Hlavní navigace

Pravidelný vs nepravidelný čtenář blogů

25. 4. 2010 20:22 (aktualizováno) Svatopluk Vít

V následujícím zápisku bych se chtěl dobrat pravdy jak čtenáři root.cz přistupují k blogům na root.cz. Každý blogger má k dispozici statistiky Navrcholu.cz, které mi ukazují jistý trend. A chci se zeptat, jak ten trend změnit čili jak vás čtenáře učinit „závislejší“ na blogu.

Přiznám se, že občas projíždím statistiky Navrcholu.cz a dívám se, co na mém blogu lidé hledají, které informace pro ně mají větší cenu apod. Připravil jsem pro vás několik anket, které postupně v článku zveřejním. Je totiž velice zajímavé sledovat, kdy je provoz na blogu větší a jestli nelze vystopovat nějaké závislosti. Podívejte se na první anketu :

Jakým způsobem se dostáváte na blogy na rootu?

Podle statistik, které mám k dispozici, jasně vede přístup z titulní stránky. Na druhém místě je přístup přímo z titulní stránky blogů nebo samotného blogu. Jenže ten poměr je docela zarážející. Je mi jasné, že spousta lidí si vybírá, co bude číst.  Jejich výběr je však ovlivněn tím, zda o článku vědí nebo ne. Pak vás asi napadne logická anketa číslo 2 :

Když není na titulní stránce root.cz žádná novinka v sekci Vybíráme z blogu :

Odhaduji výsledek tak (dle statistik), že většina čtenářů je lenivá, sama se nepídí po tom, zda jejich oblíbený či neoblíbený autor zase něco „vyplodil“. Rozhoduje spíše téma.  Víceméně můžeme konstatovat, že blog berete jako další zdroj informací, ale aktivně nesledujete žádný. Až teprve poté, co někdo jiný řekne, že to stojí za přečtení, zkusíte si to přečíst.

Připravil jsme i třetí anketu :

Informujete své známé/kamarády o tom, že nějaký zápisek stojí za to přečíst?

Výsledek této ankety vůbec nedokážu předvídat. Já sám osobně jsem několikrát jiné lidi upozornil na zajímavý zápisek, který řešil nějaký problém, se kterým se dotyční setkali. A párkrát mi za to i někdo poděkoval.

Přečtete si zápisek, který nemusí být tématicky úplně to pravé pro vaši osobu, ale který má hodně komentářů v diskuzi?

V poslední anketě by mne zajímalo, zda je pro vás téma zápisku rozhodující nebo vás spíše zajímá, co je na daném zápisku tak „kontroverzního“, pokud má tolik diskutujících potřebu vyjádřit svůj názor.

A k čemu to všechno vlastně? Chci se dobrat pravdy v tom, jestli na můj blog chodí lidé proto, protože je zajímají mnou probíraná témata nebo je to kvůli tomu, že se k článkům dostanou náhodně ať už při čtení titulní stránky root.cz či po nalezení klíčového slova ve vyhledávači. Samostatnou kapitolou jsou čtenáři, mající blog v RSS kanálu. Má smysl zakládat vlastní blog na vlastní doméně nebo spíše spojit svůj blog se čteným médiem jako je root.cz? Minimálně v začátcích je druhá možnost výhodou, časem se však může první varianta stát výhodnější hlavně kvůli faktu, že nemusíte dodržovat jistá pravidla související s volbou témat. Ptám se hlavně proto, proto že jsem na toto téma vedl diskuzi a nedokázal jsem řádně vysvětlit výhody či nevýhody obou řešení.

Dovolím si asi i závěrečnou anketu :

Má smysl zakládat blog na vlastní doméně?

Sdílet