Hlavní navigace

Systémákův blog

  • Google podporuje podvodné reklamy

    Na youtubu jsem narazil na podvodnou reklamu na investici se společností ČEZ. To, že je pochybná už naznačuje lokalita – Kazachstán. Reportoval jsem ji jako podvod, jelikož se jedná o evidentní podvod. Google mne dost nemile překvapil "Dobrý den, Pavel, rádi bychom vás informovali, že jsme prověřili vaše hlášení (ID 9–4035000035614).
    29. 10. 2023 18:05
  • Nový systém pro Dell D830

    Téměř s koncem podpory Windows 7 odešla RAM v roky starém nicméně s SSD diskem ještě dobře sloužícím notebooku D830. Výměna RAM v tomhle notebooku není problém, nicméně po rebootu Windows vyžadovaly reregistraci, což je problém. Dále přestal fungovat ovladač pro grafickou kartu, a více méně všechno, protože větrák jel nonstop na 100% bez jakékoliv zátěže.
    22. 1. 2023 15:44
  • Ztráta soudnosti v IT

    Dorazilo ke mně pdf s popisem nějaké pozice.  Popis pozice má 16 neprázdných řádků – plus rozmazané logo – cca pár set znaků. Nicméně toto pdfko má 1MB. Vygenerováno MS wordem 2007. A co je ještě úžasný – u písmen je upozornění, že dokument obsahuje písma, která v něm nejsou přibalena. Tak si říkám, kolik lidí v IT rozumí svojí práci.
    21. 8. 2020 17:31
  • Revitalizace notebooku Dell Latitude 830

    Doma jsem měl roky nepoužívaný notebook Dell Latitude 830 2GB RAM – v dobrém stavu, nicméně nepoužívaný. Kupovaný nový v roce 2008 (na notebooku je ještě licenční nálepka pro XPčka), a v roce 2012 jsem jej odkoupil za zůstatkovou cenu. Odjakživa jsem na něm měl Linux, který tam běhal parádně, nicméně pro otce, kterého v 70 už nechci přeučovat na LibreOffice, jsem tam nainstaloval Windows 7. Office se ještě daly používat, ale jakákoliv administrace, aktualizace byla utrpení…
    23. 7. 2020 15:03 (aktualizováno)
  • Problémy optimalizace SQL dotazů a jejich teoretická řešení

    Jedním z hlavních rozdílů SQL databází vůči jakýmkoliv jiným databázím je existence planneru (případně optimalizujícího planneru). SQL dotaz definuje výsledek – nikoliv způsob, jak se k žádanému výsledku dostat. Úkolem plánovače dotazů je převod logických operací např. čtení tabulky s filtrem na fyzické operace. V tomto případě na sekvenční čtení nebo čtení indexem.
    25. 2. 2020 6:32 (aktualizováno)
  • Minimum znalostí pro práci s SQL databázemi

    Roky píši o Postgresu, a o tom jak správně používat relační databáze. Relační databáze byly navržené tak aby se používaly jednoduše a efektivně,  a aby je mohli použít jak programátoři, tak běžní uživatelé. To, že s relační databází může pracovat neprogramátor (koncový uživatel) je v podstatě  ten nejdůležitější benefit, který docení uživatel a v mnoha případech nepochopí programátor. Pro běžného uživatele napsat cyklus, případně zanořený cyklus je problém…
    2. 3. 2019 9:44 (aktualizováno)