Hlavní navigace

Blogy

  • Jak otevírat přílohy ve formátu winmail.dat

    Dostal se ke mně zase po dlouhé době mail s přílohou winmail.dat. V Linuxu s ním bývá obvykle problém, protože tento outlookovský formát je uzavřený. Poradím vám, jak na něj. Tchyně byla pozvána na oslavu narozenin jednoho známého a v mailu jí přišly podrobnosti (kam přijet, co se tam bude jíst a podobně). Ale přišlo jí to v příloze winmail.dat. Jedná se o přílohu ve formátu Transport Neutral Encapsulation Format, což je proprietární microsoftí formát, který odesílá Outlook a Exchange Server…
    22. 11. 2010 18:48 (aktualizováno)
  • Jakub Nešetřil: Hackathon doporučuji nejen programátorům, ale i firmám a univerzitám

    Posledně Jakub Nešetřil popisoval význam hackathonů pro vývojáře. Zmínil se také o mezinárovním hackathonu NodeKnockout, a přidal tipy těm, kdo by chtěli nějaký hackathon vyhrát. Více si můžete přečíst v minulé části rozhovoru. Dnes se zaměříme na hackathony ve firemním a univerzitním prostředí. Jakube, existují hackathony, které se odehrávají jen uvnitř firmy. Slyšel jsi o nich? Jaký to má význam? (Pozn.: Vysvětlení, co je to hackathon najdete v první části rozhovoru.)
    9. 11. 2010 10:07 (aktualizováno)
  • Hackathon je jako bezpečný sex. (Programátorské) požitky bez následků.

    Jakub Nešetřil se nedávno s kolegy účastnil celosvětového hackathonu a vyhrál. Já jsem Jakuba na tohle téma vyzpovídal. Co jsou hackathony zač? Proč se jich vůbec účastnit? Co vám osobně mohou přinést? A také jsem zjišťoval tipy pro ty, kdo by chtěli takový hackathon zkusit vyhrát. Jakube, nedávno ses zúčastnil velkého mezinárodního hackathonu, o co se jednalo?
    9. 11. 2010 10:22 (aktualizováno)
  • Zpropadené CSV

    Při čtení denních zpráv jsem se zarazil, když jsem narazil na titulek, který říkal něco o tom, že ředitelé škol mají problém s otevřením výsledků „Maturit nanečisto“. Samozřejmě, že mne to profesně zajímalo. A musel jsem se smát. Jak amatérismu redaktora, který článek psal, tak i amatérismu těch, kteří měli dokument otevřít.
  • Praktické problémy s IPv6, část třetí

    Od napsání předchozích epizod se na poli českého IPv6 udála zásadní událost. Servery společnosti Internet Info, včetně tohoto blogu, jsou přístupné přes IPv6. Že jste si ani nevšimli? Tak to má být. Zřejmě to s těmi problémy kolem IPv6 není tak žhavé… I přesto si dovolím dokončit několik kapitol o problémech s tímto protokolem.
    10. 12. 2010 7:23 (aktualizováno)
  • Chuck Norris v české reklamě

    Několik známých se mě v poslední době ptalo, jestli jsem v televizi viděl nové reklamy s Chuckem Norrisem. Jsou velmi povedené, podívejte se. Na televizi se dívám velmi málo a když už, tak velmi selektivně – na rekordér si nahraju jeden pořad, na ten se podívám a tím to zase na měsíc končí. Ale několik lidí mě upozornilo na reklamy s Chuckem Norrisem, takže jsem si je našel na webu a musím říct, že mě hodně pobavily. T-Mobile se skutečně překonal a zasadil Chucka do běžné české domácnosti…
    2. 11. 2010 10:17
  • Čím si vyzkoušet IPv6?

    Minulý týden jsem se zabýval rozchozením IPv6 v domácí síti pomocí 6to4. Povedlo se a já jsem hledal způsoby, jak to zkontrolovat pomocí různých webových testů. Mimochodem o 6to4 si můžete přečíst v našem článku a uchodil jsem si to na WRT routeru, takže mi to teď krásně chodí v celé síti. Abych to prověřil, hledal jsem a našel několik různých testíků. Podělím se s vámi o seznam a krátkou charakteristiku.
    3. 2. 2011 9:53 (aktualizováno)
  • MyPhoneExplorer - správa Androidu pod Linuxem s asistencí Windows

    Začátkem října vyšla nová verze MyPhoneExplorer (freeware) pro správu mobilních telefonů a zároveň vyšel i klient pro telefony se systémem Android.  Kromě zálohy kontaktů, SMS a kalendáře můžeme tyto v pěkném intuitivním prostředí vše pohodlně ovládat z počítače, dále máme přístup k obsahu karty, vnitřní paměti telefonu i seznamu nainstalovaných aplikací či ke stavu baterie. Nová verze podporuje přenos dat přes wifi.
  • Ubuntu font i v prohlížeči

    Pokud se vám líbí nový Ubuntu font, možná jste si říkali, jestli by nebylo možné jej využít i při prohlížení webů. Je to jednoduché a funguje to. Jednou z nejhezčích novinek čerstvého Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat, kterou jsem ocenil i já debianista, je nový Ubuntu font. Musím uznat, že se moc povedl a tak jsem si ho přidal i do Debianu. V Meerkatu se s ním potkáte na každém rohu včetně menu, nabídky v aplikacích a podobně.
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Když vás lajkují, že vás vlastní máma nepozná

    Tlačítko Facebook Like aneb „lajkovací tlačítko“ se během půl roku stalo běžnou součástí velké části internetu.  A s ním se objevila otázka: Kde a co uživatelé na vašem webu „lajkují“? Facebook nabízí jednoduchý monitorovací nástroj a sledovací widgety. Pokud se ale nechcete zabývat žádným nastavováním a chcete jen vidět rychlý přehled, připravil jsem pro vás jednoduchý nástroj.
    5. 2. 2011 17:34 (aktualizováno)