Hlavní navigace

Témata označená nálepkou právo

  • Řádění copyrightové mafie

    Jsem Pirát celým tělem a duší – to velké „P“ je tam důležité, protože nepřepadávám lodě, nemám hák místo ruky a papouška na rameni, ani neprzním malé holčičky, jak si myslí paní Prchalová z ČPU (http://www.pirati.cz/rekli_o_pi­ratech). Chci aby lidé měli volnost ve sdílení informací, aby nebyly pošlapávány jejich svobody, aby kultura sloužila těm kdo ji tvoří a těm pro koho ji tvoří, aby zákony měly hlavu a patu, byly spravedlivé a rozumné.
  • Pozdě bycha honiti aneb když licence škrtí

    V rámci diskuzního fóra redakčního systému Joomla se objevil příspěvek jednoho zběhlého uživatele, který žádal radu. Dostal se do situace, která je vcelku dobře popsatelná, ale řešení je možno použít jen v ideálním světě. A souvisí to s GNU GPL licencí, kterou již delší dobu v některých situacích vnímám jako silně nevýhodnou.
  • Pepa Vojtek: Podvodník nebo oběť?

    Na serveru novinky.cz dnes vyšel článek Pepa Vojtek: Vypalování CD je neúcta k naší práci. Konkrétně mne zaujalo několik pasáží: Ale pro mě je stáhnout si CD zadarmo stejné jako ukrást auto. Za ukradený chleba jsem zloděj a následují problémy se zákonem. Myslím, že by internet měl být hlídaný a za stahování by měly být postihy.
    13. 5. 2012 16:40 (aktualizováno)
  • ACTA nemá smysl

    Zastánci dohody ACTA v naší vládě tvrdí, že tato dohoda je nutná, aby pomohla ochránit takzvané duševní vlastnictví našich firem, proti zneužívaní v zahraničí. Tvrdí, že je významná pro naše vývojáře mobilních aplikací a tvrdí, že pro občany České republiky nepředstavuje žádná omezení. To tedy znamená, že zástupci naší vlády nám zcela nepokrytě lžou (ne, že by to bylo něco nového), protože nic z toho není pravda.
  • ACTA – ohrožení svobody

    Poslední dobou se velmi řeší věci jako ACTA, SOPA, PIPA a kauza Megaupload, a to je správné, protože tato témata jsou velmi důležitá a dotýkají se nás všech, včetně těch, kteří o tomto tématu netuší, nezajímá je to, či jen prostě nechápou o čem je řeč. Velmi často se pak diskuze stáčí ke sdílení děl chráněných kopírovacím monopolem na Internetu a dopadu těchto aktivit na jednu, či druhou stranu sporu.
  • Já na bráchu, brácha na mě, Oracle na bráchu, brácha na Apple...

    Pokud dobře počítám, máme tu nyní už tři patentové soudní spory, jejichž výsledek může více či méně zahýbat softwarovým světem. Eolas proti všem Prvním sporem je Eolas, který loni na podzim zažaloval Adobe, Amazon, Apple, eBay, Sun, Yahoo, Google a mnohé další ohledně patentu na AJAX a na používání pluginů na webu. Dodali k tomu All we want is what's fair. O sporu nebylo v médiích téměř rok vůbec slyšet, tak to skoro vypadá, jakoby neexistoval, ovšem nezavírejme před ním oči…
    20. 11. 2010 20:17 (aktualizováno)
  • Svoboda Internetu

    Blíží se volby a často se nyní zmiňuje téma svobody Internetu. Ostatně svoboda Internetu je i jedním ze stěžejních témat České pirátské strany, za kterou kandiduji v Moravskoslezském kraji. I moje činnost v ČPS je jedním z důvodů, proč znova čtu knihu Lawrence Lessiga: Svobodná kultura (dalším důvodem je i to, že byl konečně dokončen její „svobodný“ překlad). Čtu ji pomalu a pozorně a zamýšlím se nad řadou věcí, které jsou tam zmíněny…
    18. 8. 2010 14:46 (aktualizováno)
  • Boj proti pirátství

    Pirátství je známý zločin. Stejně tak, jako Somálští piráti se zbraní v ruce okrádají firmy provozující námořní dopravu, tak i někteří čeští podnikatelé a teenageři okrádají o peníze IT firmy a jejich zaměstnance. Ochranu duševního vlastnictví pomáhá zajišťovat i Protipirátská  Unie. Podle Protipirátské Unie je v České republice ukradeno až 38% software. Nejčastěji se firemně krade specifický software pro design, jako jsou různé CADy pro architekturu nebo stavebnictví…
    6. 5. 2010 20:34 (aktualizováno)
  • Vztah Apple Inc. k Adobe Flash

    Dnešní internet, to nejsou jenom statické stránky. Kromě běžných elementů webu, jako je XHTML nebo CSS se používá používá i dalších prvků., které stránku oživí a udělají web dynamickým. Desítky webů obsahuje na svých stránkách nejrůznější animace a videa, která jsou tvořená za použití 2 moderních technologií. Adobe Flash a Microsoft Silverlight.
  • Tweetie: Vysoké daně nejen pro IT

    Patnáctý den v měsíci je pro mnoho zaměstnanců den výplaty. Podíval sem se tedy, kolik bere takový typický IT pracovník. Podle tabulek si řekne zhruba o 40 000 Kč hrubé mzdy. Jaká je skutečnost? Superhrubá mzda: 53 600 Kč Plat (čistý)                29 630 Kč Stát mu vezme:      23 970 kč, tj 44,7% mzdy
    15. 4. 2010 23:02