Hlavní navigace

Nechte si předčítat zdrojáky na dobrou noc

2. 7. 2010 18:27 (aktualizováno) Martin Hassman

Začíná léto. Čas odpočinku, práce i splněných přání. Každý ví, že tajných snem většiny geeků je slyšet z úst své milované předčítat zdrojové kódy. Třeba před spaním na dobrou noc. Musí se samozřejmě jednat o pečlivě vybrané zdrojové kódy. A jejich předčítání nesmí být odfláknuté. Musí jít přímo od srdce. Náročnější povahy ovšem potěší jen recitace či zpěv.

Jenže – co když vaše milá není zrovna po ruce?  I pak si můžete poradit. Můžete si buď zdrojové kódy předčítat sami sobě (neměl by vás při tom ovšem nikdo vidět, v jistých kruzích je to totiž považováno za druh onanie) nebo si je necháte předčítat hlasovým syntetizátorem (za to se stydět nemusíte, i když trochu soukromí neuškodí).

Jak na to?

V případě, že potřebujete rychlou akutní četbu, tak vám pomůže třeba webové demo Acapely group.  Funguje sice jen pro velmi krátké kusy zdrojových kódů, za to je po ruce vždy, když jste online a na výběr má z několika desítek hlasů včetně nádherného českého hlasu se jménem Eliška.

Nám to ovšem nestačí. Pokud můžete, využijte nějaké offline řešení. Pod linuxem třeba Festival.

Takový Mac má naštěstí celý systém i zásobu hlasů přímo v sobě, a pro výsledný efekt v něm můžete zadat kupříkladu:

say -f source.c

Výchozí hlas zvaný „Princess“ ovšem není zrovna z nejhezčích. Můžete proto zkusit experimentovat s dalšími hlasy, např.

say -v Agnes -f source.c

Já měl slabinu pro hlas Kathy (a poslední dobou zas pro hlas Victoria, ale to Kathy zatím ještě neříkejte). Můžete si samozřejmě pořídit a doinstalovat další hlasy, třeba již zmíněnou Elišku.

Geek slečnám by se mohl líbit zase některý z pánských hlasů. Zkuste třeba hlas Alex.

Pokud vás základní hlasy omrzí, zkuste některý z doplňkových hlasů. Nechat si předčítat zdrojáky hlasem Hysterical je zážitek, na který nezapomenete. Pokud zkusíte hlas Bad News nebo Pipe Organ, promění se poslech v jakousi jedinečnou symfonickou show.

Hezké, ale ruční stahování zdrojáků není stále dost geeky

Máte pravdu. Zatím jsme nevyužili zdaleka všechny možnosti, které máme. Stačí použít starý známý curl a pajpu. Zdrojáky si tak můžete nechat předčítat třeba přímo z GitHubu.

Chcete si to vyzkoušet?

Tak začněte třeba s:

curl „http://github.com/rails/ra­ils/raw/master/activesuppor­t/lib/active_support/core_ex­t/array/access.rb“ |  say -v „Pipe Organ“

Pokud nemáte, kde si to rychle vyzkoušet,  nabízím vám čtený výsledek. Můžete si ho pouštět večer před spaním.

A pokud vás právě nenapadá žádný originální zdroják, zkuste první webovou stránku, která vás napadne a kombinujte hlasy syntezátoru. Třeba:

curl „www.google.com“ | say -v „Victoria“

nebo:

curl „www.microsoft.com“ | say -v „Bad News“

Věřím, že přijdete na spoustu dalších možných způsobů a strávíte s nimi nekonečné množství nádherných večerů.

P.S.: Můj geek-slon elePHPant, který kandiduje do plyšové rady Českého rohlasu se bude snažit prosadit každovečerní předčítání zdrojových kódů formou nočního geekovského pořadu Hajaja.  Předčítat zdrojáky budou ty nejlepší čeké geek-girls. Pokud máte stejně jako on pocit, že přesně tohle Českému rozhlasu chybí, zkuste pro něj zahlasovat, jako jsem to udělal já. Uděláte mu radost. Díky, i za elePHPanta! A příjemné léto všem!

(Ilustrační foto pochází z istockphoto.com)

http://met.blog.root.cz/2006/12/03/ja­blko-v-bucku/

Sdílet