Hlavní navigace

S Mintem na věčné časy a a pak možná jinak

10. 4. 2010 20:30 Lukáš P.

Linuxové distribuce se dnes smrskly do dvou kategorií – Ubuntu a ty ostatní (Fidorky, Debianisti a Kloboučníci už vytahují kudličky z kapsy, je mi to jasný). Každá distribuce si zažila několik měsíců (v ojedinělých případech i let) slávy, získala si určitou základnu a stala se standardním produktem nebo zanikla. Hodně distribucí je založeno na Ubuntu a udržují si „jakýs-takýs“ základ tvořený právě usilovnou prací týmu Canonical.

Ubuntu je moc pěkné, ale pro starce mého typu je to pořád ještě poněkud málo. Rozhodně už netoužím po tom, aby se příkazová řádka stala prostředníkem všech řešení možných obtíží. Promiňte, ale já si MS DOS pořád dobře pamatuju a jednou mi to stačilo.

Ubuntu má v základním balení téměř všechno, co by si člověk mohl přát, ale není to hezké na pohled. Už Microsoft nesklidil ovace za Zune v krásné hnědé barvě a Ubuntu na to jde stejnou cestou (a tady platí, že opakování je matka moudrosti, ale musí z toho být taky nějaké ponaučení, ale to už je pak spíš bajka). Krásná hnědá, co rychle omrzí a promění se v nudnou šeď, navíc se čeká nová verze – a jako vždy… dopadne stejně jako iPad, bude zuřivě bráněna a ještě zuřivěji napadána.

Při hledání optima je dobré se podívat na „Ubuntu-spin-offs“. Tedy odpadlíky, kteří si jdou vlastní cestou, ale stále spoléhají na běh na spolehlivém podkladu dodaném přímo od Ubuntu. Obvykle se pokusí přidat něco pro pohodlnější život a vychytat věci, na které si uživatelé nejvíc stěžují. Vydal jsem se tedy na svou cestu po distribucích a po několika zastaveních jsem skončil u Linux Mint a spokojeně jsem zakotvil. Není to sice nějaká extra „vychytaná“ distribuce ale má několik drobností, které mě přesvědčily, abych u ní zůstal:

  • Pidgin má rovnou Facebook – pravověrný čtenář Rootu si teď odplivne, ale Gnome a KDE se opravdu nenarodily, abych v nich běžel neustále Terminál a já se snažil něco doinstalovat. A kdo není na FB, zemřel. Kamarádi Jabber prostě nemají a asi ani nikdy mít nebudou.
  • Vypadá to hezky – celé to ladění do zelena a tmavých odstínů je dobře promyšlené a dá se na to dívat dost dlouho. Navíc, organizace do jednoho pruhu mi v Linuxu přijde logická, když se tu neprovozuje systém jednoho Menu pro všechny aplikace jako to má Mac OS X.
  • Vyhodit Firefox a nahradit ho Chrome bylo dílem pár kliknutí – ano, nemám rád Firefox, je pomalý a vypadá všude jako pěst na oko.
  • Flash a MP3 přímo „out-of-the-box“ – i když jsou to obě technologie, které bojují o přežití, pořád se ještě hodí. A navíc, když se do Chrome doinstaluje vzhled Android, tak to vypadá, že to do Linux Mintu patří.

A nebo znáte něco lepšího? Co plně funguje hned po nainstalování a je tam všechno podstatné?

Sdílet