Hlavní navigace

Když vás lajkují, že vás vlastní máma nepozná

5. 2. 2011 17:34 (aktualizováno) Martin Hassman

Tlačítko Facebook Like aneb „lajkovací tlačítko“ se během půl roku stalo běžnou součástí velké části internetu.  A s ním se objevila otázka: Kde a co uživatelé na vašem webu „lajkují“?

Facebook nabízí jednoduchý monitorovací nástroj a sledovací widgety. Pokud se ale nechcete zabývat žádným nastavováním a chcete jen vidět rychlý přehled, připravil jsem pro vás jednoduchý nástroj.

Jmenuje se Facebook like and share detector, stačí když do něj zadáte název domény a zobrazí se výsledky.

Snadno jde odkázat přímo na výpis pro vaši doménu – příklad. Můžete si jej tak přidat mezi adresy, které pravidelně monitorujete.

Dvě poznámky:

1. Dřív Facebook vracel výsledky seřazené. První byla URL s největším počtem reakcí, ty další v klesajícím pořadí. Od jisté doby je Facebook vrací trochu zpřeházené a nikdo neví proč. Nedivte se proto tomu, když nejpopulárnější stránku najdete  v seznamu třeba na pátém místě.

2. Číslo, které v přehledu vidíte, obsahuje celkový počet všech typů sdílení dané URL na Facebooku. Čili jak „olajkování“, tak použití Facebook share (nebo záhadné „komentování“, u kterého se zcela přesně neví, co znamená). Pokud vás zajímá hlubší analýza, tak přes Facebook API snadno zjistíte, rozdělení celkového čísla na jednotlivé složky (kolik máte „lajků“, kolik share atd.) – ukázka. Alternativní použití Facebook API najdete na pooh.cz.

Já jsem delší čas používal like.met.cz pro svoje vlastní účely, ale nedávno mě napadlo, že se to může hodit i někomu dalšímu. Užijte si to.

Pokud znáte nějaké další nástroje (třeba lepší 8-), dejte mi vědět v komentářích, rád je vyzkouším. Případně nezjistil jste někdo, co přesně znamená ona složka „comments“?

Související

Sdílet