Hlavní navigace

Blogy

  • Je vykrádání FTP hesel řešitelné?

    Tomáš Hála se v dnešním článku zabývá tím, jak na serveru řešit přístup falešných uživatelů, kteří heslo získali podvodně. Dá se s tím vůbec něco dělat? Tomáš Kavalek tu už na blogu psal několikrát o vykrádání hesel z Total Commanderu a z praxe bohužel vím, že je to poměrně rozšířená technika. Viděl jsem hodně napadených webů a některé z nich patřily i docela velkým firmám.
    3. 5. 2010 9:17 (aktualizováno)
  • Mám nové Ubuntu: stahoval jsem dvě minuty

    Před chvílí vyšlo nové Ubuntu a já už ho mám doma. Stačilo mi přitom stahovat jen 140 MB a trvalo to dvě minuty. Použil jsem zsync. Ubuntu 10.04 Lucid Lynx je venku jen pár minut a já už ho mám stažené. Mimochodem doporučuji k přečtení dnešní Adamův článek, kde pěkně shrnul všechny novinky a několik týdnů aktivního používání testovací verze.
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Internet Info se brání a odvolalo se proti firmě Prolux

    Určitě víte, že firma Prolux úspěšně zažalovala naše vydavatelství, které podle výroku soudu musí smazat diskusi proti této podivné realitce. Firma se ale nedala a odvolává se. Nedávno jsem tady na blogu psal o tom, že společnost Prolux zažalovala naše vydavatelství a nutí server Měšec.cz smazat nepohodlnou diskusi. Podle diskuse pod předchozím blogpostem je zřejmé, že vás to zajímá a mám pro vás další informace o tomto případu.
    10. 10. 2011 11:24 (aktualizováno)
  • Android na iPhone

    Do naší kanceláře probublal postarší iPhone 2G, který však nikdo nechtěl používat. Důvodem bylo hlavně to, že byl blokovaný pro všechny tuzemské operátory a nikdo neměl energii proto to nějakým způsobem řešit. To se však výrazným způsobem změnilo ve chvíli kdy se objevila zpráva o tom, že lze na Iphone nafleshovat Androida.
    28. 4. 2010 13:40 (aktualizováno)
  • Dnes každý otravuje a říká koho volit. Já ale nabízím řešení

    Koho by to už neotravovalo. Každý den na nás tlačí znova a znova. Jedni říkají mladým, ať přesvědčí babičku a dědu, druzí zas říkají starým, ať přesvědčí vnuka vnučku. A já volám DOST. Konec těch lží a nenávistí. Nabízím jediné a konečné řešení. Jen jediná osoba v celé galaxii si zaslouží naši důvěru. Jen jediná osoba si zaslouží náš hlas. Určitě jste už o něm slyšeli, je to tento muž…
    27. 4. 2010 12:40 (aktualizováno)
  • Mámo, táto přesvědč mě, že jezdíme bezpečně

    Tohle motto si pamatuju ze základní školy, kdy do nás hustili dopravní výchovu a souviselo s velkou osvětovou kampaní BESIPu.  Teď se mi vybavilo poté, co jsem se zamyslel nad tím, jak vlastně naučit děti „bezpečnému“ provozu na internetu. A zdá se, že to bude více než aktuální. Vycházím z mého staršího příspěvku o soudním líčení v Německu, které rozhodlo v neprospěch matky nezletilého dítěte tj. matka byla zodpovědná za to, co její dítě dělá na internetu (zde šlo o nelegální stahování)…
  • DocBook – inteligentní tvorba dokumentace

    DocBook je aplikace jazyka XML určená pro tvorbu dokumentace především k softwarovým produktům. Během školení se účastníci seznámí se samotným DocBookem a s nástroji, které jej podporují. Po absolvování školení budou posluchači schopni vytvářet dokumenty v DocBooku a podle potřeby je konvertovat do několika formátů – HTML, soubory nápovědy, tištěný výstup (PDF).
    12. 12. 2011 15:22 (aktualizováno)
  • Pravidelný vs nepravidelný čtenář blogů

    V následujícím zápisku bych se chtěl dobrat pravdy jak čtenáři root.cz přistupují k blogům na root.cz. Každý blogger má k dispozici statistiky Navrcholu.cz, které mi ukazují jistý trend. A chci se zeptat, jak ten trend změnit čili jak vás čtenáře učinit „závislejší“ na blogu. Přiznám se, že občas projíždím statistiky Navrcholu.cz a dívám se, co na mém blogu lidé hledají, které informace pro ně mají větší cenu apod. Připravil jsem pro vás několik anket, které postupně v článku zveřejním…
    25. 4. 2010 20:22 (aktualizováno)
  • Jak dostat z videa jen zvukovou stopu

    Občas potřebuji získat z video souboru jen zvuk. Hodí se to zejména u různých přednášek, které chcete poslouchat na cestách. Martin Hassman psal v blogu o své přednášce o geolokaci. Pustil jsem si začátek a zaujalo mě to. Tak jsem si řekl, že bych si mohl přednášku poslechnout na cestách z MP3 přehrávače v mobilu. Dělávám to tak, protože na cestách autobusem má člověk čas a v klidu si přednášku poslechne. Navíc video obvykle není nutné a většinu informací získáte ze samotného zvuku.
    10. 10. 2011 11:43 (aktualizováno)
  • Ve kterých městech se koncentrují čeští linuxáci?

    Malá páteční statistika. Rozhodl jsem se zjistit, ve kterých městech je nejvíce linuxáků v Česku. Výsledek je i není překvapivý. Před časem jsem tady na blogu psal o tom, jaké prohlížeče a systémy používají naši čtenáři. Někdo se mě nedávno ptal na to, ze kterých měst pocházejí. Zjistil jsem to a přišlo mi to natolik zajímavé, že jsem se rozhodl to zveřejnit. Tady to je…
    23. 4. 2010 11:04