Hlavní navigace

Vývojář jde hlavou proti zdi

19. 8. 2010 11:34 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Rozhodl jsem se, že otestuji nový Firefox 4 ve třetí betaverzi. Příjemně se používá, je tu však plno drobností, které jsou oproti jiným verzím jinak. Dá se s tím žít, ale aspoň ze začátku vám to řádně zamotá hlavu. Když se pokusíte vývojářům sdělit, že byste to chtěli jinak (lépe řečeno tak, jak to doposud bylo), dostane se vám pouze ujištění, že takhle je to přece lepší. Je to ten správný způsob?

Příklad první – Stahování souborů

Nainstaloval jsem Firefox ve Windows XP a začal surfovat jako dřív.  Pak jsem přišel na nějakou stránku a stáhnul nějaký soubor. Vůbec není podstatné, o jaký soubor šlo.  Mým zvykem je, že mám jednu speciální složku, kam ukládám vše stažené. Odtud pak instaluji/čtu/prohlížím. Prostě si otevřu správce souborů, setřídím soubory dle data a konec. Právě stažený soubor ve složce není. Juknu do nastavení, mám nastavenou správnou složku. Pokračuji dál a totéž se mi stane s dalším a dalším souborem a je mi to nějaké divné.

Začal jsem zkoumat – stažený soubor totiž má jiné datum vytvoření a jiné datum poslední úpravy. V praxi se to projeví tak, že v drtivé většině případů se lidé dívají na datum poslední úpravy a „jejich“ právě stažený soubor nemá nastavené datum na dnešní den.  Zůstává mu datum, které pochází ze serveru. Zzačal jsem se pídit a narazil na vlákno, které řeší celou záležitost.

Pro lenochy shrnu :

– tohle není chyba, je to záměr

– stahování má totiž fungovat jako kopírování souborů v OS, kdy se datum také nemění

– opravovat zpět se nebude,  je to chyba táhnoucí se od dob Netscape 4 (viz status WONTFIX)

Neberu vývojářům právo na změnu. Vadí mi to, že jsem si za ta léta na tu „zkriplenou“ podobu zvykl a přijde mi docela fajn. Podíváte se do složky a hned víte. Problém je v tom, že ani magický about:config nepomůže anóbrž tato volba prostě není dostupná. Odpověď od vývojářů říká, že si máte stáhnout rozšíření, které to udělá a vráti FF staré chování, případně si ve vašem OS si ve správci souborů přepněte zobrazování data z Date modified na Date created.

Zrovna tohle je vlastnost, kterou jsem nikdy neřešil a přijal ji za vlastní, teď mi chybí a chci ji změnit, respektive neměnit a zachovat současný stav stabilní verze 3. Nemůžu, protože vývojář řekl, že to není správné a basta.

Příklad druhý – Kontextové menu a otevírání nových tabů

Poměrně záhy poté, co jsem si nainstaloval Chrome/Chromium jsem zjistil jednu zásadní rozdílnou věc – kontextová nabídka, kterou běžně používám, je jinak postavená. To je logické. Jenže vás docela dost naštve, když jste si zvykli, že na počítači, kde nemáte tři tlačítka na myši, otevřete odkaz ze stránky v novém tabu kliknutím pravým tlačítkem myši a výběrem z nabídky. Pracuji často s notebooky, které třetí tlačítko nemají. Postup jsem zautomatizoval. Vyberu a nečtu, jdu na druhou položku…

Jenže Chrome/Chomium má v nabídce na prvním řádku poožku „Otevřít v novém panelu“ a na druhém místě „Otevřít v novém okně“. Mozilla Firefox 3 to má naopak. Dosti často se mi tedy stávalo, že jsem si stránku neotevřel v novém tabu (panelu) ale v novém okně. A tak (slovy klasika)  „stokrat sem si v duchu nadal starych zviřat, co se pasli v polu a něbyli to lvi .“

A v nové verzi 4 je ta nabídka ve Firefoxu změněna. Už je stejná jako v Chromiu. To je fajn, bude to zase všude stejné, obzvláště když přepínáte z prohlížeče do prohlížeče (doma chromím, v práci firefoxuju). Ale jak k tomu přijdou uživatelé stávající verze? Změnilo se to a bude jim to dělat problémy.  Řešitelné to je pomocí doplňku Menu editor. Prostě si nabídku přeskládáte tak, jak je libo. Ale ze strany vývojářů zase nic.

Příklad třetí – Otevírání nových tabů

S otevíráním tabů ještě jedna zkušenost. V Chrome/Chromium jsem si všimnul, že když otevřu nějaký tab a z něj odkaz do tabu, automaticky mi to nový tab otevře hned za tím „mateřským“. Ve Firefoxu 3 se to chovalo jinak – nový tab byl otevřen na konci. Zvyk je železná košile a otevírání „hned vedle“ má své výhody i nevýhody.  Tohle je však možno nastavit pomocí about:config, konkrétně přepnout položku browser.tabs.insertRelate­dAfterCurrent na false. Byl jsem z toho chvíli nešťastný (z výchozího chování), ale pak jsem si to přepnul. Po několika dnech jsem to zase přepnul zpět. Není to takový problém, jde to změnit. Ale asi bych čekal nějakou položku v nabídce.

Všechny zde zmiňované věci mi jako dlouholetému uživateli produktu přijdou opravdu zásadní. Mám svůj styl práce, který třeba nemusí každému vyhovovat. Obvykle totiž mám hodně otevřených stránek v tabech, nejčastěji několik desítek. Proto jsem na tyto změny přišel poměrně brzo. A stahuje také každý. Jinak si celkově myslím, že poznat rozdíl mezi FF 3 a FF 4 pro koncového uživatele zase nebude tak snadné. Bude trochu jiné rozhraní, ale to bude vše. Stále ji vidět propastný rozdíl v náběhu FF a Chrome/Chromium.

Uznávám však, že dané změny nejsou zásadní jako např. překopané UI v MSO 2007. Jenže pro běžné uživatele zvyklé na FF to může být trochu stresující. Něco se zdlouhavě učili, zvykli si na to a teď jim to někdo překopal. Sám už jsem připraven na dotazy těchto uživatelů, kterým budu vysvětlovat, co s tím. Také jste připraveni?

Sdílet