Hlavní navigace

Zpropadené CSV

4. 11. 2010 17:19 Svatopluk Vít

Při čtení denních zpráv jsem se zarazil, když jsem narazil na titulek, který říkal něco o tom, že ředitelé škol mají problém s otevřením výsledků „Maturit nanečisto“. Samozřejmě, že mne to profesně zajímalo. A musel jsem se smát. Jak amatérismu redaktora, který článek psal, tak i amatérismu těch, kteří měli dokument otevřít.

Před čtením zápisku si prosím prostudujte tento článek. V kostce se dozvíte o tom, že k mnoha stížnostem na průběh a následné vyhodnocení státních maturit na zkoušku se přidali i ředitelé některých škol, kteří údajně nemohli otevřít výsledky. Přesně cituji ze zmiňovaného článku :

Na Dašickém gymnáziu však měli štěstí alespoň v tom, že dokázali výsledky zkoušek přečíst. Ředitelům několika škol v kraji se to nepodařilo. „Výsledky nám poslali v jakémsi formátu CSV, je to dost nepřehledné. Počkáme si na další výsledky,“ řekl ředitel střední odborné školy obchodu a služeb v Chrudimi Jaroslav Kořínek.
Z daného textu si odnáším informaci o tom, že CSV je jakýmsi „obskurním“ formátem. A to tak obskurním, že :
CSV je jednoduchý soubor, jehož otevření ale může být v běžném programu excel komplikované.
Takže odtud vítr vane. Nejde to otevřít „v běžném programu excel“ páč to je komplikované. A aby mne autor dorazil úplně, přidal i další perlu (tedy citoval mluvčího firmy, lterá má zpracování na starosti):
„Naši operátoři jsou na linkách a pokud mají ředitelé tyto technické problémy, pomohou jim,“
Hm, takže otevření CSV „v běžném programu excel“ je technický problém.  Ale řešení se vlastně přímo nabízí a pan redaktor jej nabízí (opět ústy jiného pana ředitele školy):
Na jiných školách však výsledky dostali v běžném formátu. „Já jsem to stáhl jako běžný formát pdf, s otevřením nebyly problémy,“ řekl například ředitel gymnázia ve Vysokém Mýtě Martin Valášek.
Na jazyk se mi vkrádá cosi z reklam na „běžné“ prací prášky. Takže si to na závěr shrňme :
  • páni ředitelé škol neumí pracovat „s běžným programem excel“, v němž je otevření CSV komplikované (jasně, pokud na soubor dvojkliknete, otevře vám jej „běžný program excel“ jako texťák. Pokud však místo toho nejdříve spustíte „běžný program excel“, zvolíte položku Soubor – Otevřít, objeví se průvodce importem z CSV a nic komplikované není.
  • bylo by dobré napsat na Microsoft, protože otevírání CSV je technický problém.
  • oproti tomu „s běžným formátem pdf“ neuděláte chybu, ale co když chci data upravit? nebo třeba nemám PDF prohlížeč?

Celé se mi to jeví  jako zbytečně nafouknuté, páni ředitelé se při stahování uklikli a nestáhli si pdf, ale CSV. Dobře jim tak…

Sdílet