Hlavní navigace

Umí tohle i váš prezentační systém? Aneb jak jsem zkoušel Prezi

7. 10. 2010 17:49 (aktualizováno) Martin Hassman

Nedávno jsem vyzkoušel poněkud netradiční systém na tvorbu prezentací – Prezi. Je možné, že se bude hodit i vám. Zde jsou moje zkušenosti.

Budu Prezi hodnotit hlavně z pohledu tvůrců prezentací, nikoliv z pohledu jejich „konzumentů“. Pro tvůrce je totiž Prezi poměrně jasná výhra.

Nevím jak vy, ale já nikdy netvořím prezentace s jasnou představou v hlavě. Vím samozřejmě, o čem chci mluvit, k tomu mám pár připravených poznámek, které mají zaznít a zhruba tuším závěr.

O prezentaci obvykle vím pár dní až týdnů dopředu a během té doby o ní přemýšlím, ale nikdy ne soustavně. Jen když to samo přijde. Cestou metrem mě tak napadne vtipná pointa, při rozhovoru s kolegou zase argument, který musí zaznít. A to vše se nějak postupně míchá v tom počítači, co mám v podvědomí a „samo to pracuje“, ačkoliv já se věnuji něčemu zcela jinému. Když pak sednu k tvorbě prezentace, tak je to kolikrát velké překvapení, protože oněch 90 % obsahu prezentace vlastně vůbec neznám a nastává ono dolování z podvědomí, protože ta prezentace tam „někde přeci musí být“. (A většinou se ukáže, že tam za tu dobu skutečně něco je, ale neptejte se mě, jak se to tam dostalo.)

Prezentace jako malířské plátno pro myšlenky

Prostředí na tvorbu prezentací je tak pro mne malířským plátnem, chemickou laboratoří, mou rozšířenou pamětí i inspirativním poznámkovým blokem současně.

Jak PowerPoint, tak OpenOffice.org Impress jsou pro mne noční můrou, ke které se nechci nikdy vracet.  Lehce  použitelnými systémy pro jsou Keynote na Apple a také HTML prezentační systém Davida Majdy (který David možná stále ještě drží v tajnosti), ale přesto je používám se sebezapřením.

Ne tak Prezi.

Když jsem tvořil prezentaci s Prezi, tak jsem se opravdu soustředil na sestavování svých myšlenek. Jen minimum energie jsem věnoval soustředění na software. Nebylo třeba žádné studování programu. Pustil jsem si tří minutové instruktážní video a mohl jsem hned začít.

Prezi nezná klasický pojem slide. Je to plátno, na které nashromáždíte všechny své myšlenky. Texty i obrázky. Rozházíte je po ploše, jak vás právě napadají. Vidíte je všechny a máte v nich přehled. Ty, co k sobě patří, dáte k sobě, ty méně důležité zmenšíte. A postupně vás napadají myšlenky další a další. Tak je k nim přidáváte. Je to poměrně přirozené.

Vzpomenu si třeba na výrok „Foursquare je jediná věc, která zvedne programátory ze židle“ a hned jej přidám na plátno. Ještě netuším, kde v prezentaci jej použiju – na to přijdu za chvíli. Zatím stačí, že tu větu chci v prezentaci mít, tak ji prostě hodím na plátno.

Celá práce je krásně tvůrčí, máte ji plně pod kontrolou, prezentace vám vzniká pod rukama jakoby samovolně.

Z povahy systému neřešíte věci, které narušují tvůrčí proces. Jako zda tenhle text má být na slidu společně s předcházejícím textem nebo zvlášť (takový problém v Prezi prostě neexistuje, protože v něm neexistuje ani pojem slide 8-) nebo zda se vám nerozhodilo formátování (nemůže – Prezi téměř žádné formátování nemá!) případně, zda jsou bloky textů správně zarovnané (prostě je šoupnete, kam vás zrovna napadne – ono to jinak ani nejde, zarovnání bloků totiž opět neexistuje).

V jednoduchosti je krása a tak tím, že se Prezi zbavil 90 % funkcí, které klasické prezentační programy mají, umožnil nám autorům se konečně plně soustředit na vlastní tvorbu. Nevěříte? Zkuste sami.

Zároveň vám Prezi dává neobvyklou volnost. Nikdy před tím mě nenapadlo vložit do prezentace text nakřivo nebo text umístěný svisle. V Prezi jsem na tím nepřemýšlel a na několika místech mi to samovolně přišlo jako to pravé.

S touto volností se tak do prezentace dostanou i některé podvědomé myšlenky či emoce, které tvůrce má a které tak nevědomě do prezentace vkládá a přenáší na její konzumenty. Což je dobře, protože tím tlumí klasický problém textových sdělení.

Prezi jako sprint z nutnosti

Prezi se ve výsledku vyplatí i když spěcháte a připravujete prezentaci na poslední chvíli a pořádně nevíte, jak má vaše prezentace vypadat. Místo, abyste se trápili prezentačním systémem, soustředíte se na obsah. Lépe tak využijete omezený čas a na prezentaci to bude znát. Pomůže vám to uspořádat vaše myšlenky. A jakmile si je na plátně Prezi uspořádáte, máte vlastně prezentaci hotovou a můžete jít rovnou předvádět. Tohle platí i v případě, že jste nikdy před tím Prezi nepoužili.

Spuštění prezentace

Editor prezentací ve free verzi běží online v prohlížeči (vytvořený ve Flashi). Prezentace můžete prohlížet také online, ale nemusíte. Jsou ke stažení pro offline spouštění na Windows a Macu (v Linuxu se budete muset spokojit s online verzí).

A co konzumenti – diváci?

Výše uvedené jsou plusy z pohledu tvůrce prezentací. Ale neměli bychom zapomenout i jejich konzumenty. Někdo tvrdí, že s Prezi budou vaše prezentace oslňující. Já si tím nejsem jednoznačně jistý. Když divák vidí první prezentaci vytvořenou v Prezi, bude asi hodně překvapen. Někdo jí může být zcela unesen (to mám vyzkoušeno), ale konzervativní typy jí mohou naopak pobouřeny (chápu je). Ovšem, pokud divák už Prezi zná, pokud si na tento systém zvykl, bude na něj nejspíš působit o něco lépe než klasické prezentace se slidy, ale už ne o tolik.

Ovšem ony výhody pro tvůrce prezentací, ty zůstanou platné napořád. A já je beru jako klíčové pro rozhodování, zda dělat prezentace v pohodě v Prezi nebo pracně „po staru“.

K čemu se Prezi naopak nehodí?

Prezi bych nepoužíval na prezentace plné zdrojových kódů. Má totiž zcela minimální možnosti formátování textu. Mnohem menší, než má třeba editor WordPressu, ve kterém píšu tento text. Vkládání syntakticky obarvených zdrojáků by se muselo dělat buď pomocí screenshotů nebo byste je museli mít uloženy mimo prezentaci. Pokud je zdrojový kód malým doplňkem vaší prezentace, není to problém. Pokud činí její velkou část, radši se Prezi vyhněte.

Související

Sdílet