Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Byznys

  • iDNES rozjíždí hate proti pirátům eBooků

    Poslední dobou sleduji na iDNESu jakousi kampaň proti pirátům eBooků. Tento hate zřejmě souvisí s rozjezdem vlastního eShopu s elektronickými knihami, ale to není tak důležité. Zajímavé je, že obecně téměř všechny články zmiňují základní příčiny problémů vydavatelů, které si rozvedeme níže, ale i přesto je vždy jediným tématem, jak nám ti zlí piráti ubližují a škodí, že se ten byznys vůbec nevyplácí.
  • Linux mi doma šetří peníze..., ale co firma?

    Ve firmě se vždycky řeší náklady na IT celkově a v mojí domácnosti je to stejné. Mohl bych to zakončit jednou větou, že pro firmu jsou v celkových nákladech většinou levnější Windows, ale trochu to rozvedu a upřesním. Totiž cena licence Windows vůbec není podstatná, ale jde o provozní náklady. Licence na Windows je jednorázová na relativně dlouhou dobu. Když začnu u mojí domácnosti a uvedu absurdní příklad, že Windows jsou zdarma a licence na Linux stojí 1000Kč na 2 roky, tak zvolím Linux…
    13. 12. 2013 11:05 (aktualizováno)
  • Tablet týdeník Dotyk - Recenze

    Dotyk je novým a určitě zajímavým projektem vydavatelství Michala Klímy Tablet Media. Jedná se o bezplatný (aspoň zatím) interaktivní týdeník, který je k dispozici výhradně pro tablety (ale dá se používat i na mobilu) s operačními systémy Apple iOS a Android (později zřejmě i pro zbytečné nedodělky od Microsoftu). V tomto zápisku se pokusím o recenzi prvního čísla.
  • Pozor na týdenní limit při platbě na internetu

    Jak vám mohou bankovní limity jednoduše zkomplikovat platby na internetu. Nechal jsem se nachytat na jednoduché součty. Před delším časem jsem změnil banku a teď jsem u Fio. Jsem naprosto spokojený a doporučuji je, kudy chodím. Využívám prakticky všechny funkce, mají pěkné mobilní (tzv. smart) bankovnictví, výborné webové rozhraní a vůbec všechno je u nich fajn. Navíc nulové poplatky. Dost reklamy.
    18. 3. 2013 13:22
  • Trochu nadhledu nad budoucností Linuxu

    Přijde mi, že se sbíhají mraky nad Linuxem a jinými svobodnými OS. Diskutuje se a vycházejí články o korporacích, ale to podstatné uniká. Udivuje mě, že i protřelí diskutéři na netu se nechávají strhnout a obhajují svůj pohled na věc (OS) a přesvědčují druhého o své pravdě (korporaci). Je to zajímavé sledovat z pozice třetího, jak dva diskutují. Dává to možnost nadhledu a sledování z povzdálí. Hodně mě to naučilo.
    1. 8. 2012 12:29 (aktualizováno)
  • ACTA nemá smysl

    Zastánci dohody ACTA v naší vládě tvrdí, že tato dohoda je nutná, aby pomohla ochránit takzvané duševní vlastnictví našich firem, proti zneužívaní v zahraničí. Tvrdí, že je významná pro naše vývojáře mobilních aplikací a tvrdí, že pro občany České republiky nepředstavuje žádná omezení. To tedy znamená, že zástupci naší vlády nám zcela nepokrytě lžou (ne, že by to bylo něco nového), protože nic z toho není pravda.
  • Zadarmo není zadarmo, aneb co nás stojí pirátění

    Lidé se často ptají, jak mohou producenti a prodejci hudby, videa, knih a programů konkurovat pirátům, když při pirátském stažení to máte přeci zadarmo. A já říkám mohou a finta je v tom, že zadarmo prostě v ekonomice neexistuje. Vždy a s každou činností vznikají náklady a spotřebitel se rozhoduje na základě užitku, který získá a bude svoje prostředky investovat tak, aby jej maximalizoval.
    29. 1. 2012 10:39 (aktualizováno)
  • ACTA – ohrožení svobody

    Poslední dobou se velmi řeší věci jako ACTA, SOPA, PIPA a kauza Megaupload, a to je správné, protože tato témata jsou velmi důležitá a dotýkají se nás všech, včetně těch, kteří o tomto tématu netuší, nezajímá je to, či jen prostě nechápou o čem je řeč. Velmi často se pak diskuze stáčí ke sdílení děl chráněných kopírovacím monopolem na Internetu a dopadu těchto aktivit na jednu, či druhou stranu sporu.
  • Android a Linux jako všeobecně známé pojmy

    Všimli jste si, že v souvislosti s Androidem se vůbec nemluví o Linuxu? Když se nad tím zamyslíte a představíte si znalost pojmů Android a Linux každý pojem zvlášť, tak je to docela logické. Google v propagaci pojem Linux vůbec nepoužívá. Dělá to tak od jeho vzniku a zpravodajské weby ho následují. Troufnu si tvrdit, že většina běžných lidí, co používají PC, tak slovo Linux znají…
  • Microsoft Most Voluable Professional (MVP) - stante sa trotlom diskusných skupín

    Minule sa mi dostal do rúk tento leták. Ak chcete v lepšom rozlíšení potom na tomto odkaze. Veľmi zaujímavé čítanie. Microsoft hľadá externistov. A tých rozdeľuje do 3 skupín: Microsoft Influencer Microsoft Influencer muže být kdokoliv, kdo je nadšenec do technológií a zároveň ovlivňuje lidi ve svém okolí. Je jedno, zda je to IT odborník, vývojár, designér, architekt či někdo jiný…
    4. 1. 2012 20:27 (aktualizováno)