Hlavní navigace

Něco pro hračičky: Tablet na kreslení i ovládání systému

6. 12. 2015 13:13 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Nedávno jsem objevil na našem trhu tablet Wacom Bamboo Fun Small Pen & Touch. Zaujal mě solidními parametry jako tablet (kresba, úprava digitální fotografie…), ale také jako multi-touch zařízení pro ovládání systému. Tablet jsem si chtěl koupit už dlouho a tak jsem si koupil Bamboo. Chci se s vámi podělit o informace, jak ho zprovoznit v linuxu (Ubuntu), co funguje a co ne.

Pár informací o tabletu:

Na stránkách výrobce najdete kromě propagačního videa i parametry, po zakoupení výrobku a jeho registraci nabídku software. Ten nám sice v linuxu nebude k ničemu (třeba Photoshop Elements využijete jinde), ale ve výběru operačního systému je i linux, takže kromě odkazu na linuxové ovladače dáte výrobci i zprávu „Nekašlete na linux, jsme vaši zákazníci“:-)

Výrobek lze zakoupit leckde, já využil Alzu, odtud také několik parametrů:

Rozměry:

248 × 176 × 8,5 mm

Poměry stran:

16:10

Funkce:

ExpressKeys 4
Úrovně přítlaku pera 1024
Rozlišení tabletu (dotek) 101,6 lpi
Rozlišení tabletu (pero) 2540 lpi
USB kabel dlouhý 1,5 m
Úchyt pro pero

Instalace:

V současné době není třeba nic instalovat, podpora pro Wacom tablety je nativní součástí systému. Další informace pro starší verze Ubuntu nebo pro zajímavost, jak to bylo dříve :-)

Podpora linuxu pro výrobky Wacom se nachází na stránkách The Linux Wacom Project. Je tu asi vše potřebné, ale pro běžného smrtelníka je těch informací moc. Na netu jsem našel velmi jednoduchý postup pro instalaci Bamboo v Ubuntu.

Podstatné je, že ovladače wacom, dostupné v repozitáři, nám nepomohou. Musíme stáhnout novější verzi, zkompilovat a nahrát soubory na správná místa. Stačí zvolit správnou variantu a postupně do Terminálu nakopírovat řádky s příkazy. Vyzkoušel jsem dvě varianty instalace, první fungovala s Ubuntu 10.04, druhá pak s poslední verzí 10.10 – je o pár kroků delší, ale dá se to snadno podle návodu zvládnout.

1. varianta (vyzkoušeno na Ubuntu 10.04): 

sudo add-apt-repository ppa:doctormo/wacom-plus
sudo apt-get update
sudo apt-get install wacom-dkms

2. varianta (vyzkoušeno na Ubuntu 10.10):

Příprava:

sudo apt-get install build-essential libx11-dev libxi-dev x11proto-input-dev xserver-xorg-dev tk8.4-dev tcl8.4-dev libncurses5-dev Stažení ovladače: wget http://prdownloads.sourceforge.net/linuxwacom/linuxwacom-0.8.8.tar.bz2

Samotná instalace:

tar -xf linuxwacom-0.8.6.tar.bz2
cd linuxwacom-0.8.6
./configure –enable-wacom
cd src/2.6.30/ # I know this is the wrong version, but it's the highest available and it works
make
sudo cp wacom.ko /lib/modules/ uname -r/kernel/drivers/input/tablet/
sudo rmmod wacom
sudo modprobe wacom

A ještě přidat jméno ovladače (wacom) do souboru /etc/modules pro automatické načtení při startu systému.

Jak to funguje:

Jako tablet funguje Bamboo pod linuxem perfektně – kalibrace plochy pro pero je hned po instalaci ok, funguje citlivost na tlak pera na podložku, tlačítka na tabletu i na peru také fungují.

Pokud chceme Bamboo používat jako polohovací zařízení pro pohyb kurzoru, pak ani to není problém. Na rozdíl od touchpadu u notebooku se kurzor ukáže tam, kam přiložíme na Bamboo prst.

Multitouch mi fugoval jen částečně – v GIMPu mi „zvětšovací gesto dvěma prsty“ měnilo zoom na kreslící plochu, v ShotWell zoomoval fotky. Tím to ale asi hasne, listování v dokumentech, otáčení či gesta jsem z toho nevymáčkl.

Zajímavé programy:

Dobrou podporu pro tablet jsem našel v GIMPu i Inkscape. Podle mě je Bamboo ve spojení s těmito programi použitelný i na poloprofesionální úrovni.

V repozitáři jsem objevil jednoduchý kreslící program MyPaint, určený a přizpůsobený pro spolupráci s tabletem. Z pokročilejších funkcí podporuje třeba vrstvy, velmi užitečná je funkce přepínání přednastavených barev pomocí tlačítka na peru. Pracuje se s ním pohodlně, není nutné se nic učit.

Zajímavý je program CellWriter, který umí rozpoznávat psaný text. Funguje to celkem dobře, jen na začátku je pro lepší funkcionalitu třeba zdlouhavě kalibrovat na náš rukopis. Nevím, nakolik je to praktické, ale je dobré mít tu možnost takto tablet využít.

Program Easystroke slouží k ovládání pomocí gest – původně pomocí myši, ale v případě Bamboo o dost pohodlněji prstem na dotykové ploše. „Psát“ gesto myší a prstem na tabletu je opravdu rozdíl, připadá mi to použitelné. Nejde jen o pouštění aplikací, ale také skriptů či automatické vkládání textu.

Shrnutí:

Tablet Wacom Bamboo Fun Small Pen & Touch pod linuxem funguje, je hezký a má něco navíc – lze ho dobře použít i jako polohovací zařízení. Starou bolestí je malá podpora linuxu výrobcem, určitě by se hodila utilitka pro nastavení multi-touch funkcí. Ovladače ale jsou – a to je hlavní:-)

Sdílet