Hlavní navigace

Blogy

  • Náušnice s tučňákem: další přírůstek do rodiny

    Máme doma spoustu tučňákoidních věcí a teď jsem konečně sehnal i náušnice pro svou ženu. Bylo to ale poměrně složité. Jako správní linuxáci máme doma spoustu tučňáčích výrobků. Jen tak pro představu: rohožku, hodiny, hromadu plyšáků, obrázek na zdi, vánoční ozdoby a mnoho dalšího. Žena mi před časem řekla, že by se jí líbily decentní tučňáčí náušnice. Jasná a jednoduchá věc se ale ukázala být poměrně neřešitelnou…
    17. 10. 2010 11:25 (aktualizováno)
  • Něco pro hračičky: Tablet na kreslení i ovládání systému

    Nedávno jsem objevil na našem trhu tablet Wacom Bamboo Fun Small Pen & Touch. Zaujal mě solidními parametry jako tablet (kresba, úprava digitální fotografie…), ale také jako multi-touch zařízení pro ovládání systému. Tablet jsem si chtěl koupit už dlouho a tak jsem si koupil Bamboo. Chci se s vámi podělit o informace, jak ho zprovoznit v linuxu (Ubuntu), co funguje a co ne.
  • Debian-linux.cz opět běží a vydává

    Po nějaké době nečinnosti se opět rozjíždí Debian-linux.cz. Najdete na něm opět všechny důležité novinky týkající se Debianu. Svůj server Debian-linux.cz jsem spustil v lednu roku 2008, protože jsem měl pocit (a pořád mám), že se Debianu nevěnuje dostatečná pozornost, přestože to je jedna z nejpoužívanějších serverových distribucí nejen u nás v Česku.
    10. 10. 2011 11:26 (aktualizováno)
  • Beauty of the IE9 Web

    Reklamy na webové prohlížeče si nenechám ujít. Když tak vzpomínám, asi nejvíc překvapení i rozpaků mám z reklam na Internet Explorer, hlavně proto, že se s každou verzí kompletně mění jejich styl i zaměření. Nedovedu si představit větší skok od melodické a roztomilé reklamy na IE7 po nechutnou a drsnou reklamu na IE8, ve které se zvrací (obě dvě jsou opravdu oficiálními reklamami od Microsoftu).
    14. 10. 2010 10:23 (aktualizováno)
  • Jsem smolař roku

    Obvykle se mi to stávalo u produktů denní potřeby. Oblíbil jsem si nějaký konkrétní produkt (třeba jogurt či nápoj) a výrobce ho přestal vyrábět s odkazem na malý zájem či prostě proto, že zkrachoval. V posledních dnech mne to postihlo u software a to celkem dvakrát. Jen drobná ukázka – docela jsem si svého času oblíbil nápoj Coca Cola Blák. Jenže už ho nekoupíte, protože je výrobce přestal vyrábět.  Začal jsem také používat redakční systém Mambo, který se po čase přeměnil na Joomlu…
    11. 10. 2010 9:56
  • Ako "kríza" zmenila spam...

    Nemôžem si pomôcť, ale začal som nenávidieť taký veľmi špecifický typ spamu. Niečo typu „lotéria Unicef – vyhrali ste miliardu USD. Pošlite svoje údaje.“ Doslovne niečo takéto, jedna alebo dve vety. Už žiadne veľké informácie, len suché skonštatovanie. Tie spamy predtým, kde bolo viac textu, sa mi zdali o niečo viac zaujímavé… to lúštenie po automatickom preklade do slovenčiny alebo češtiny jednoducho stojí za to.
  • Super prohlížeč

    Dostal se mi do ruky časopis Computer 18/10 a na obálce se píše o článku, který je uvnitř. Má to být souhrnný článek, který začátečníkům osvětlí něco ze světa prohlížečů internetu. Neměl jsem nic na práci a tak jsem se do článku začetl. Dozvěděl jsem se zajímavou informaci. Článek se jmenuje Surfujte s vervou, napsal jej Pavel Nygrýn a začíná na straně 8. Nejdříve najdete stránku textu, kde jsou v krátkosti zmíněny všechny prohlížeče, o kterých se  bude v článku mluvit…
    7. 10. 2010 13:05
  • Zend Framework

    Zend Framework je řešení pro ty, kteří chtějí zlepšovat kvalitu práce, mít jasnou představu, jak zorganizovat svůj kód a jak zajistit, že framework, který vyberou, bude podporovaný ještě řadu let. Zend Framework má co nabídnout i firmám – zrychlí se zaškolování zaměstnanců, projekty se stanou rázem podobnější, takže se zlepší znovupoužitelnost kódu.
    12. 12. 2011 15:21 (aktualizováno)
  • Blíží se datum kulatosti života, vesmíru a vůbec

    Tuto neděli bude obzvláště kulaté datum. 10.10.10. Jinak řečeno desetdesetdeset. Nebo ještě lépe: jednanulajednanulajednanula. Navíc po převedení do desítkové soustavy dostanete číslo 42. Kulatá data se odjakživa slavila. Podle toho, co říkáte na twitteru má už řada lidí připravený plán. Někteří budou fotografovat, jiní se vezmou, další budou instalovat Ubuntu 10.10 a někteří uspořádají speciální sraz – kdy? Přeci v 10:10.
    4. 10. 2010 10:31 (aktualizováno)
  • Přinese Storify revoluci v publikování?

    Možná je to náhoda, ale za poslední měsíc jsem začal používat dvě publikační služby, které mě hned od začátku nadchly. U té první jsem konečně objevil způsob psaní textů, který mi vyhovuje. Zmíním se o ní určitě někdy příště, takže vydržte. Zatím jen napovím, že svých výhod dosahuje odstraněním 99 % toho, co všechny ostatní služby a blogy a editory obsahují. Dokonalost sama!
    28. 9. 2010 23:37 (aktualizováno)