Hlavní navigace

Zajímavé aplikace a jejich srovnání

  • Tweetie: Povodně 2010, Unix zachraňuje lidské životy

    Jak víte, na Moravě právě probíhají katastrofální povodně. Je to obdobná situace jako před 13-ti lety, kdy prší stále na ta samá místa. Koryta řek a pole již nestíhají stahovat přívaly vody. Protipovodňová opatření jsou nesmírně důležitou věcí. Superpočítač NEC-SX s unixovým operačním systémem SUPER-UX zachraňuje lidské životy. Na základě složitých výpočtů numerického modelu srážek dochází k preventivní evakuaci postižených území a koordinaci záchranných prací…
    18. 5. 2010 19:20
  • Boj proti pirátství

    Pirátství je známý zločin. Stejně tak, jako Somálští piráti se zbraní v ruce okrádají firmy provozující námořní dopravu, tak i někteří čeští podnikatelé a teenageři okrádají o peníze IT firmy a jejich zaměstnance. Ochranu duševního vlastnictví pomáhá zajišťovat i Protipirátská  Unie. Podle Protipirátské Unie je v České republice ukradeno až 38% software. Nejčastěji se firemně krade specifický software pro design, jako jsou různé CADy pro architekturu nebo stavebnictví…
    6. 5. 2010 20:34 (aktualizováno)
  • Tweetie: GNU/Linux není Windows

    Se zájmem sem přečetl článek o hraní Windowsových her v Linuxu. Jak každý vidí, možné to je „do určité“ míry. Také je jasné, že to nikdy nemůže být plnohodnotná náhrada (hraní) ve Windows. Proč by si měl zdravě uvažující človek  koupit nově vydanou hru pro Windows za řekněme nějakých 1200 Kč a pak zběsile hledat, HOW-TO si jí alespoň trochu rozběhat na systému, pro který nebyla určena a neexistuje žádná záruka, že tam poběží dobře.
    5. 5. 2010 23:10
  • Pěkný květnový svátek

    Mnoho z nás dostalo konečně po týdnech práce volnou sobotu a můžeme tak oslavit svátek práce a jara. Svítící sluníčko vyzývá k sociálním či sportovním aktivitám. Ať už se líbáte pod třešní nebo si přehráváte Píseň práce na Vašem iPodu, dnes je den, kdy se hodí zapomenout na denní dávku studia MSDN.
  • Vztah Apple Inc. k Adobe Flash

    Dnešní internet, to nejsou jenom statické stránky. Kromě běžných elementů webu, jako je XHTML nebo CSS se používá používá i dalších prvků., které stránku oživí a udělají web dynamickým. Desítky webů obsahuje na svých stránkách nejrůznější animace a videa, která jsou tvořená za použití 2 moderních technologií. Adobe Flash a Microsoft Silverlight.
  • Tweetie - Photoshop CS5

    Na adrese http://www.photosho­puser.com/cs5/live/hd můžete sledovat živý seminář (Webinar) o tomto produktu. Tipy a triky zde uváděné můžete využít i v jiných SW. Koupit Photoshop nebo jít do něčeho zdrama? Pro profíky jednozančně Photoshop, pro lidi v IT se úplně stejně hodí i třeba Gimp. I když nemalujete a nejste grafik, ořez obrázků či banerů pro Vaší webovou aplikaci se vždy hodí umět.
    16. 4. 2010 21:37
  • Tweetie: Vysoké daně nejen pro IT

    Patnáctý den v měsíci je pro mnoho zaměstnanců den výplaty. Podíval sem se tedy, kolik bere takový typický IT pracovník. Podle tabulek si řekne zhruba o 40 000 Kč hrubé mzdy. Jaká je skutečnost? Superhrubá mzda: 53 600 Kč Plat (čistý)                29 630 Kč Stát mu vezme:      23 970 kč, tj 44,7% mzdy
    15. 4. 2010 23:02
  • Tweetie: iPad - neumím česky

    Na tomto blogu jsem se zabýval aplikacemi pro MP4 tablet Apple Inc jménem iPad. Všímal sem si dobrých bodů a nezatajoval sem ani ty negativní. V komentáři mě jeden nejmenovaný expert dost agresivním způsobem upomínal na moje údajné pochybení těmito slovy: V iPade cestina JE A BUDE, stavia totiz na iPhone OS, ktory je plne lokalizovany. Drzali ste snad iPad v ruke, ze mozete tvrdit nieco o tom, ze tam cestina nie je?
    16. 4. 2010 19:33 (aktualizováno)
  • Apple a nesvobodné systémy. Je to před nebo už za hranicí

    Tento blog se zabývá zajímavými zařízeními a především aplikacemi na těchto zařízeních. Dosud jsme měli dva hlavní typy licencí aplikací. Čtivost je relativně malá, tak příjde bomba. Uzavřené systémy komerčního typu. Většina z nás je zná a miluje je pro jejich vysokou kvalitu a podporu. Jsou opravdu kvalitní, opravdu propracované, hezké a mimořádně snadno se používají. Známým příkladem je Microsoft Office.
  • Sony Playstation 3 bez GNU/Linuxu

    Jeden z nejlepších Linuxových počítačů, pokud víte a znáte, je Sony Playstation 3. Tedy byl. Dosud. Společnosti Sony se nelíbí, aby si uživatelé na její herní konzoli nainstalovávali systém Linux. Mít doma Sony Playstation 3 bylo výhodné z mnoha důvodů. Známá herní platforma (Konzole jsou dnes tahoun her), Blueray mechanika a možnost provozovat i Linux. Člověk, který si koupil Playstation 3 měl domácí počítač (domácí kancelář s internetem) s Linuxem (např…