Hlavní navigace

Jsem smolař roku

11. 10. 2010 9:56 Svatopluk Vít

Obvykle se mi to stávalo u produktů denní potřeby. Oblíbil jsem si nějaký konkrétní produkt (třeba jogurt či nápoj) a výrobce ho přestal vyrábět s odkazem na malý zájem či prostě proto, že zkrachoval. V posledních dnech mne to postihlo u software a to celkem dvakrát.

Jen drobná ukázka – docela jsem si svého času oblíbil nápoj Coca Cola Blák. Jenže už ho nekoupíte, protože je výrobce přestal vyrábět.  Začal jsem také používat redakční systém Mambo, který se po čase přeměnil na Joomlu. A taky jsem si před lety na svůj domácí počítač nainstaloval Linux, konkrétně Mandrake Linux, dnešní Mandrivu. O tom, že má výrobce problémy, se vědělo, protože těch krizí bylo několik. Ale pak jsem zaznamenal tuto první zprávu o tom, že Ivan Bíbr, tedy jakýsi guru, který Mandrivu v Česku natolik zpopularizoval, se stává zaměstnancem Novellu. Bude to bez něj těžké, ale co už teď naděláme?

Další zásah přišel po zveřejnění zprávy, že vzniká fork Mandrivy nazvaný Mageia. V podstatě se tedy potvrdilo to, že problémy Mandrivy přetrvávají a že se snaží získat finance kde se dá. Indicie na to ukazují. Nový fork bude mít podporu, protože vývojáři z Mandrivy jsou do projektu zapojeni, ale může to skončit jakkoliv. Navíc bylo oznámeno, že další verze (po již zpožděné Mandrivě 2010.1) již nebude letos, ale až na počátku příštího roku. A navíc se neví, jestli vůbec.

Pro mne se tedy objevila nová otázka – zůstat u Mandrivy? Nebo nainstalovat fork? Případně změnit distribuci úplně (na Ubuntu nebo za Ivanem do openSUSE)? Nevím, váhám.

A aby toho nebylo málo, objevil se Libre Office. Tady je příběh velmi podobný, ale úplně jiný. Tedy základem jsou peníze. Jedna firma koupila jinou firmu, která měla ve svém portfoliu mnoho zajímavých produktů. Ta nová firma se postupně některých projektů zbavovala, slučovala a uměle zahlušovala. Na to má nárok. Jenže komunita kolem OpenOffice.org už nechtěla žít v nejistotě co bude či nebude, obzvláště s přihlédnutím k tomu, že zvláště v poslední době vše kolem ustrnulo. Proto se rozhodla ke kroku, kdy se osamostatní.

Samostatnost nakonec není úplně taková „kůloplotová“, protože otevřeně  ji podporují velké firmy jako je např. Novell, Canonical, RedHat či OSI a také Google. O životaschopnost projektu se tedy asi nebojím.  Jenže jak tato změna zapůsobí na koncové uživatele? Ochrannou známku drží Oracle a mám drobnou obavu, že uživatelé si nespojí Libre Office  a OpenOffice.org. Už snad probíhají nějaké jednání o přenechání ochranné známky komunitě, moc tomu však nevěřím.

No nic, jak jsem již psal, pořídil jsem si nový mobil s Androidem od HTC…

Sdílet