Hlavní navigace

Došla vám hudba k poslechu?

17. 6. 2010 1:25 Svatopluk Vít

Velmi nepravidelně zveřejňuji zápisky popisující mé posluchačské zážitky.Tentokrát jsem po velmi dlouhé době zabrousil na ccmixter.org a hledal jsem něco na poslouchání. Pomocí různých křížových odkazů jsem narazil na člověka publikujícího pod jménem Admiralbob77. Jeho výtvory jsou velmi kvalitní a svým zpracováním se plně vyrovnají jakékoliv komerční produkci daného typu.

Galerii hotových skladeb (mimochodem vše šířeno pod licenci Ceative Commons) najdete na profilové stránce. Klidně to vezměte shora dolů. Je opravdu co poslouchat. Nemusíte nic stahovat (i když si myslím, že si to stejně stáhnete), pro přehrání stačí klikat na malé tlačítko Play pod každou skladbou.

Goodbay Shadow

Perfektní „jako metalová“ balada s výraznou elektrickou kytarou a ještě výraznějšími vokály. Na můj vkus se občas vokál ztrácí ve zvuku kytary. Nutno poznamenat, že se jedná o předělávku balady se skromnějším zvukem klavíru a bohatšími vokály. Pokud vás oslovil vokál, zkuste i tuto „light“ verzi. Najdete ji zde.

Tell Somebody

Minimalistická verze s kytarou, která ponechá vyznít zpěvákův hlas. Něco na způsob klasických folkových balad. Mnohem bohatší verzi téhož najdete zde.

The Marleybone Bus

Tentokrát mix původní skladby Mr. Senator. Skvělý part zpěvačky vás prostě nemůže nechat v klidu. Skladba má švih a napětí v hlase je prostě měřitelné. Vše v duchu šedesátých let.

Eye on the Prize

Tady se zvuk trochu mění, opět je to však skladba postavená na výrazném mužském vokálu a skvělých kytarových grifech. Takže sluchátka na uši a volume doprava…

Reflection

Opět pěkná balada. Přichází s novým prvkem, protože je to vlastně duet zpívaný mužem a ženou. Jedná se o poněkud bohatší verzi původní skladby odsud.

Crooked Mile

Nevím, jak to autor dělá,ale všechny skladby jsou výtečně nazpívány. Tentokrát je to opět ženský part, který celou skladbu rozsvěcuje. Ve skaldbě se objevuje klavírní smyčka a relativně dobrá kytarová sóla. Na druhou stranu, když dva dělají totéž (tj. využijí stejnou melodickou linku vokálu), vůbec to není totéž. Důkaz je zde.

Inside Outside

A opět zpět k ženskému vokálu v pomalé skladbě. Přibyl zde klavír, bicí a ambient zvuk elektroniky v podobě „kvákání“.  Jako celek úchvatné, zvláště když si poslechnete původní skladbu.

Do druhé části zápisku si dovolím ukázky toho, s jakým materiálem umělci pracují. Je to opravdu s podivem, ale dokážou dnes zamaskovat mnoho nedostatků. Celý proces tvorby písně začíná tím, že nějaký amatér zveřejní svůj malý nápěv, který někdo rozvede. Tady je příklad. Nazpívané to je celkem dobře, občas se zpěvák na nějaké době trochu opozdí. Pak se toho chytne Admiralbob77 a vtsikne tomu country styl. Vznikne z toho skladba My resting place.

Druhá věc je přesnou ukázkou toho, co dnes všechno dokážete ve studiu zakamuflovat. Zde je původní nazpívaný part Admiralboba77 nazvaný  I need something. Poslechněte si jej. Uslyšíte spoustu nepřesností, protože Admiralbob77 je zpěvákem na úrovni prvních kol superstar. Naprostým vrcholem je zařvaný a narvaný refrén. Takhle se prostě nezpívá. Pak se toho chytne jeden umělec (DeBenedictis), přidá trochu klavíru, trochu marimby a zní to lépe. Stále však slyšíte ten řvaný refrén. Autor i2b5k0 na to jde s elektronikou hned od začátku. Zvuk je moderní a refrén je robotický, takže nemáte šanci slyšet nějaké nenormálnosti. Kloubouk smeknout je však nutno před člověkem říkajícím si copperhead. Ten vytvořil svou verzi, která má naprosto skvělý zvuk a ten zpěv do celkové nálady zapadá přímo skvěle. Nepřesnosti nepoznáte. Stačí trochu echa a extra vokál…

A když vás už nebaví mixovat a hledat, necháte se skladbou volně inspirovat. Na základě zajímavě vytvořené moderně klasické verze docela známé skladby Ave Maria (vlastně je to také remix, původně to napsal Bach, Gounod o několik desítek let později přidal zpívaný part) se necháte inspirovat a stvoříte něco svého. Nebo ještě přidejte elektrickou kytaru a efekty.

Skoro se mi nechce končit, protože jsem mluvil jen o jednom autorovi a to ještě jen o několika skladbách. Zkuste třeba ještě snowflake a projděte si její kolekci. Její kousky jsou opravdu unikátní.

Doufám, že se vám komentovaný výběr líbí.

Sdílet