Hlavní navigace

Blogy

  • Kdo odolal výzvě 'neklikejte a nečtěte'

    Jak jsem slíbil, po týdnu vysvětluji svůj předchozí blogpost ‚Nečtěte tento článek‘. Výsledek je očekávaný: většina lidí si klikla. Udělat tento ‚test‘ mě napadlo na nedávné konferenci Trendy v internetové bezpečnosti, kde v jednom z panelů zaznělo, že uživatelé jsou naprosto nepoučitelní a kdybyste jim řekli „Neklikejte na to, zničí vám to počítač!“, stejně by klikli…
    23. 2. 2010 13:50
  • Do představení SVG v IE9 zbývají jen tři týdny

    Ne, Microsoft nijak oficiálně nepotvrdil, že by IE9 mělo podporovat SVG, ale snaží se nám to opakovaně naznačit tak okatým způsobem, až to téměř bolí 8-) Již za tři týdny bude dle očekávání na konferenci MIX představen Internet Explorer 9 (předpokládá se, že bude uvolněna první ukázková verze vývojářům ke stažení).
  • Nokia N900 v plném provozu 2. - Plochy a ovládání.

    V předchozím zápisku jsem vás seznámil s telefonní aplikací na N900 a dnes si něco povíme o prostředí Maemo 5. Základem jsou čtyři plochy (na což jsme my linuxáci zvyklí :-), na které je možné umisťovat widgety aplikací, jako například kalendář, nebo přehrávač, dále zástupce aplikací pro rychlejší spouštění, kontakty a také bookmarky z prohlížeče. Počet ploch lze nastavit, ale čtyři jsou maximum. Objekty na plochách lze libovolně posouvat, i přesunovat mezi plochami…
  • Podíly prohlížečů v Rusku

    Na podzim jsem se rozhlížel po okolních státech a srovnával podíly jednotlivých prohlížečů. Později jsem našel i ruské statistiky, a zajímalo mě jak si na tom prohlížeče v Rusku stojí. Pojďme se na ně podívat, začínají v létě 2007: Statistiky najdete na webu LiveInternet.ru, odkud pochází i tento graf za poslední 3 roky.
    21. 2. 2010 19:07 (aktualizováno)
  • Chystáme nové fórum - přidejte se

    Už nějakou dobu pracujeme na tom, abychom na našich serverech nasadili nové diskusní fórum. Přidejte své náměty i vy. Už nějakou dobu pracujeme na výměně fór na našich serverech. Potřebujeme moderní, komplexní fórum s možností pořádné administrace a moderace, lepší rozdělení do sekcí, pořádné vyhledávání, více různých RSS kanálů a podobně. Začalo to tedy výběrem samotného systému a po dlouhém zvažování jsme nakonec skončili u SMF neboli Simplemachines fóru.
    19. 2. 2010 15:50
  • Nokia N900 v plném provozu 1. - Telefonování.

    Článků a zápisků o Nokia N900 je už celkem dost, i přesto si dovolím přidat další, a to z pohledu uživatele, který si s ní přes měsíc intenzivně hraje. Nebudu se rozepisovat o technické specifikaci, toho se po webu válí spousty a snadno si to najdete (třeba tady). Pokusím se spíš projít jednotlivé aplikace, jak se s nimi pracuje a vlastnosti telefonu.
    21. 2. 2010 13:24 (aktualizováno)
  • Nejmenší autorské dílo? Tři slova...

    Dnes jsem se dočetl o posunu v soudním případu o „Upeč… třeba zeď“. Zdeněk Svěrák vysoudil 200 000 Kč za zneužití autorského díla. Soudní případ Svěrák vs. Bauhaus se táhne už několik let, konkrétně šest. Sleduji ho už velkou část této doby a celé mi to přijde strašlivě absurdní. Navíc soudy tomu nasazují korunu, protože potvrzují, že je to naprosto v pořádku.
    10. 10. 2011 11:29 (aktualizováno)
  • Češtinářův koutek

    Matematické hádanky na root.cz docela propaguje Petr Krčmář na svém blogu. Nemám šanci mu konkurovat, ale mám rád hrátky s češtinou, tam jsem si podstatně jistější. Abyste mohli posoudit mou osobní sbírku matematických úloh, dám do pléna první, kterou jsem úspěšně vyřešil ve 4. třídě, když jsem se snažil dostat na MatFyz základku…
  • Nečtěte tento článek!

    Omlouvám se, ale tento článek pro vás není určen. Prosím vůbec jej nečtěte, není ani trochu zajímavý. Nechte toho! Tohle není článek pro vás. Prosím nečtěte následující text a už vůbec neklikejte na tento odkaz.
    16. 2. 2010 15:29 (aktualizováno)
  • Přijďte zjistit, v čem je tvorba rozšíření v Google Chrome lepší než ve Firefoxu

    Dovolte mi malé pozvání. A sice na přednášku V čem je tvorba rozšíření v Google Chrome lepší než ve Firefoxu?, která proběhne příští pondělí na ČVUT. Přednášet budu společně s Davidem Majdou. Oba se o rozšiřování prohlížečů zajímáme už nějaký ten pátek. (Já asi od roku 2002 a David se tomu rok nato přímo věnoval v seminární práci.)
    28. 2. 2010 0:19 (aktualizováno)