Hlavní navigace

iDevcamp očima androiďáka

23. 6. 2010 14:05 (aktualizováno) Martin Hassman

O víkendu jsem tak trochu ze zvědavosti navštívil iDevCamp, konferenci věnovanou programování aplikací pro iPhone. Pořádali ji lidi z Tapmates a já se těšil, že konečně některé z nich poznám osobně.

Vyrazil jsem na akci prakticky nepřipraven (přeci jen se hodlám věnovat víc vývoji pro Android než iPhone), ale i přesto jsem si toho dost odnesl (a tím nemyslím iPad, který měl dostat jeden vylosovaný návštěvník).

Na celé konferenci bylo vidět, jak je vývoj pro iPhone vlastně děsně mladý a dosud ještě zcela neusazený. Vznikají první frameworky, které vývojářům usnadní práci, a měl jsem dojem, že rok od roku budete muset programovat  stále jinak, podle toho, kam se vývoj takových nástrojů právě dostane. Dobrodružnější povahy to rozhodně uvítají. Ti ostatní počkají, až se to časem usadí.

Ondřej Čada

Oproti klasickým vývojářským konferencím, kde většinou řadu lidí znám, jsem tady znal osobně jen několik málo lidí. Je vidět, že o vývoj v iPhonu se zajímají trochu jiní lidé, než ti, co pravidelně vídáme na konferencích typu WebExpo nebo GDD.

Osobně jsem viděl přednášet Ondřeje Čadu, téměř legendární to postavičku, a autora hromady vývojářských textů. Jeho přednášky daly posluchačům docela zabrat. Já jsem z nich ale konečně pochytil alespoň základy Objective-C, které bylo zatím na okraji mého zájmu.

Mezi tématy byly i Google App Engine a Ruby on Rails a k mému překvapení řada návštěvníků toho o nich moc (resp. nic) nevěděla – tím se mi je potvrdilo, že sem přišli trochu jiní lidé, než které běžně vídám na konferencích.

Zatímco první den byl věnovaný hlavně programování, druhý den přišel na řadu design a marketing. Na propagaci iPhonní aplikace uživatelům se používají prakticky stejné mechanismy jako na propagaci aplikací webových, novou neznámou sem vnáší App Store a to se všemi plusy i mínusy (obou příkladů zaznělo na iDevcampu dost).

Twitter wall

Moc mě potěšil Twitter wall – věc, kterou se snažím na konferencích propagovat od většího rozšíření Twitteru v Čechách. Tohle byl případ první české konference, na které jsem viděl Twitter wall přímo v sálu (nepočítám-li XML Prague, která ač v Praze, je konferencí mezinárodní).

To je odvážné řešení a někdy může vyžadovat operativní zásahy, ale na iDevCampu to jelo jedna báseň. Bylo vidět, jak to nejen pomáhá udržovat konferenční atmosféru, ale motivuje to účastníky číst Twitter, a taky do něj psát. Současně to ale příliš neodvádělo pozornost od přednášejících (toho jsem se na začátku trochu bál).

Druhý den jsem se těšil na natáčení Digitu. To ovšem neproběhlo, protože Petr Mára musel napřed k porodu a následně plnit povinnosti novopečeného tatínka. (Zdravím malého Mikuláše!)

Na konferenci jasně převažoval Apple, dokonce byl přítomen i jeden Mac mini.

I když na konferenci převažoval iPhone (a celých jedenáct iPadů), napočítal jsem i 3 Nexusy, což mi jakožto androiďákovi přišlo jako uspokojivé zastoupení.

Celá konference se mi moc líbila a přemýšlel jsem, zda už nenastal čas uspořádat u nás podobnou konferenci i pro Android. Ono androidí přednášky a workshopy sice u nás máme, ale mám pocit, že začínají znovu a znovu, přednášející na nich se pomalu začínají okoukávat a chtělo by to nové tváře a nová témata.

Androidí vývojáři tu jsou. Otázka je, zda mají co říct. Co si o tom myslíte? Mělo by cenu takovou konferenci u nás uspořádat? A byli byste ochotni za účast na takové kvalitní konferenci zaplatit?

Na závěr díky klukům z Tapmates za uspořádání iDevcampu. Myslím, že to byl úspěch a hodně štěstí do dalšího ročníku. Možná si příště dejte víc pozor na materiály o konferenci – u tohoto ročníku jsem z nich předem nedokázal pořádně odhadnout, jakou znalostní úroveň přednášky vyžadují, a jak moc půjdou do hloubky. Ale pravda je, že to je větší či menší problém každé druhé konference, kterou znám.

Tak příště na viděnou!

Další odkazy

Sdílet