Hlavní navigace

Tetování na Perníku

18. 2. 2011 13:46 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Má záliba ve zvláštních, ale logických titulcích pokračuje. Jen jsem chtěl říci, že jsem svůj telefon HTC Tattoo s OS Android povýšil na verzi 2.3 alias Gingerbread. I když výrobce oficiálně tvrdí, že to není možné. Možné to je, protože už skoro 2 měsíce takto „vytúněný“ telefon používám. A navíc je to pod hlavičkou projektu CyanogenMod.

Projekt CyanogenMod je upravený firmware pro mnohá zařízení. Pokud jste nespokojení s verzí Androida, kterou vybavil váš telefon výrobce a máte dost odvahy, můžete si zkusit váš přístroj upravit.   Mně konkrétně k tomu motivoval výrobce telefonu HTC Tattoo, který osadil telefon firmware založeném na Androidu 1.6. Používat se tento telefon určitě dá a i já jsem půl roku takto telefon používal. Jenže pak se začnete zabývat tím, jaké aplikace jsou k dispozici a jaké mají požadavky a zjistíte, že verze 1.6 je z jkejich pohledu již skoro nepodporovaná verze a že by to chtěo nějak změnit. Mnoho pokoročilých uživatelů napsalo e-mail na výrobce s dotazem, zda upgrade na vyšší verzi bude či nebude. Navzdroy několika slibům je dnes situace taková, že HTC Tattoo je vlastně pohřben a upgrade se nikdo už asi nedočká. oficiálně je to proto, protože HW telefonu je málo výkonný na novější verzi, neoficiálně jde o peníze. Výrobce patrně drží linii : „Chceš novější verzi Androida? Kup si nový telefon!“

Naštěstí existují uživatelé, kteří se vyžívají v tom, že je baví upravovat mobilní telefon.  Najdete je na „odborných“ webech jako je např. www.xda-developers.com. A tak i Tattoo dnes může pohánět OS Android řady 2.x. Docela vyčerpávající seznam upravených ROM najdete např. zde. Schválně si všimněte, kolik z nich je postaveno na řadě 2. Já jsem jich k dnešnímu dni napočetl 12.

Jak jsem již dával vědět, začal jsem tím, že jsem telefon upravil ROMkou založenou na FroYo (Andorid 2.2). Ihned jsem zaregistroval docela velký nárůst výkonu a zrychlení odezvy. Taktéž se mi otevřelo větší množství aplikací dostupných na Android marketu. Protože však tyto neoficiální ROMky nemají podporu výrobců, stává se, že ne všechen HW telefonu funguje jak má. V případě Tattoo je problém s FM rádiem a foťákem. Rádio jsem nikdy nepoužil a foťák také ne. Jenže skenování čárových kódů by se někdy hodilo. Původní FroYo ROM vyvíjel vývojář jménem KalimochoAz. jeho ROM byla založena na CyanogenMod 6.1 a ze všech dostupných ROM došla nejdál v „ovládnutí“ foťáku. Vypadalo to velmi nadějně, ale pak se vývoj zastavil.

Vůbec jsem si totiž ze začátku nevšiml, že KalimochoAz se jen přesunul o větev výše a vytvořil novou ROM založenou na verzi Androidu 2.3, kde provádí své kejkle s foťákem dále. A navíc všem připravil překvapení v podobě přechodu na CyanogenMod 7.0 a zároveň na provedení změn ve vývoji tak, aby se jeho ROM stala oficiálním portem CyanogenMod (jsou dána závazná pravidla týkající se vývoje a implementace na jednotlivé přístroje, „oficiální“ porty musí splňovat jistá standardní kriteria). Máte tak větší jistotu, že daná ROM nebude nějaká „divoká“ verze posílající vaše data kamsi a komusi. Po chvíli váhaní jsem kapituloval a přehrál tuto novější verzi.

Nakonec to ani nebyl takový velký šok, vše docela dobře funguje. Práce na fungujícím foťáku pěkně pokračují a vypadá to, že brzy bude vše hotovo. Osobně jsem velmi mile překvapen, jak se telefon chová a jak je jeho ovládání příjemné. A stále musím mít na paměti, že je to skutečný, pravý a nefalšovaný lowend této kategorie. Když to tak procházím, nacpal jsem do všemožných aplikací pro něj asi 50 USD. Telefon je pro mne pracovní nástroj a dokáže mi práci ulehčit, navíc je to první zařízení, na kterém občas brouzdám na internetu a hledám potřebné informace. Ať už to jsou zprávy nebo upřesňující informace pro mou práci. Navíc jsem si jaksi zvyknul na jízdní řád, který je k dispozici pořád a stále aktuální. A neřeším ani samostatný MP3 přehrávač či čtečku knih. No tu čtečku bych asi samostatnou chtěl, ale pořád se nějak nemůžu rozhodnout kterou.

Každopádně pokud chcete svůj stávající telefon HTC Tattoo oživit, protože vás trochu štve „omšelost“ jeho OS nebo uvažujete o svém prvním zařízení s OS Android a nechcete vydávat moc peněz, zkuste HTC Tattoo a přehrajte mu OS. Vím, že to není pro každého, ale pokud se odhodláte, zjistíte, že to má jen samé výhody. Nechtěl jsem tomu věřit, ale je to tak.

A teď jen suchý výčet :

Zmiňovanou ROMku najdete zde nebo  zde.

Návod je třeba zde.

No a taky varuju, že pokud nemáte dostatek zkušeností (nebo odvahy), radši to nedělejte. Telefon můžete nenávratně poškodit.

Sdílet