Hlavní navigace

Stařec v Linuxu

  • Proč nikdo neprodává krásné linuxové PC?

    Linuxové PC je jako démon, obvykle je poskládané doma, protože si ho staví lidi, co tomu rozumí. A tím se staví slušná bariéra nám ostatním, co nedostaneme šanci, vlastnit taky pěkný kousek doma. Typický čtenář Root.cz bere svoje linuxové PC jako čistě technickou záležitost, která mu má posloužit k tomu, aby fungovala a byla na výši odpovídají hladině hotovosti v peněžence. Já se na to dívám už jinak… že nechci aby mi ta škatule hyzdila byt na několik následujících let…
    15. 4. 2010 20:31
  • Kam já jsem ten Flash dala?

    Na webu je Flash něco jako Microsoft ve světě operačních systémů. Dlouho neporazitelný, dlouho nenahraditelný (ano, bez reklamy by Internet byl podstatně chudší a to i informačně). Flash všechny štval, ale byla to technologie, která všem pomáhala dělat web zajímavější a hravější. Byl prostě akceptován jako standard (však i do Linuxu se Flash plugin instaloval nakonec velmi lehce).
    13. 4. 2010 20:37
  • S Mintem na věčné časy a a pak možná jinak

    Linuxové distribuce se dnes smrskly do dvou kategorií – Ubuntu a ty ostatní (Fidorky, Debianisti a Kloboučníci už vytahují kudličky z kapsy, je mi to jasný). Každá distribuce si zažila několik měsíců (v ojedinělých případech i let) slávy, získala si určitou základnu a stala se standardním produktem nebo zanikla. Hodně distribucí je založeno na Ubuntu a udržují si „jakýs-takýs“ základ tvořený právě usilovnou prací týmu Canonical.
    10. 4. 2010 20:30
  • Open source, vizionářství a projektové řízení

    Open source se často prezentuje jako tržiště, kde si každý dělá co chce a každý si může vyvíjet, co je mu libo a celé je to řízené tím neprogramovatelným chaosem tržiště jako celku. Hezká myšlenka, jen trochu nefunguje v praxi. Ale na druhou stranu chápu, že se na to dívám až příliš deformovaně svou profesí.
    7. 4. 2010 19:03
  • iPad a jeho účel – ještě jednou a přehledně

    iPad je placička, která motá technickým typům hlavu. Nemá to USB port, nedá se do toho strčit vůbec paměťová karta, nedá se v automaticky vyvolat konzole a vůbec celý to vypadá divně. Uživatele to trápit nebude. Hlavní benefit pro ně bude, že cestou ve vlaku se budou moci zabavit, přečtou si noviny, co se jim předstáhnou nebo si je dostahují v průběhu cesty a pro stažení fotek si pořídí nový foťák, kterému už WIFI není cizí. Takže žádné USB není třeba.
    4. 4. 2010 19:11 (aktualizováno)
  • iRevoluce 2.0

    Dnes odstartovala další část revoluce, Apple poslal iPad do prodejen. Zatím si na něj mohlo sáhnout jen pár vyvolených (a jistě ze strany Applu dobře zvolených) rukou, které iPad pochválily a našly jen pár much. Počkat, on to nedostal do ruky žádnej pravej linuxák, který by odhalil, že vevnitř chybí konzole, gcc, bash a dokonalá správa uživatelských účtů. :-)
    4. 4. 2010 18:17 (aktualizováno)
  • Co tomu Linuxu chybí? Dotaženost a smysl pro detail.

    Je to jednoduchý jako facka. Linux je tu s námi už téměř 20 let a už 15 let se intenzivně mluví o tom, že letos, maximálně příští rok nastane masívní nástup Linuxu na desktop. No, letos to asi zase nebude. Ale proč se Linuxu na desktop tak hrozitánsky nechce? Protože ho tam nechtějí uživatelé. Ano… jsem připraven, že za tenhle názor dostanu pěkně přes držku (virtuálně samozřejmě, v realitě si na 100 kilovýho chlapa zase hned tak někdo netroufne).
    3. 4. 2010 18:36 (aktualizováno)
  • O zrádné češtině

    Čeština nedokáže zradit jenom Čechy z různých koutů naší malé země, ale mnohem větší nebezpečí představuje pro naše bývalé krajany, kteří se rozhodli, že zkusí svoje životní štěstí v trochu jiném koutu světa. Stačí se podívat na následující video (pozor, opravdová zábava začíná až na 45. vteřině), aby si člověk uvědomil, že někteří z nás se nenaučí výslovnost nové země ani po 40 letech. Ale co člověka zarazí ještě víc, je to, že najednou zmizel z češtiny ten krásný „emerický přízvuk“.
    4. 4. 2010 8:01 (aktualizováno)