Hlavní navigace

Hromadné přejmenování souborů

20. 6. 2010 9:21 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Existuje řada situací, kdy potřebujeme přejmenovat spoustu souborů najednou. Můžeme si chtít udělat pořádek v muzice či fotkách, můžeme chtít, aby nám systém řadil správně soubory v adresáři – to byl mimochodem můj důvod pro hledání vhodného nástroje pro hromadné přejmenování.Můžeme být ale i náročnější a chtít použít v přejmenovaných souborech aktuální datum, položky z ID3 či Exif tagů.

Ve Windows jsem byl dříve zvyklý používat Totam Commander (který byl několik měsíců dobrým přechodovým můstkem po nainstalování Ubuntu, pod Wine funguje bezvadně). I v linuxu můžete k těmto účelům použít správce souborů, dále máme k dispozici specializované programy nebo samozřejmě terminál. Podělím se s vámi o tipy na programy, které zastupují všechny výše zmíněné varianty.

Správce souborů

Kdo nepotřebuje příliš složité nastavování parametrů a je zvyklý používat dvoupanelového správce souborů, může směle vyzkoušet GNOME Commander a v něm volbu Pokročilý nástroj pro přejmenovávání. Nejprve označíte soubory, se kterými chcete pracovat, pak zvolíte zmíněnou položku v menu a jednoduše na horních roletkách volíte, z čeho se mají nové názvy souborů skládat.

Prý by to měl umět i Krusader, ale nezkoušel jsem. Neběží-li grafické prostředí a my to s příkazy příliš neumíme, lze velmi omezeně použít i volbu F6 v Midnight Commanderu.

Specializované programy

Jednodušší ale s dostatečně bohatou nabídkou funkcí je program pyRenamer. Je napsaný v Pythonu a nainstalujete ho z repozitářů distribuce. Patterny, dávající pravidla pro změnu názvu, zadáváme sice ručně, ale pokud myší najedeme nad pole patternu, ukáže se nápověda s možnostmi, kterých je opravdu dost (jak je vidět na obrázku).

Hodně komplexním nástrojem je program Metamorphose. Stáhnete a nainstalujete ho z domovské stránky projektu. Ovládání je celkem intuitivní, což se hodí zvláště když takovou akci děláme jednou za uherský rok.

Pro uživatele KDE (ale nejen pro ně) je tu nástroj Krename, nainstalujete z repozitáře. Umí toho opravdu hodně, zajímavé mi připadalo vkládání matematických funkcí či JavaScript kéd, ovládání je velmi dobré. Přehledný článeček najdete na LinuxExpres.

Terminál

Přiznávám, že tady jsem spíše začátečník. Zejména proto, že hromadně přejmenovávat budu jen zřídka, využiju raději intuitivnější GUI, ale chápu, že někdo to rád textově a když se to umí, bude to nejspíš i rychlejší.

Takže jsem zjistil, že pro základní přejmenování se používá příkaz mv, kterým toho hromadně ale moc nezměníme. Můžeme psát nebo použít skript nebo používáme-li distribuci z rodiny Debian, máme k dispozici příkaz rename. Program je napsaný v Perlu a syntaxe pro změnu přípony vypadá např. takto:

rename 's/\.JPG/\.jpg/' *.JPG

Příklady použití najdete tady nebo tady. Dočetl jsem se, že se syntaxí rename je potíž v tom, že záleží na nainstalované verzi, což mi nepřipadá moc dobré. Uznávám, že tato část textu je nejslabší, ale nemá cenu, abych se rozepisoval o něčem, co pořádně nemám vyzkoušené.

Sdílet