nejedná o spory poslední. Kdyby se objevily ještě tak dva spory podobného charakteru, mohlo by to strhnout lavinu desítek dalších, které by nakonec definitivně přepsali historii patentování software.

Kdosi kdysi řekl, že před bitvou je ticho. Mám pocit, že před touhle patentovou bude ještě dost a dost řevu.

Pěkné schéma: kdo se s kým soudí v mobilním byznysu.

Sdílet