Hlavní navigace

Do tří let bude mít v ČR Firefox větší podíl než Internet Explorer

22. 6. 2010 13:48 (aktualizováno) Martin Hassman

Nevěřil jsem, že se to stane. Vzpomínám, jak jsme kdysi v CZille jásali, když Gecko na českém trhu překonalo 10% a byli zvědavi, kam až se jednou vyšplhá. Budoucnost jsme si malovali růžově, ale já přesto nevěřil, že by IE někdy přestal být nejrozšířenějším prohlížečem.

Uplynulo nějakých pět let (a to je v historii prohlížečů hodně) a já právě teď vstávám od studia podílu prohlížečů, prokládání křivek, bilancování nad možnými zvraty a prvně v historii si říkám, že k tomu dojde. Změna je neodvratitelná.

Nejpozději do 3 let bude mít Firefox v ČR vyšší podíl než Internet Explorer.Tj. do léta 2013 (ale možná i dříve).

Po pravdě, teď trochu přeháním. Odhad mi totiž vychází už na dva roky. Jenže radši jsem to o jeden rok přehnal a přidal ho navíc – předpovídání totiž bývá ošemetná věc. S takovou rezervou to už prostě musí vyjít. A věřím, že k podobným číslům dojdete sami, pokud budete vývoj prohlížečů u nás chvíli studovat.

Podíl IE a Firefixu za poslední roky v ČR dle Rankings. (IE klesá, FF roste)

Že se může situace změnit? Může, ale nebojte, s tím počítám. Růst Firefoxu se trochu zpomaluje, z něj začíná pomalu pomaličku ukrajovat Chrome, ale s poklesem IE se nic moc výrazného neděje.

To vše platí pro Českou republiku.

Podobně spolehlivé statistiky pro prohlížeče ve světě neexistují. Jen víme, že se v něm daří IE o trochu lépe (byť jen o něco málo) a FF o něco hůř než u nás. Plus nějaké ty drobné nuance (v Americe se třeba projevuje Safari, které u nás není moc vidět atd.). Je tak docela možné, že v ČR ke změně pořadí prvních dvou prohlížečů dojde, ale ve světovém podílu k němu dojde později nebo vůbec.

Oslava?

Sesazení IE z pozice krále webových prohlížečů je webová událost desetiletí a měla by se oslavit. Na otevírání lahve šampaňského je ještě brzy, ale já již teď mohu slíbit, že pokud k této události do 3 let skutečně dojde (já věřím, že ano – otázka zní, zda věříte i vy!), tak věnuji sto vylosovaným fanouškům stránky Do tří let bude mít v ČR Firefox větší podíl než IE speciální připínací geekovský odznáček navržený právě pro tuhle příležitost. Hned o důvod víc, proč se těšit, co říkáte?

Ale pozor. Kdo nevěří, že k tomu dojde, ten se netěší. Jinak by to vůbec nebylo fér 8-)

P.S.: A pak, že se na poli prohlížečů nic neděje 8-))

Screenshot pochází ze serveru Rankings.cz, ilustrační obrázeky z Programmi.com a Sxc.hu.

Sdílet