Hlavní navigace

Programátorská epopej

  • nixos + nginx + maridab | postgresql + PHP

    nějaké kecy úvodem Pamatuješ na LAMP? Byla s tím spousta legrace. Kdysi dávno, když ještě pán z Cukrové hory tahal kačera po chodbách Hardwardovy univerzity nebylo úplně jednoduché psát kraviny do všech těch internetů. Potřeboval jsi http server, PHP a databázi. A to vše krásně běželo na linuxu a o dost hůř na windows (WAMP).
    21. 2. 2024 11:52
  • připojení datasetu na vpsfree nixos

    Používám vps od vpsfree, tedy jsem členem spolku. A za svůj členský příspěvek dostávám 250 GB datového úložiště navíc k vps, která má sama o sobě 120 GB HDD. Za ty love sa oplatí naučit se trochu aj adminovat. V dokumentaci je srozumitelně pospáno jak takový disk připojit do svého vps. Respektive, ono je to přímo v administraci vspfree. Jsou tři obecná linuxová řešení.
    21. 2. 2024 9:52 (aktualizováno)
  • Sněhová vločka na mojem serveru

    Jsem hrdým členem vpsfree a to už od roku 2016. Pro své projekty jsem většinou používal debian, což korespondovalo s tím, co jsem měl momentálně na svém desktopu. Na desktopu jsem měl zpravidla mint, po nějaký krátký čas mx linux. Kolem roku 2021 jsem si začal s manjarem. Tím jsem opustil debianní základnu a přešel do rolling release světa archu.  Na konec jsem objevil skončil u mabox linuxu…
    21. 2. 2024 8:10 (aktualizováno)