Hlavní navigace

Drobty ze stolu

23. 2. 2011 11:46 Svatopluk Vít

V tomto zápisku najdete několik spolu vzájemně nesouvisejících témat, ale není možno z nich vytvořit regulérní zápisek. Jsou to takové minifejetony. Najdete zde něco z „ulicesloví“, něco o pokročilém hackování telefonů a o tom, jak jako výrobce mobilních zařízení ušetřit.

Profesionální deformace

Jednou z největších událostí poslední doby spojené s mou osobou je stěhování. Přestěhovali jsme se z jedné klidné čtvrti do ještě klidnější čtvrti. Do práce jezdím každý den buď vlakem nebo když vezu dceru do školky, tak autobusem. Protože autobus na své cestě vyjíždí z menší boční silnice na silnici hlavní, která zvláště v ranních hodinách bývá někdy ucpaná (vlak je fakt o dost lepší), provozuji zvláštní sport – pozoruji své okolí tj. názvy ulic, vývěsní štíty. Zatím nemám fotodokumentaci, ale destička s názvem firmy „Čumrda a syn“ je opravdu dost dobrá.

No a pak taky jezdím kolem ulice, která nezasvěcenému nic neřekne. Nebudu se smát, nebudu to komentovat, přidám jen obrázek z mapového serveru.

Když jsem jel poprvé kolem, moc jsem se smál. Okolí nevědělo proč. Jedná se o komplex bytových domů, kde je vstupní brána a vjezd jen na povolení. Navíc byty zde určitě nepatří k nejlevnějším. Opravdu symbolické. Chcete-li GPS souřadnice, zkuste Loc: 50°1'47.87"N, 14°36'27.216"E

O hackování učeně

Když jezdím tím autobusem, je jasné, že v něm jezdí i školní mládež. V naší městské části je jen první stupeň, na druhý se dojíždí zhruba o dva kilometry dál. Když jezdíte pravidelně všimnete si, co mezi dětmi letí, jak se baví apod. A minule jsem seděl a nemohl jsem nevyslechnout hovor dvou tak asi dvánáctiletých hochů. Jeden měl evidentně iPhone a patrně s jailbrakem. Bavili se o tom, jaké hrají nejnovější hry a jak se k nim dostat. A návod je celkem jednoduchý. Stačí, když se iPhone „hackuje“ (ano vyslovoval to takto). Je to strašně složité a může dojít ke zničení telefonu, když se to neumí. To se člověk přihlásí na nějakou stránku, zaregistruje se aby mohl stahovat a stáhne příslušný soubor. Pak se to spustí a mačká tlačítko Next, sem tam se zadají nějaké informace. A pak už to je. A od té chvíle už můžete se svým telefonem dělat, co chcete.

On má iPhone i děda a ten chlapec samozřejmě začínal tím, že hackoval dědův telefon, co kdyby se to nepovedlo. On by to děda odnesl do servisu a tam by mu to kdyžtak opravili. On ten telefon neumí pořádně používat, takže by to bylo OK. Například dotyčného seřval, že mu nainstaloval nějaký update. On totiž, když si pustil telefon, se mu tam objevoval dotaz na instalaci a děda pořád mačkal ne. Takže mu samozřejmě navolil, že ano…

Dotaz ve fóru

Začnu volnou parafrází – majitel telefonu HTC Tattoo vznesl na fóru věnovaném Androidu dotaz. Nefunguje mi 3G co s tím? Ihned se objevila otázka. Jsi z Indie? Odpověď zněla že ano, ale jak to s tím souvisí? Více, než byste si mysleli. HTC totiž na indický trh dodává speciální upravené telefony HTC Tattoo bez 3G modulu, ale nikomu to neříká. Poznáte to podle toho, že v informacích o telefonu je v položce „Verze základního pásma“ uveden kód 13G, máte indickou verzi bez 3G. Takže pozor při nákupech telefonů z druhé ruky s podezřelým původem. Z Indie to do ČR není zase až tak daleko. A pak můžete být zklamáni.

Pak už se jen spoekuluje, co vedlo HTC k tomu, že dělá verzi bez 3g a nikde to moc neprezentuje. Vážně je tato verze telefonu o tolik levnější? Nebo to bylo na objednávku místních (tedy indických) operátorů, aby byl telefon co nejlevnější? Nepomohlo ani přehrání OS, vypadá to, že je to skutečně záležitost HW. V podstatě to připomíná můj příspěvek o Dynavix navigaci v rámci tzv. Mountfield edition.

Sdílet