Hlavní navigace

Blogy

  • Zavedení Google Apps do firmy

    Cílem školení je provést účastníky jednotlivými kroky zavedení Google Apps na vlastní doménu a seznámit je se základy administrace, aby byli schopni Google Apps sami udržovat a rozvíjet dle potřeb. Účástníci se také dozví, jak používat základní služby v balíku Google Apps (Gmail, Kalendář, Dokumenty a Weby Google) a jaké jsou možnosti jejich využití ve firmě.
    11. 11. 2011 16:21 (aktualizováno)
  • Za všechny hry, co jsem kdy ukradl

    Když se u nás na začátku 90. let začaly šířit všemožné 286 a jejich následovníci, byl běžný způsob získání programového vybavení pochod s balíčkem disket k obdařenějšímu kamarádovi. Pokud šlo o něco většího, nebylo výjimkou, že si člověk cestu ještě ze dvakrát zopakoval, aby nahradil části archivu, které cestu na magnetickém médiu nepřežily.
    13. 8. 2011 11:10 (aktualizováno)
  • Linuxi, u Tutatise, funguj!

    Možná je to tím, že jsem lama. Možná je to tím, že jsem drsnej chlapík, který prostě přitahuje problémy. Nebo je naopak rád řeším, tak si je nevědomky uměle vytvářím. Ať už je za tím cokoliv, začíná mě to pěkně … Penetration První distribuce byla Gentoo. Instaloval jsem ji týden. Pravda, nebylo to možná pro začátek nejlepší, ale chtěl jsem do toho proniknout. A trochu se to i povedlo (hlavně jsem poznal links a adom)…
    12. 8. 2011 11:22 (aktualizováno)
  • TaskWarrior - lightweight todo manager

    PS: Nejdříve jsem tento post chtěl pojmenovat pěkně česky – „TaskWarrior alias úkolníček“, ale znělo to jaksi divně… Stalo se vám už někdy, že jste celé dopoledne strávili nad tříděním úkolů, přiřazováním priorit, deadlinů, tagů a dalších vymožeností? Pokud jste byli se svým výsledkem spokojeni, tak vás tato aplikace zajímat nebude, ale mě vždycky přišlo, že kdybych ten čas věnoval samotnému řešení úkolů, nemusel jsem nejméně polovinu psát.
  • Skoroplagiát

    Jel jsem dnes metrem a do očí mi padl reklamní leták na novou loterii. Ani jsem nevěděl proč, ale užasle jsem na ní zíral. A pak jsem to pochopil. Tvůrce reklamní kampaně společnosti Fortuna jen „projevil“ mnoho invence a zcela zjevně se inspiroval jednou jinou konkrétní reklamní kampaní firmy z oblasti IT.
    9. 8. 2011 20:34
  • Život v rozšířené realitě

    Tak trochu prázdninové téma, ke kterému mě inspirovala náhodně objevená aplikace v Android Marketu s názvem Satellite AR, která vám ukáže, jaké satelity vám létají nad hlavou. Praktické využití téměř nulové, snad „jen“ ke vzdělávacím účelům, ale spíše na hraní. Vypadá to pěkně a prima je propojení na informace o vámi vybraném satelitu na webu.
  • Čo by mal zvládať bežný Franta?

    Často sa stretávam s pojmami ako „začiatočník“ alebo „ja som iba používateľ a mne to stačí“. Čo to ale znamená? Priznám sa, že naozaj neviem, čo to taký ten začiatočník vie a čo nie. Nájdu sa ľudia, ktorí začínajú napríklad s Linuxom, robia s tým 3 mesiace a už vedia toho naozaj veľa. Iní sú začiatočníci niekedy od roku 1992, ktorí nedokážu s počítačom naozaj nič.
    4. 8. 2011 10:51 (aktualizováno)
  • Podsvícená klávesnice Speed Link SL-6453

    Koupil jsem si tuhle klávesnici s nadějí, že snad konečně uvidím na písmenka i při úplné tmě, neb Linuxová konzole v textovém režimu (bílé písmo na černém pozadí) mi nijak extrémně nesvítí a monitor tudíž na osvětlení kláves nestačí. Nicméně mé nadšení poměrně prudce opadlo. První zádrhel byl, když klávesnice odmítala naprosto fungovat po zapojení do KVM switche. Oficiální důvod? KVM switch prý poskytuje jen 100mA, zatímco klávesnice potřebuje 120mA…
    3. 8. 2011 15:11
  • Spammeři jsou zase mazanější

    E-mailové schránky českých uživatelů byly v posledních dnech pod útokem cílené kampaně spamů, přesněji tedy spíše scamů. Cílem tentokrát bylo nalákat uživatele na podvodnou službu GSMlocator, nabízející údajné zjištění polohy mobilního telefonu na základě telefonního čísla. Jako u každého scamu podfukář vytvoří u oběti dojem, že je všechno v naprostém pořádku a k získání polohy zbývá poslední drobný krůček – test pro vyloučení robotů. Ten se neprovádí pomocí opisování obrázku, ale posláním SMS.
    2. 8. 2011 22:56
  • Hoffmanův Podcast

    Ivan Hoffman se do mého povědomí zapsal především jako autor ranní poznámky ČRo 1 – Radiožurnálu. Když byl v roce 2008 Barborou Tachecí odejit, velice rychle se s podobným formátem uchytil u společnosti Vltava-Labe-Press, která vydává regionální deníky. Sloupek 300 slov na aktuální téma vychází kromě černotisku také ve webové podobě a snad z nostalgie k radiožurnálu dokonce i ve zvukové podobě s charakteristikým autorským projevem.
    31. 7. 2011 11:05 (aktualizováno)