Hlavní navigace

Jeden den v zemi Kanban

13. 2. 2011 0:26 Petr Šabata

Když jsem se rozhlížel, co bych si tak načetl o Scrumu, prolétl jsem článek na Zdrojáku, abych pak pokračoval do cizojazyčných vod. Vcelku záhy jsem narazil na knihu Scrum and XP from Trenches od Henrika Kniberga. Publikace popisuje konkrétní  implementaci Scrumu v jedné švédské firmě. Čtivou formou protáhne člověka jednotlivými prvky metodologie, aby ho na konci vyplivla s povšechnou představou o čem ten Scrum může být.

Po té, co jsem se při čtení po několikáté rozesmál, což se mi běžně nestává, musel jsem ocenit autorův humor a vydal jsem se rozhlédnout, kdo že je ten seveřan zač. Při procházení jeho blogu jsem pak narazil na komiks One day in Kanban land, který jsem s autorovým svolením přeložil.

Pro ty, kteří, stejně jako já donedávna, netuší, co je to Kanban, přidávám superkrátký výcuc z Henrikovy druhé knihy Kanban and Scrum s podtitulem „making the most of both”.

Tedy, Kanban je v první řadě systém řízení, jehož implementace se liší podle aktuální potřeby. V oblasti softwarového vývoje je postaven kolem vizualizace průběhu práce, omezení paralelních činností (v komiksu je toto označeno jako „limit Kanban”, běžněji se lze asi setkat se zkratkou WIP neboli Work In Progress) a sledování doby nutné ke splnění jednotlivých požadavků ve snaze optimalizovat pracovní proces.

Ať se komiks líbí.

Jeden den v zemi Kanban

Sdílet