Hlavní navigace

Blogy

  • Prolux donutil Internet Info smazat diskusi

    Naše vydavatelství Internet Info, s.r.o. prohrálo soudní spor týkající se internetových diskusí. Podle rozsudku je provozovatel zodpovědný za diskusi pod články. V poslední době se opět mezi odbornou veřejností diskutuje o tom, jestli mají veřejné internetové diskuse vůbec smysl. Provozovatelé jsou obvykle spíše proti a argumentují velmi nízkou hodnotou informací v diskusích. Tvrdí, že většina příspěvků jsou jen anonymní výkřiky, které jsou naprosto nehodnotné.
    10. 10. 2011 11:24 (aktualizováno)
  • Notebook HP 800CT skoro zadarmo: chcete ho?

    Procházel jsem své domácí oddělení ‚šrot‘ a našel v něm funkční notebook HP OmniBook 800CT. Může být váš a hodí se na různé linuxové hrátky nebo jako stroj pro děti. Jedná se o něco, čemu bychom dnes asi říkali netbook. Rozměrově to jednoznačně odpovídá, notebook je opravdu malý a lehký (1,6 kg). Podrobnosti najdete ve fóru v sekci Bazar.
    17. 3. 2010 13:45 (aktualizováno)
  • Dva uživatelské příběhy

    Nic tak neodráží realitu běžného uživatele počítače jako dva příběhy, které teď popíšu. Mají společného jmenovatele – počítač, který musí fungovat.  A v zásadě je jedno jakými prostředky toho dosáhnete. Důležitý je výsledek. jen tak mimochodem se v nich jedná o svobodném software. Příběh první – Holky potřebujou do školy…
  • Co přinese IE9? Možná víc, než bychom čekali

    Microsoft právě představil první vývojářskou preview verzi Internet Exploreru 9. Očekávání nebyla malá, ale s jistotou se nevědělo nic. Čekání za to stálo. Nejedna zpráva, která se v kuloárech šuškala, se nakonec potvrdila. Pokud si chcete IE9 vyzkoušet, můžete jej rovnou stáhnout. Já to udělám až zítra, protože IE9 vyžaduje minimálně Windows Vista SP2 a to u sebe nemám. Následující text je tedy rozbor toho, co bylo představeno, prvních reakcí a objevů.
  • Jak zálohovat oddíl s formátem ext4

    S nástupem ext4 jsem brzy po instalaci systému řešil problém zálohy čerstvé instalace. Zjistil jsem, že můj oblíbený PartImage to prostě neumí a tak jsem objevil utilitku fsarchiver (fstools). Ta je předinstalovaná v SystemRescueCd, pokud si jí chcete doinstalovat do Ubuntu, můžete použit tento repozitář (PPA for Ilya Barygin).
    27. 3. 2010 18:25 (aktualizováno)
  • Bo nám ta zima nekončí...

    … tak je teba si odpočinout u nějaké hudby. A už jsem tu dlouho nenabízel tipy na zajímavou hudbu pod licencí Creative Commons. Je čas to rychle napravit. Monitoring provádím téměř neustále. Takže Jamendo – a hned zostra. Oblíbení Juanitos vydali nové album The Best vol.2. A hned se na něm objevilo několik pecek. Trvale mne oslovuje hit Dynamite Funky Baby.
    16. 3. 2010 2:22 (aktualizováno)
  • Jedinkrát jsem se musel vzdát

    Před chvílí jsem své sympatické kolegini předal notebook s aktualizovaným Ubuntu a nainstalovaným softem, který uspokojí její koníčky – fotografování, pouštění muziky a občas nějaký ten filmeček. Byla spokojená a já taky – další spokojený uživatel linuxu. Při té příležitosti jsem si vzpoměl na svého kamaráda, který si před deseti měsíci otevřel svou soukromou praxi coby psycholog a rázem se ze spokojeného uživatele linuxu stal nešťastník…
    18. 3. 2010 11:40 (aktualizováno)
  • Nakladatelé opakují stejné chyby

    Stiskněte tlačítko, kupte si knihu a čtěte. Tak nějak by mohl znít slogan slibně se rozvíjejícího trhu elektronických knih. K masivnímu rozvoji přispěla dostupnost relativně levných a zároveň kvalitních mobilních čtecích zařízení. Celý komentář si můžete přečíst v dnešním vydání Hospodářských novin.
    15. 3. 2010 8:51 (aktualizováno)
  • Kdyby prohlížeče byly postavami seriálu The Big Bang Theory

    Pravděpodobně znáte srovnání Kdyby prohlížeče byly auty nebo Kdyby prohlížeče byly ženami. Objevil jsem ovšem další zajímavé srovnání: Kdyby prohlížeče byly postavami seriálu The Big Bang Theory. Jeho autorem je jedinečná Molly E. Holzschlag, bylo součástí její přednášky It's All About the Browser, Baby!, a myslím, že to docela trefila.
    18. 3. 2010 20:57 (aktualizováno)
  • Jak čtou uživatelé obvykle poštu?

    Možná jste už přemýšleli nad tím, jak se asi chovají uživatelé při čtení pošty? Používají raději webové rozhraní nebo klienta? A jakého nejčastěji? Pavel Cvrček na Twitteru upozornil na zajímavou statistiku „mailových klientů“ používaných uživateli. V uvozovkách proto, protože za klienty jsou považována i webová rozhraní. Je to logické, někdo čte poštu přes desktopovou a někdo přes webovu aplikaci.
    10. 10. 2011 11:35 (aktualizováno)