Hlavní navigace

Blogy

  • Knižka o Ubuntu 10.04... kúpiť, či nekúpiť?

    Nie je tajomstvo, že kníh o Ubuntu a celkovo o Linuxe (a celkovo o slobodnom SW) je čoraz viac. Či už sa to niekomu páči alebo nie, tak to pribúda. Viac používateľov, viac nápadov, viac možností ⇒ viac publikácií a rôznych návodov. Kým veľmi veľa ich je v angličtine alebo niektorom pre väčšinu miestnej populácie nečitateľnom jazyku (brazílska portugalčina, francúzšina a podobne), sem tam sa niečo nájde aj v slovenčine alebo češtine…
    11. 6. 2010 11:27 (aktualizováno)
  • OCR v linuxu II - co dnes opravdu můžeme používat

    Přemýšlel jsem, jestli nové zkušenosti, které jsem získal z podnětné diskuze pod textem OCR v linuxu nebude lepší přidat jako další odstavec do zmíněného textu. Ale pak jsem se rozhodl se trochu rozepsat i s návodem k instalaci. UPDATE: Novější informace o OCR najdete v tomto článku. Hledáme-li pohodlný program pro slušené skenování textu, můžeme si podle mě vybrat ze čtyř možností.
    19. 10. 2014 22:49 (aktualizováno)
  • Jak čtete název CZ.NIC?

    V pondělí a úterý jsem se zúčastnil zajímavé konference, kterou pořádala organizace CZ.NIC. Jak vyslovujete její název? V pondělí a v úterý probíhala zajímavá konference Internet a Technologie 10, kterou pořádala organizace CZ.NIC. Ta je známým českým správcem domény .cz a psali jsme o ni už mnohokrát. Byli jsme hlavními partnery akce, u nás bylo také možné sledovat živý videopřenos a vůbec to bylo docela zajímavé.
    9. 6. 2010 8:43 (aktualizováno)
  • OCR v linuxu

    Pod příspěvkem „Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu“ se v diskuzi objevilo téma OCR – rozpoznávání textu z naskenovaného dokumentu. Přiznám se, že jsem už dlouho neměl potřebu takové věci provádět, naposled asi před pěti lety s programem ABBYY FineReader, který jsem dostal ke skeneru. Tehdy jsem o linuxu neměl ani tušení, takže pod WinXP.
  • IP adres je 6 %, dojdou za rok

    Mluví se o tom dlouho, píše se o tom dlouho a už se nám to i blíží. Počítadlo volných IPv4 adres skočilo ze sedmi na šest procent. Jsou to čtyři měsíce, co jsem tu psal o tom, že počítadlo volných IPv4 adres skočilo z desítky na devítku. Poslední spořící opatření posunula termín konce IPv4 rozsahu na září 2011 a zatím se tato prognóza drží. Hodiny tikají a počítadlo padá…
  • Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu

    Blog je asi lepší místo pro prezentaci vlastních myšlenek a nápadů než pro shromažďování různých návodů, ale mě to prostě nedá. Ve své práci si filozofování užiju dost a u počítače jsem asi spíše praktik nebo hračička. Pokud vás tedy zajímá informace o skvělé laserové multifunkční tiskárně, která pod linuxem šlape jako hodinky, čtěte dál.
    7. 6. 2010 22:13 (aktualizováno)
  • Květen přinesl novou trojici nejpoužívanějších prohlížečů v ČR

    Podíly prohlížečů se s každým měsícem mění o nějaké to procento či jeho desetinku. Ovšem letos v květnu došlo k události, která v ČR nenastala již minimálně čtyři roky. Došlo ke změně trojice nejpoužívanějších prohlížečů.  O co se jedná? Po řadu let byly nepoužívanější prohlížeče ČR v tomto pořadí: Internet Explorer, Firefox, Opera.
    3. 6. 2010 23:17 (aktualizováno)
  • Jak nahrát zvuk z jakéhokoliv programu

    Po delší době jsem měl volný den a tak jsem se rozhodl vrátit se ke svému koníčku a složit si nějakou tu muziku. Vše šlo jako po másle (nápad jsem měl v rukávě, použil jsem Rosegarden a nějaké softwarové syntezátory) až do chvíle, kdy jsem potřeboval vygenerovat výsledný wav, případně mp3 soubor. Vzpoměl jsem si, že existuje utilitka arecord, spouští se z příkazového řádku a dělá přesně to, že zvukový výstup, který jde do reproduktorů, ukládá ve zvoleném formátu a kvalitě dosouboru…
    1. 6. 2010 12:57 (aktualizováno)
  • Pojďte s námi na Checkovací muzejní noc, ať s Foursquare nebo Gowallou

    Již za dva týdny proběhne Pražská muzejní noc. Muzea a galerie v Praze se během ní otevřou všem zdarma. Nám se to moc líbí. A protože se nám také líbí Gowalla a Foursquare (Co to je? Viz níže), tak jsme spolu s Matesolou a Eliškou vyhlásili Checkovací muzejní noc. Co se bude dít Celou noc si můžete užít hned dvakrát. Jednak onu návštěvu muzeí a galerií. Můžete si vybrat z téměř 30. Přímo na webu si je ohvězdičkujte a máte vlastní program.
    7. 6. 2010 9:37 (aktualizováno)
  • Romeo a Julie zemřeli v přímém přenosu na Twitteru

    Za vším hledej Twitter. I za příběhem nejslavnější zamilované dvojice. Romeo a Julie zemřeli sledováni několika tisíci užaslých followerů doslova s posledním tweetem na rtech. I'll lie with thee, tweetnul ještě naposledy Romeo. Polknul tablety, zapij je whiskou a za chvíli již přestal dýchat. Pak se probrala Julie. Našla mrtvého Romea. Stihla napsat ještě několik tweetů své rodině, aby s posledním tweetem zemřela i ona…
    28. 5. 2010 14:55 (aktualizováno)