Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT

  • Pád Joomly - sebekritika vývojářů

    Pravidelní čtenáři mého blogu vědí, že jsem s Joomlou! tak nějak prorostlý – dlouhá léta jsem vedl českou komunitu, překládal, přednášel atd. Dnes už do ní tolik času neinvestuji, i když stále Joomlu! používám a snažím se zachytávat novinky v jejím vývoji. V červnovém čísle komunitního magazínu Joomly! vyšel poměrně hodně kritický článek o Joomle! jako takové. proto tento blogový zápisek.
    15. 7. 2016 10:31 (aktualizováno)
  • Já a elektronické knihy aneb přelomový rok 2016 : Výběr

    Čtu knihy. Čtu poměrně dost knih. Protože dojíždím do práce MHD a na cestě strávím cca 40 minut, je to denně docela dost času. Už před několika lety jsem si pro tyto „čtecí“ účely zakoupil čtečku elektronických knih na bázi e-inku. Byl jsem s ní poměrně spokojen, jenže se u ní projevily mechanické problémy – mačkání tlačítek pro obracení stránek ne vždy funguje a celkově byla už taková dýchavičná. Dozrál asi čas k tomu, vyměnit čtečku za novou. Ale za jakou? 
    15. 7. 2016 11:28 (aktualizováno)
  • Ani bezpečný, ani nebezpečný

    V souvislosti s různými zprávami o tom, jak lidé nakládají s bezpečností svých hesel jsem s rozhodl přidat svou trošku do mlýna. Popíšu jeden úlet ze skoro nevinné strany. ten, kterého se to týká nejvíce však nemá pocit, že by bylo něco špatně a za špatného jsem já. Funguje to tak, že v rámci optimalizace tisku ve firmě máme v našich prostorách nainstalovány tzv. multifunkční stroje. Jedná se kombinaci kopírovací a skenovacího stroje se síťovou tiskárnou…
  • Cesta do hlubin uživatelovy duše

    Otevřený, svobodný versus uzavřený. Tohle se neustále na odborných IT webech typu root.cz řeší. Jenže to řešíme my, podivínové z IT. Okolní svět to nezajímá. Má čerstvá zkušenost mi to jasně ukázala. Máte-li čas na trošku kontroverznější zamyšlení, pokračujte dál. Před mnoha lety jsem se rozhodl, že zkusím dát šanci svobodnému software. A vyhovuje mi to. V mém případě hlavně proto, protože dané produkty mají jistou kvalitu, kterou očekávám…
  • Dětské hry na tradiční platformě

    Blíží se prázdniny a děti budou doma. Vyjedeme s nimi na různé dovolené třeba pod stan nebo k moři. Nejednou se stane, že prší, nelze dělat nic venku a pak přijdou na řadu hry. V dnešní době tabletů a mobilů a přenosných konzol vás ihned napadne pár titulů, které dětem dovolíte hrát. Já však chci zůstat u klasické platformy tj. hry společenské ať už karetní nebo deskové.
  • Internet jako informační zdroj. Ale jak moc důvěryhodný?

    Momentálně procházím životním obdobím, kdy můj zdravotní stav potřebuje korekci z vnějšku. A internet je možno vnímat jako zdroj informací (asi se mi nechce říct cenných) o tom zákroku, nicméně zdravý rozum bude zapotřebí. Pochopím, že v diskuzích se objeví na dané téma názory pozitivní i negativní a je jen na mě, kam se přidám já. Jenže občas je váš obvyklý psychický stav vykolejen a jste snáze ovlivnitelní (souvisí to se závažností vaší nemoci a v pokročilosti  stadia, ve kterém se nacházíte).
    24. 4. 2015 7:55
  • Jak zahltit komunikační kanál - návod pro otrlé

    Dnes jsem se stal svědkem neskutečně „legrační“ věci – jeden z našich firemních komunikačních kanálů byl zahlcen naprosto nesmyslnou komunikací a jak se všichni pokoušeli to napravit, v podstatě jej zahlcovali stále více a více. Život v korporaci to někdy přináší se všemi důsledky. A stačí asi jen docela málo – vzdělávat uživatele či trocha slušnosti.
  • Jak trestá Google aneb český trh je možná malý

    V posledních dnech se celkem intenzivně debatuje o tom, jak zkrotit společnost Google v rámci EU a objevují se různá řešení. Některá třeba navrhují oddělení vyhledávacích služeb od firmy jako takové. Polský server NaTemat.pl zveřejnil jeden zajímavý článek, který mne zaujal svým titulkem – Jak chtěl Google utnout polákům jejich podnikání.
    4. 12. 2014 23:57 (aktualizováno)
  • Znáte to město a toho člověka?

    K napsání tohoto zamyšlení mne přivedlo vzpomínání na dobu před 25 lety. Je až s podivem, jak mám (či máme) zažité některé pojmy a když se změní, reagujeme na to. To, s čím bojuji nejvíce já, je momentálně přepis cizích jmen do češtiny oklikou přes jiný než původní jazyk. Nejčastěji je to přebírání článků či zpráv z angličtiny, kde se autor neobtěžuje jej patřičně upravit do češtiny. Vznikají patvary a nedorozumění. Může za to lenost, v mnoha případech pak neznalost.
  • Zásah na Solar plexus rodičovství

    Shrnutí : jako rodič dvou dětí, jehož rodiče uvedli na svět v letech „husákových“ jsem v poslední době poměrně nenápadně, o to však intenzivněji, veden na tzv. retro vlnu. Zdatní marketéři zjistili, že moc převratných věcí se už zase vymyslet asi nedá a tak oživují věci, které znám ze svého dětství a snaží se mne povzbudit k tomu, abych s nimi přišel i ke svým dětem. Někdy se to vydaří, někdy ne.