Hlavní navigace

Blogy

  • Došla vám hudba k poslechu?

    Velmi nepravidelně zveřejňuji zápisky popisující mé posluchačské zážitky.Tentokrát jsem po velmi dlouhé době zabrousil na ccmixter.org a hledal jsem něco na poslouchání. Pomocí různých křížových odkazů jsem narazil na člověka publikujícího pod jménem Admiralbob77. Jeho výtvory jsou velmi kvalitní a svým zpracováním se plně vyrovnají jakékoliv komerční produkci daného typu.
    17. 6. 2010 1:25
  • Zazálohujte si Facebook, než vám ho zruší jako Danu Dočekalovi

    Je toho pomalu plný internet. Danu Dočekalovi včera zrušili bez oznámení (a pravděpodobně neprávem) účet na Facebooku. Danovi se nyní již podařilo účet zpět získat, ovšem pokud Facebook používáte, pravděpodobně vám vrtá hlavou, co by se stalo, kdyby účet najednou zrušili vám. Není to sranda. Tenhle uživatel má na Facebooku jediné kontakty na své přátele, tamhleta zase svůj byznys a někdo další jediné místo pro uložení důležitých fotek…
    19. 10. 2010 8:27 (aktualizováno)
  • Jak se čte CZ.NIC: znovu a lépe

    Původní anketa zmátla spoustu lidí, takže teď ještě jednou a lépe. Takže pokud máte čas, můžete zahlasovat ještě jednou. Minulý týden jsem se vás ptal, jak vy osobně čtete název CZ.NIC. Bohužel vznikly zmatky kolem samotné ankety, která obsahovala zápis ve fonetické transkripci, řada lidí nepochopila rozdíl mezi [nic] a [ňic] a tak budou výsledky zřejmě dost zkreslené.
    14. 6. 2010 10:12
  • Totálne netradičné použitie Twitteru

    Twitter asi poznáte… nehovorím že každý, no myslím, že velikánska časť čitateľov tohoto servera určite. Nemusím písať, že je veľmi fajn pre rôzne tie exrémy… ak si tam niekto chce napísať, že sa škrabe za uchom alebo niečo typu „sakra, zase som zabudol kľúče a to musím byť v meste ešte 2 hodiny. našťastie mám náhradné v kvetináči“, tak to samozrejme môže… či je to samozrejme „správne“, tak na to sa názory líšia… a sem tam ani moc nie…
  • Knižka o Ubuntu 10.04... kúpiť, či nekúpiť?

    Nie je tajomstvo, že kníh o Ubuntu a celkovo o Linuxe (a celkovo o slobodnom SW) je čoraz viac. Či už sa to niekomu páči alebo nie, tak to pribúda. Viac používateľov, viac nápadov, viac možností ⇒ viac publikácií a rôznych návodov. Kým veľmi veľa ich je v angličtine alebo niektorom pre väčšinu miestnej populácie nečitateľnom jazyku (brazílska portugalčina, francúzšina a podobne), sem tam sa niečo nájde aj v slovenčine alebo češtine…
    11. 6. 2010 11:27 (aktualizováno)
  • OCR v linuxu II - co dnes opravdu můžeme používat

    Přemýšlel jsem, jestli nové zkušenosti, které jsem získal z podnětné diskuze pod textem OCR v linuxu nebude lepší přidat jako další odstavec do zmíněného textu. Ale pak jsem se rozhodl se trochu rozepsat i s návodem k instalaci. UPDATE: Novější informace o OCR najdete v tomto článku. Hledáme-li pohodlný program pro slušené skenování textu, můžeme si podle mě vybrat ze čtyř možností.
    19. 10. 2014 22:49 (aktualizováno)
  • Jak čtete název CZ.NIC?

    V pondělí a úterý jsem se zúčastnil zajímavé konference, kterou pořádala organizace CZ.NIC. Jak vyslovujete její název? V pondělí a v úterý probíhala zajímavá konference Internet a Technologie 10, kterou pořádala organizace CZ.NIC. Ta je známým českým správcem domény .cz a psali jsme o ni už mnohokrát. Byli jsme hlavními partnery akce, u nás bylo také možné sledovat živý videopřenos a vůbec to bylo docela zajímavé.
    9. 6. 2010 8:43 (aktualizováno)
  • OCR v linuxu

    Pod příspěvkem „Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu“ se v diskuzi objevilo téma OCR – rozpoznávání textu z naskenovaného dokumentu. Přiznám se, že jsem už dlouho neměl potřebu takové věci provádět, naposled asi před pěti lety s programem ABBYY FineReader, který jsem dostal ke skeneru. Tehdy jsem o linuxu neměl ani tušení, takže pod WinXP.
  • IP adres je 6 %, dojdou za rok

    Mluví se o tom dlouho, píše se o tom dlouho a už se nám to i blíží. Počítadlo volných IPv4 adres skočilo ze sedmi na šest procent. Jsou to čtyři měsíce, co jsem tu psal o tom, že počítadlo volných IPv4 adres skočilo z desítky na devítku. Poslední spořící opatření posunula termín konce IPv4 rozsahu na září 2011 a zatím se tato prognóza drží. Hodiny tikají a počítadlo padá…
  • Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu

    Blog je asi lepší místo pro prezentaci vlastních myšlenek a nápadů než pro shromažďování různých návodů, ale mě to prostě nedá. Ve své práci si filozofování užiju dost a u počítače jsem asi spíše praktik nebo hračička. Pokud vás tedy zajímá informace o skvělé laserové multifunkční tiskárně, která pod linuxem šlape jako hodinky, čtěte dál.
    7. 6. 2010 22:13 (aktualizováno)