Hlavní navigace

Blogy

  • Star Wars Uncut aneb jak se točí film po vzoru open source

    Představte si, že by se několik set fanoušků Hvězdných válek rozhodlo natočit remake dílu A New Hope po vzoru open source. Jeden fanda to sám nedokáže, ale pokud se film rozdělí na krátké scény, každou si vezme na starost někdo jiný a výsledek se spojí dohromady… Přesně to je cílem projektu Star Wars Uncut, který rozdělil film na 473 patnáctivteřinových scén (najdete je seřazené scénu po scéně na titulní stránce projektu).
    31. 12. 2009 17:56 (aktualizováno)
  • Záběry a poznámky z DevDay a Mozilla Campu v Praze

    Jak už nejspíš víte z Mozilla.cz nebo Twitteru, o víkendu jsme měli v Praze návštěvu. Proběhly dvě podobné akce: Prague DevDay 2009 a EU MozCamp 2009. První byla určena hlavně pro místní veřejnost (přišla řada lidí, potkal jsem např. zástupce Red Hatu, Českého rozhlasu a dokonce i českého Microsoftu), druhá byla hlavně pro zahraniční hosty. O průběhu akce se dočtete na odkazech výše, sem už jen přikládám pár fotografií.
    9. 10. 2009 7:33 (aktualizováno)
  • Zážitky IT týpka (1)

    Posledný čas trávim mimoriadne zaujímavou činnosťou – pracujem na škole ako taký ten… „počítačový školník“. Správca siete, správca harabúrd asi z roku 5 a tak. No a sem tam aj niečo odučím. Ak niekto chýba na výpočtovku… alebo ak mi niekto dovolí trošíčku sa vykecať. A na prekvapenie to so mnou nie je až tak zlé, ako by sa na prvý (a druhý, tretí, štvrtý…) pohľad zdalo.
    2. 10. 2009 18:17 (aktualizováno)
  • Jak se na internetu kašle na zákony

    Internet je i přes ohromné rozšíření a relativně dlouhou historii stále ještě divokým západem. Hlavně v oblasti nakládání se zákonem. Sleduji to už dlouho a konečně jsem se rozhodl o tom něco (původně krátkého) a jednoduchého sepsat. Berte to jako varování a kázání pro všechny, kteří na internetu fungují jako na divokém západě. Můžete odkaz na něj předávat všem, kteří byli doposud úplně mimo (většina lidí, které na internetu potkáte).
    25. 9. 2009 12:19 (aktualizováno)
  • Google Chrome Frame - už nemusíte rušit IE, stačí přidat jeden plugin

    Google právě přišel s kuriozitkou nazvanou Google Chrome Frame. O co jde? Po jejím nainstalování vám v systému stále zůstane prohlížeč Internet Explorer, ovšem bude schopen používat jádro z Google Chrome (tedy WebKit). Ostatně od toho je odvozen název pluginu Chrome Frame, čili frame, který uvnitř využívá Chrome.
    6. 10. 2009 7:33 (aktualizováno)
  • Hádanka s chybějící librou

    Další z pěkných hádanek. Tentokrát o tom, co se stane, když se chtějí tři angličtí pánové ubytovat v hotelu s recepčním popletou a vychytralým poslíčkem. Takhle hádanka je relativně známá, přesto je velmi hezká a řešení mě docela potrápilo. Všechno vypadá správně a přesto tu něco chybí. Tři angličtí džentlmeni se rozhodnou navečer ubytovat v jednom slušném londýnském hotelu. U recepčního si objednají pokoj a zaplatí za něj 30 liber…
    23. 9. 2009 12:05 (aktualizováno)
  • OneWebDay - dnešek je mezinárodním dnem Webu

    Pokud to ještě nevíte, tak dnes 22. září je mezinárodní den Webu, tzv. OneWebDay. Pořádá se již od roku 2006 (zdroj: Wikipedia). [youtube arPhsuCVYuM] Co dělat na OneWebDay? Slavit a rušit IE6 Tak rozhodně můžete slavit, máte pro to dnes speciální důvod 8-) Krom toho můžete zkusit udělat i něco prospěšného pro web, např. upgradovat alespoň jeden počítač s IE6 na nějaký lepší prohlížeč. Neberte to na lehkou váhu. TADY JDE PŘECI O ZDRAVÍ SAMOTNÉHO INTERNETU! Viz Internet Health Check.
    22. 9. 2009 22:48 (aktualizováno)
  • Linux rastie pomaly? Ale kdeže!

    Linux, to je… čo to vlastne je Linux? Hmmm. Pre odborníka je to jadro operačného systému, pre niekoho je to operačný systém, pre iného antivírus ako som sa nedávno dopočul či dokonca tavený syr. Trošku nechápem tie čísla, že porástol len o 40 percent. Je to málo? Iste, dlhé obdobie, až dva roky. V svete počítačov je to veľmi dlhá doba. Môj osobný názor je ale tak trošku iný. Tak napríklad, na hodine výpočtovky som sa pýtal, kto používa Windows. Všetci zaradom – až na jednu výnimku…
    21. 9. 2009 20:12 (aktualizováno)
  • Jedna z vecí, ktoré neznášam, je degenerovanie ľudí kalerábmi...

    Niekedy sa každý cíta ako niekto, kto vie niečo najlepšie. Skrátka že má všetko v malíčku. je to celkom prirodzené a trocha sebavedomia nie je na škodu. Potom je ale otázne, či niekoho presviedčať o svojej pravde, alebo nie. Narazil som na článok pojednávajúci o rozdieloch medzi Windows 7 a Linuxom. Článok som našiel na nasledovnej adrese: http://vat.pravda.sk/microsoft-utoci-na-linux-presviedca-predajcov-o-jeho-nevyhodach-p8l-/sk_vkom.asp?c=A090916_051325_sk_vk­om_p35
    16. 9. 2009 20:59
  • Opera Mini 5 - nešikovný skok správným směrem?

    Před chvíli se objevila první beta verze Opery Mini 5. Už bylo na čase, čtyřková verze tu s námi byla již nějaký ten pátek i se všemi nedostatky. Právě zkouším pátou verzi a je vidět, že se Opera Software snažila tu dlouhou mezeru dohnat. Přesto mám rozporuplné pocity. Opera Mini 5 – poněkud jiný prohlížeč
    20. 9. 2009 8:07 (aktualizováno)