Hlavní navigace

MyPhoneExplorer - správa Androidu pod Linuxem s asistencí Windows

30. 10. 2011 14:45 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Začátkem října vyšla nová verze MyPhoneExplorer (freeware) pro správu mobilních telefonů a zároveň vyšel i klient pro telefony se systémem Android.  Kromě zálohy kontaktů, SMS a kalendáře můžeme tyto v pěkném intuitivním prostředí vše pohodlně ovládat z počítače, dále máme přístup k obsahu karty, vnitřní paměti telefonu i seznamu nainstalovaných aplikací či ke stavu baterie. Nová verze podporuje přenos dat přes wifi.

Takže když používám linux, HTC Magic s Androidem a chci zálohovat či spravovat svá data v telefonu přes počítač, nic lepšího než MyPhoneExplorer asi v současné době není. Ale tady právě začíná zajímavá situace – program (nemyslím tím klienta do telefonu) je pouze pro Windows. Pokud tedy chete v linuxu ovládat Android, musíte v něm rozchodit widnowsovskou aplikaci.

Na netu existují návody pro instalaci starších verzí pod Wine, mě se podařilo rozjet i tu poslední. Nefunguje mi připojení telefonu pomocí USB, ale přes WIFI funguje připojení korektně. Jak na to:

1. Z Marketu nainstalujte klienta MyPhoneExplorer do telefonu.
2. Instaloval jsem pod Wine 1.2.x, pod trojkovou řadou mi to nechodilo.
3. Je třeba nahradit knihovu oleaut32.dll z Wine za nativní – stáhněte jí z netu, robalte soubor, název knihovny přepište do malých písmen a nahrajte jí do adresáře .wine/drive_c/windows/system32.  Pak v nastavení Wine přidejte tuto knihovnu a nastavte jí jako nativní.

4. Stáhněte a spusťte skript Winetrick (v Ubuntu po přidání Wine zdroje v repozitáři nebo kliknout pravým tlačítkem myši sem), pomocí něhož nainstalujete MSXML 3, MSXML 6 a VB6-RUN. Kdo si s Winetricks neví rady, ať hledá, návodů je na netu dost.
5. Nanistalujte MyPhomeExplorer standardně jako ve Windows. Po spuštění přejděte do Nastavení a změňte podle obrázku.

6. Připojte telefon i počítač k wifi, na telefonu spusťte klienta MyPhoneExplorer a můžete v desktopové aplikaci telefon připojit.

Celé mi to připadá jako setkání s budoucností – alespoň doufám – nezáleží tolik na operačním systému, ale na tom, co chceme dělat, a operační systémy spolupracují:-)

Sdílet