Hlavní navigace

Témata označená nálepkou klávesnice

  • Ruční vložení Unicode znaku pomocí kódu

    Krátký zápisek o tom, jak vkládat speciální znaky pomocí kódů z klávesnice. Za dávných dřevních dob jsme v DOSu zadávali speciální znaky tak, že jsme stiskni ALT a namačkali k němu ASCII kód znaku. Co jsme se takhle namalovali rámečků v BASICu. Dokonce si pamatuji na to, že se dal udělat dvoubajtový .com soubor, který restartoval počítač. Stačilo do něj vložit kódy 205 a 25. Fungovalo to spolehlivě na i na Windows 95.
    18. 11. 2011 16:27 (aktualizováno)
  • Klávesnice: koho tohle napadlo?

    Klávesnice je obvykle nepodstatná stokorunová záležitost, ale její významná funkce je, aby se na ní dobře psalo. Nevím jak je to dlouho, ale od určité doby se rozmohly klávesnice s plochými klávesami u notebooků (i netbooků). Podle nabídek eshopů jsou to běžné levné notebooky. Klávesy jsou jako beztvaré kostky bez průhybu pro bříško prstu.
  • Jak psát české uvozovky?

    Docela často se na internetu objevuje otázka, jak v Linuxu psát české uvozovky. Nejde to přímo, ale jednoduchou úpravu zvládne každý. Žijeme v době UTF-8, takže vůbec není problém napsat do textu speciální znaky všeho druhu. Občas (jako třeba v nadpisu mého minulého blogpostu) potřebujeme napsat české uvozovky. To jsou ty, které vypadají jako 99 a 66, tedy „uvozovky“.
    10. 10. 2011 11:23 (aktualizováno)