Hlavní navigace

Linuxová distribuce Lubuntu – opravdové odlehčení

18. 2. 2011 15:01 Pavel Chalupa

Začalo to sháněním odlehčené linuxové distribuce na vpravdě historický stroj…

Sháněl jsem minimalistickou, ale přesto aktuální distribuci, která by byla pohodlným desktopem. Na desktopu jsem jako svůj jediný a hlavní systém měl OpenSUSE. Kvůli provozování online poradny jsem zjistil, že jestli někdo chce radit s Linuxem, tak chce poradit většinou s nějakou variantou Ubuntu. Dřív jsem tu na Ubuntu „nadával“ z „ideologických“ důvodů, ale Lubuntu mě nadchlo svou jednoduchostí. (Na klasické Ubuntu s Gnome jsem nikdy na chuť stejnak nepřišel).

Hlavním kritériem byl nedostatek RAM. Lubuntu po startu zabírá v paměti zhruba 100MB a něco je potřeba na aplikace. Volba byla taky ovlivněna tím, že jsem chtěl mít k dispozici maximální množství softwaru a mít k dispozici celou softwarovou základnu hotových balíčků… v tomto případě je to jednoznačná volba na kompatibilitu s Ubuntu.

Po úspěšné instalaci na starý desktop, jsem zkusil instalaci k manželce na notebook, kde jsem se snažil o to, aby ten notebook trochu ožil co se týká rychlosti. Manželka je dodnes nadšená, že má jednoduchý systém, ve kterém se kompletně vyzná a je přehledný.

Svůj pracovní desktop jsem nechal nakonec, i když jsem zpočátku vůbec netušil, že přejdu z OpenSUSE na Lubuntu. Ale stalo se. Zalíbila se mi ta jednoduchost a rychlost. Kupodivu i když jsem se nevzdal Kmailu z KDE, tak jsem nadšený, že ten samý software může být na stejném hardware výrazně svižnější, když se nepoužívají omalovánky z KDE, ale je použit jiný manažer – v tomto případě defaultní Openbox.

Základní vzhled je rozložením podobný jako kdysi byly Windows 98. Pro běžné nezkušené uživatele je tohle rozložení ideální a přehledné už od první chvíle.

Použil jsem verzi 10.04 LTS, která po instalaci vypadá zhruba tak jak je na fotce. Dělat více fotek nemá smysl, aplikace jsou všude stejné. Instalace nových věcí přes Synaptic PM… ale tohle všechno už znáte z jiných verzí Ubuntu.

Jedinou postřehnutelnou nevýhodou je 2D ovladač ve spolupráci s Flashem při přehrávání videa – jde přehrávat pouze jako součást webové stránky a nelze roztáhnout přes celou obrazovku – jednoduše „to nestíhá“. Ale to je spíš problém Flashe na Linuxu obecně. Jinak přehrávání MPEG4 videa přes celou obrazovku ve VLC je zcela bez problémů.

Já od desktopového systému moc nevyžaduju, někdo třeba vyžaduje víc. Mě ale zajímají jednotlivé aplikace, které chci používat… a hlavně: aby mě systém ničím neobtěžoval a nezpomaloval celé PC a nejlépe, abych o něm vůbec nevěděl, protože mě vlastně vůbec nezajímá, co je vespod… chci používat aplikace.

Sdílet