Hlavní navigace

Témata označená nálepkou opensource

  • Zrakově postižení a Android

    Jsou dotykové telefony a tablety vhodné pro nevidomé uživatele nebo lidi se zrakovou vadou? Je Android připravený pro tyto zákazníky? Jaká je nabídka v oblasti hlasového výstupu, převodu digitálního dokumentu na text (OCR), navigace bez použití zraku? Lze telefon použít pro rozpoznávání barev? Text volně navazuje na povídání o Linuxu pro zrakově postižené, kde jsem prezentoval závěr, že Linux pro slabozraké ANO, pro nevidomé MOC NE. Hlasový výstup nebo OCR jsou užitečné i pro „bystrozraky“.
  • Zrakově postižení a linux

    Už je to více než čtyři roky, kdy jsem psal krátký článek o řečové syntéze pro zrakově postižené. Od té doby jsem se potkal s několika lidmi, kteří špatně vidí nebo nevidí vůbec a s různou mírou úspěchu a spokojenosti používali či používají Linux pro běžnou práci. Jaká je dnes realita? Nevidomý potřebuje úplnou kontrolu nad počítačem přes hlasový výstup, případně v kombinaci s brailským řádkem…
    19. 10. 2014 22:45 (aktualizováno)
  • Reklamu? Áno!

    Vážení, milí a všetci ostatní, rád by som sa trochu pristavil pri reklame. Po nejakom čase som zavítal na root.cz a tak som sa aj potešil. Myslím, že peniažky treba v tomto svete na všetko – a to, čo nezarába, ide „do kytek“. Reklamu mám rád. A nie, nemám horúčku, nepieklo mi slnko intenzívne na hlavu ani nič podobné. Reklama v telke by mi vadila, keby som telku mal a chcel sledovať . Teraz ma netrápi a kým niekto by mohol okamžite prepínať, ja sa rád postavím opačným smerom…
  • Za málo peněz hodně muziky, díl 2.

    V předchozím příspěvku jsem se podělil o zkušenosti s fungováním externí USB zvukové karty Lexicon Omega a USB midi kláves M-AUDIO v linuxu. Podle mě je to výborný základ pro domácího muzikanta. Teď bych se rád věnoval tomu, jak v linuxu s vytvářením hudby (skládáním, nahráváním) začít. Proč potřebuji jádro s nízkou latencí
  • Život v rozšířené realitě

    Tak trochu prázdninové téma, ke kterému mě inspirovala náhodně objevená aplikace v Android Marketu s názvem Satellite AR, která vám ukáže, jaké satelity vám létají nad hlavou. Praktické využití téměř nulové, snad „jen“ ke vzdělávacím účelům, ale spíše na hraní. Vypadá to pěkně a prima je propojení na informace o vámi vybraném satelitu na webu.
  • Hudební software v Androidu a linuxu

    Na konci příspěvku o grafických programech a možnostech spolupráce Androidu a linuxu jsem slíbil, že budu pokračovat v říši hudby. Pro větší přehlednost jsem text rozdělil na Poslech hudby, hraní na hudební nástroj, skládání hudby a nástroje pro muzikanty. Výčet opět není samozřejmě úplný, vycházím hlavně ze svých vlastních zkušeností a výběr je tedy samozřejmě subjektivní.
  • DLNA, Android a Linux

    Bude tu řeč o síťovém přenosu multimediálních dat pomocí DLNA do televize, která tento „protokol“ nepodporuje. Nejprve stručně popíšu, co je DLNA a jak funguje, pak se zaměřím na relativně novou krabičku HTC Media Link, kterou jsem si nechal poslat z UK a důkladně jí otestoval. Nakonec se podíváme na její použití s Androidem a Linuxem.
  • Offline turistická navigace v mobilu

    Bez dlouhých úvodů – řeč bude o tom, jak si pro telefon s Androidem připravit offline turistické mapy v linuxu. Začínal jsem u multiplatformního prográmku TrekBuddy, kdtrý bych dnes už určitě nedoporučil, k dispozici je software s lepšími funkcemi a mnohem lepším ovládáním. Chci upozornit na tři (původně dvě, ale doplňuji z diskuze další) aplikace,  dostupné v Android Marketu. Umí online mapy a do každé z nich lze jiným způsobem nahrát i offline mapové podklady.
  • Jak jsem v Ubuntu tvořil video PF 2011

    Vánoce, podobně jako letní dovolená, přináší mimo jiné i téma zpracování fotek a často i videa. V následujícím textu popíšu aktuální možnosti jak zpracovat „domácí video“ v linuxu tak, aby za něco stálo. Jako příklad poslouží mé PF 2011 – jde o krátký klip, sestřih záběrů, doplněný titulkem, fotografií a hudbou.
  • Placené aplikace pro Linux

    Tohle téma mám v hlavě už delší dobu, teď mě postrčila zprávička o první placené aplikaci v blížícím se vydání Ubuntu (další odkaz). Další motivací jsou v poslední době debaty ohledně placených her pro linux. Takže nejprve můj názor na toto téma, pak přidám mou první zkušenost: Linux jsem začal používat, protože můžu používat zdarma a legálně to, co pro běžný počítačový provoz potřebuji…
    19. 9. 2010 16:20 (aktualizováno)