Hlavní navigace

Jak tisknout z Androidu

17. 11. 2011 14:27 Jan Kulhánek

Předem musím napsat, že zatím nemám tablet, takže mé zkušenosti vycházejí z mobilní verze Android 2.3, která nativně tisk nepodporuje, je třeba vybrat si z nabídky třetích stran. Uvítám, pokud se podělíte o zkušenosti z trojkové (či čtyřkové) verze.

Pro tisk textového či grafického obsahu přímo z telefonu jsem objevil tři druhy řešení:

  • Software od konkrétního výrobce tiskárny – v Marketu jsem našel podporu tisku pro HP, Samsung, Epson, Canon, Lexmark
  • Univerzální tiskový software s ovladači pro velkou řadu tiskáren od různých výrobců
  • Software, využívající k tisku z mobilního zařízení službu Google Cloud Print

K realizaci je třeba mít kromě mobilního zařízení s Androidem také tiskárnu, zapojenou v síti, nejjednodušší je, pokud má svůj vlastní tiskový router. Vzhledem k využití mobility je vhodné používat síť přes wifi (jsou možnosti jak se připojit pomocí bluetooth nebo dokonce kabelem, no ale…).

Software pro konkrétní značku tiskárny (výrobce)

V práci mám Samsung scx3200, připojenou přes vestavěné wifi, nainstaloval jsem si tedy Samsung MobilePrint. Autodetekce tiskárny na jedničku během vteřiny, tisk bez chyb, v nabídce je i snadné použití telefonu jako scanneru s následným tiskem, je to zdarma – ale nedá se tisknout všechno, pouze to, co aplikace nabízí. To je první nevýhoda, druhá je potenciální, pokud mám různé tiskárny na různých místech, budu potřebovat různé aplikace.

Univerzální software pro tisk

Asi nejlevnější varianta v podobě PrintBot (je i verze zdarma, ale kvůli omezením prakticky nepoužitelná) se mi nelíbila, navíc jsem tu nenašel svou tiskárnu. Naopak co do funkcionality se mi líbil program  PrinterShare (podpora velkého množství tiskáren, přehledné prostředí, větší nabídka tisku), ale pro wifi tiskárnu musíte zakoupit placenou verzi a platit 243 Kč se mi opravdu nechce. Výhody jasné – jedno prostředí pro více tiskáren, kdo chce tisknout často, koupí si možná i předražený PrinterShare. Nevýhodou je cena.

Tisk přes Google Cloud Print

Pochopil jsem, že jde o cloudového zprávce tisku, skrze kterého je možné po síti posílat data do námi přednastavené tiskárny. Tiskárna může být připojena k počítači s nainstalovaným prohlížečem Chrome, může být v síti samostatně nebo může být cloud print ready, takže je připojena přímo na web. Nastavení je celkem snané, jednoduchý návod zde.

Vyzkoušel jsem i tuto variantu, můj Samsung jsem pomocí Chrome připojil pomocí autodetekce hravě, z Markteru pak stáhl jednu z mnoha aplikací – Cloud Print. Program je zdarma, prostředí je přehledné a jako řada programů v této kategorii je zdarma. Co jsem opravdu ocenil, je přidání aplikace do nabídky možností při sdílení dat. Tím chci říct, že pokud nějaký software nabízí možnost sdílení, výběrem Cloud Print můžeme obsah tisknout. Nebo jste v nějakém programu v Androidu našli přímo položku Tisk?

Sdílet