Hlavní navigace

Dvě rozšíření pro Firefox, která mi pomohla

26. 10. 2011 10:31 (aktualizováno) Petr Krčmář

Náhodou jsem v krátkém sledu řešil dva různé problémy a náhodou jsem je vyřešil dvěma univerzálními rozšířeními do Firefoxu. Podělím se s vámi o oba příběhy a samozřejmě i o odkazy.

Řešil jsem dva různé problémy, ale oba mi pomohla vyřešit šikovná rozšíření do Firefoxu. Sice pro běžnou denní práci používám Chrome, ale Firefox pořád mám a zejména kvůli ohromné hromadě různých rozšíření, která pro něj existují, ho občas použiji. Tahle dvě, o kterých bude řeč, mě příjemně překvapila svou univerzálností. Určitě se mi ještě budou hodit.

Příběh první: spam v blozích

našem blogovacím systému přibývalo spamu. Přestože jsme na některých z nich nasadili Akismet, bylo tu hodně takových, kde si jej uživatele sami neaktivovali. Zejména u starších a už neaktivních blogů to byl velký problém. Ten jste mohli vnímat zejména na titulní straně blogů, kde byly mezi „nejdiskutovanějšími“ staré články s několika stovkami až tisíci komentářů – samozřejmě spamových.

Spamy se dají v redakčním systému (WordPressu) samozřejmě smazat, ale je to šílená práce, kdy musíte v seznamu označit jednotlivé komentáře, přepnout roletku na správnou akci a kliknout na tlačítko. To ve chvíli, kdy máte pod každým blogem stovky stránek spamových komentářů ručně udělat prostě nejde. Poohlédl jsem se tedy po rozšíření a našel jsem ho: iMacros for Firefox.

Použití je jednoduché a naprosto intuitivní. Nemusel jsem číst žádný návod. Na lištu si přidáte tlačítko, které vám otevře postranní panel rozšíření. V něm jsou záložky Record a Play. Jako první vás samozřejmě zajímá nahrávání:

To spustíte a provedete si akce, které potřebujete. V postranním panelu vidíte, jak si iMacros ukládá jednotlivé kroky. Jakmile jste hotovi, vypnete nahrávání a automaticky se vám tím vytvoří nové makro, které se objeví v seznamu maker. Pak přepnete do záložky Play a spustíte si ho.

Makro je možné pouštět jednorázově nebo jej libovolně opakovat, což je právě to, co jsem použil. Podíval jsem se na počet stránek se spamem a nechal jsem makro „označ vše, vyber smazání a prověď“ provádět tolikrát, kolik bylo třeba. Přitom jsem mohl dělat něco jiného a spam byl promazáván automaticky. Parádní věc, která se dá použít v mnoha různých situacích, kdy potřebujete mechanicky něco mnohokrát zopakovat.

Poznámka: možná vás napadlo, že jsem mohl spamy smazat v databázi. Nemám tam ale přístup a naši vývojáři jsou zaneprázdnění chlapíci a než by se k promazání dostali, trvalo by to. Takhle jsem to měl za pár minut hotové a bez námahy.

Příběh druhý: jízdenky

Na návštěvu k nám má přijet moje máma. Rozhodl jsem se, že jí z cesty přes republiku udělám trochu zážitek a pošlu ji Žlutým vlakem. Z hlediska cestování je tu ale problém, protože to bude v exponované době kolem svátku, takže místa ve vlaku jsou už obsazená. Týden předem jsme neměli možnost koupit lístek ani v jednom směru.

Poznámka: Míval jsem kdysi napsaný skript, který uměl jízdenky hlídat, ale protože se weby Student Agency neustále mění, musel jsem přizpůsobovat i skript a přestalo mě to bavit. Dnes je tedy beznadějně zastaralý a já už ho nechci (a ani nemusím, viz další text) udržovat.

Pomohlo opět rozšíření, tentokrát s výmluvným jménem Check4Change. Opět se používá naprosto jednoduše a intuitivně. Stačí na stránce označit hlídaný text, klepnout pravým myšítkem a v kontextovém menu máte novou položku. Pod ní jsou časové intervaly, ve kterých má rozšíření hlídat změny.

Po nastaveném intervalu je stránka znovu načtena a rozšíření se podívá, jestli v označené oblasti došlo ke změně. Pokud ano, ozve se. Je možné nastavit několik způsobů notifikace, já jsem použil zvukovou a bublinovou. Pokud ke změně nedojde, běží další časový úsek. Samozřejmě je možné hlídat více stránek v několika panelech, panely navíc dostanou novou favikonu, takže je rozeznáte od těch ostatních a nebudete je používat. Jednoduché a přesně takové, jaké je potřeba.

Přišel jsem na jediný problém: konkrétně u zmíněných webů s jízdenkami se ještě po samotném načtení pomocí AJAXu zjišťují údaje o volných místech. Někdy to ale trvá déle, takže nestačí standardní desetisekundový interval mezi reloadem a kontrolou změn. Rozšíření tedy hlásilo planý poplach, protože stránka ještě nebyla celá. Naštěstí je možné v nastavení změnit interval a po nastavení na třicet sekund bylo vše v pořádku. Cykus je tedy „reload → počkej 30 sekund → zkontroluj změny → zaječ nebo znovu čekej“.

Opět naprosto výborná věcička, která jistě najde uplatnění i někdy v budoucnu, takže si ji ve Firefoxu nechávám. Třeba se vám bude taky hodit.

P.S. Jízdenky nakonec mám a přesně takové, jaké jsem chtěl.

Sdílet